Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αποκλειστική Συνέντευξη του Παναγιώτη Κανακάκη, επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και Δημοτικού Συμβούλου Κηφισιάς

Posted on  by 


ο Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ανάσα κ. Παναγιώτης Κανακάκης
«τα κόμματα πρέπει να παίρνουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν είναι να δανείζονται»
Συνάντησα τον κ. Κανακάκη στο Στέκι της Δημοτικής Κίνησης Ανάσα όπου και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για θέματα που αφορούν τον Ενιαίο Δήμο της Κηφισιάς. Το Στέκι της Ανάσας είναι ένας αρκετά φιλόξενος χώρος όπου συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μεταξύ μελών και φίλων της Δημοτικής Κίνησης καθώς και διάφορες σημαντικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω μεταξύ άλλων πως το Στέκι είναι ένας χώρος όπου χρηματοδοτείται καθαρά και μόνο από τα μέλη και τους φίλους της Ανάσας και όχι από την παράταξη όπου εκπροσωπεί.
Πως βλέπετε τη λειτουργία του Δήμου μετά τη συννένωση των Δήμων Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας και Εκάλης λόγω Καλλικράτη;
Εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο είχαμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε 2 πράγματα. Το πρώτο ήταν το μνημόνιο και το δεύτερο ο Καλλικράτης. Όταν αφαιρείς από την τοπική αυτοδιοίκηση τα οικονομικά της τότε δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση.. αυτό το πράγμα το διαπιστώνουμε σήμερα. Έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έχει πολλές περικοπές από τους κεντρικούς αυτοτελείς  φόρους. Έχουμε περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς  να συνοδεύονται από τα κατάλληλα  κονδύλια και τέλος έχουμε ένα διοικητικό μόρφωμα μεγάλο και αντιδημοκρατικό όπου δεν εκπροσωπεί σε κοινωνικό επίπεδο όλες τις συνιστώσες. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι πως έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει 41 Δημοτικούς Συμβούλους και βάσει του κανονισμού  οι επικεφαλείς πρέπει να μιλούν γύρω στα 5 λεπτά  και οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι γύρω στα  3 λεπτά σε πρωτολογία πάμε γύρω στις 3 ώρες για ένα θέμα. Εμείς σε κάθε συμβούλιο έχουμε 50 θέματα προς συζήτηση οπότε πως γίνεται να υπάρχει σοβαρή συζήτηση μέσα σε κάθε Συμβούλιο; Ο Καλλικράτης λοιπόν δεν μας έφερε σε καλύτερα αποτελέσματα και αυτό γιατί σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται βάσει του Μνημονίου.
Βλέπουμε πως υπάρχει μια αλλαγή στην Ανάσα ως προς το ότι έχει γίνει πλέον Δημοτική Κίνηση. Τι σημαίνει αυτό;
Έχουμε κάνει μια μετεξέλιξη για να μην εμφανίζεται κάθε φορά που ο καθένας θέλει να γίνεται υποψήφιος και να λέω εγώ είμαι ο καλός ο δυνατός. Θέλαμε να βάλουμε κανόνες όπου θα μπορούν να αναδεικνύονται οι θέσεις και οι απόψεις. Έτσι μέσα από το καταστατικό μας θα αποφασίζεται από τα μέλη της κίνησης ποιος θα είναι υποψήφιος.
Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να μην είστε εσείς στις επόμενες εκλογές υποψήφιος;
Βεβαίως. Ότι θα αποφασίσει η Κίνηση. Αυτό είναι Δημοκρατικό. Η ενασχόληση μου με τα Δημοτικά δεν είναι επάγγελμα. Κανείς δεν έχει πιάσει καρέκλα και δεν την αφήνει. Πρέπει να προετοιμάζουμε τα νέα παιδιά να ασχολούνται με την πόλη τους και να καθορίζουν το μέλλον τους. Και εμείς φυσικά να βοηθάμε.
Θα μπορούσατε να κάνετε συνεργασία με άλλα κόμματα;
Θα μπορούσαμε να κάνουμε συνεργασία με την εξής προϋπόθεση. Χοντρικά να έχουμε τις ίδιες απόψεις για το που το πάμε. Δηλαδή είναι η οικονομική πολιτική, κοινωνικά θέματα. Εμείς θέλουμε μια τοπική κοινωνία όπου θα υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη. Δεν μπορεί αυτός που μένει στις εργατικές κατοικίες να πληρώνει τα ίδια Δημοτικά τέλη με αυτόν που μένει στην Πολιτεία ή στο Κεφαλάρι. Για τέτοια δικαιοσύνη μιλάμε.
Πιστεύετε πως  πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους αδύναμους πολίτες από τον Δήμου απέναντι στα σκληρά μνημονιακά μέτρα;
Έπρεπε να υπάρχουν μέτρα όπως πχ να μην πληρώνουν Δημοτικά τέλη η να υπάρχει έστω μείωση. Θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν κι άλλα πράγματα. Είχα προτείνει σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει  ένα κτίριο όπου να φροντίζουμε του ηλικιωμένους και θα το ονομάζαμε Ημερήσια Φροντίδα Ηλικιωμένων.
Έχουν γίνει όμως σημαντικές πρωτοβουλίες και από τον Δήμο όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού το συζητήσαμε και με την παράταξη καταθέσαμε μία σκέψη. Παίρνοντας αφορμή από το κίνημα της πατάτας το οποίο δεν το καταδικάζουμε, θεωρούμε πως αυτό είναι προσωρινό. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Δημοτική Αγορά. Πχ  δίπλα από την εφορία της Κηφισιάς είναι το παλιό εργοστάσιο του Μανδραβίλια, εκεί πιστεύουμε πως με λίγες επισκευές θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Δημοτική αγορά όπου ο Δήμος θα έπρεπε να εξασφαλίζει τον έλεγχο της ποιότητας και τον έλεγχο των τιμών. Μέσα από μια οργανωμένη αγορά όπου θα έρχονται οι συνεταιρισμοί και θα δίνουν τα προϊόντα τους χωρίς το καπέλο των μεσαζόντων. Αυτό είναι ουσιαστική προσφορά. Αφήνουμε λίγο χρόνο να το σκεφτούν και θα προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστική πρόταση.
Όλες οι κινήσεις που υποστηρίζονται από την παράταξη σας και έχουν σαν στόχο τη συμπαράσταση στους πολίτες πιστεύετε πως θα έχουν πραγματικά αποτελέσματα; (πχ  χαράτσι της ΔΕΗ)
Για το χαράτσι εμείς διαφωνήσαμε κάθετα το χαράτσι είναι ένα άδικο μέτρο. Από ότι είπε και ο Υπουργός το έβαλαν  για να εισπράξουν  το ΕΤΑΚ. Θέλουν να πάρουν από τους πάντες. Από τους Ανάπηρους από τους Άνεργους από τους πάντες. Αυτά τα κάθετα μέτρα είναι και αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά. Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Έρχονται εδώ άτομα όπου είναι άνεργα και άπορα  και έχουν κληρονομήσει ένα σπίτι τι πρέπει να κάνουν; Ο Δήμος έπρεπε να έχει λάβει τα μέτρα  ώστε να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες. Στο χαράτσι δεν πιστεύω πως θα καταργήσουμε το χαράτσι γιατί κάτι άλλο θα έβρισκαν. Αλλά είναι σημαντική η διαμαρτυρία. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να αλλάξει η πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής ξεπουλώντας το μέλλον μας.
Έχουμε διαπιστώσει πως η ΑΝΑΣΑ οργανώνει πολλές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους πολίτες. Το πιο πρόσφατο η διάθεση τροφίμων από τους φίλους και τα μέλη της για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Θέλετε να μας πείτε 2 λόγια γι αυτές τις πρωτοβουλίες;
Αυτόν τον χώρο τον φτιάξαμε με πολύ κόπο και πολύ μεράκι. Τα κόμματα περνάνε τον δικό τους οικονομικό Γολγοθά. Επ’ ευκαιρία να πω γιατί ακούω πολλά πράγματα στην τηλεόραση γιατί τα κόμματα παίρνουν λεφτά πιστεύω πως τα κόμματα πρέπει να παίρνουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να δανείζονται. Είναι προσωπική άποψη. Η δημοτική παράταξη στηρίζεται αμιγώς από τα χρήματα που βάζουν τα μέλη της. Αντίθετα τα τοπικά μέλη ενισχύουν τα κόμματα. Είναι γενική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που κάνουμε εδώ, κρίναμε αρκετά νωρίς πως θα υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική δυστοκία. θέλαμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη πχ τρόφιμα, ένδυση, φάρμακα κλπ  αυτό το κομμάτι το ανέλαβαν δύο από την πολιτική παράταξη η Άννα Σαριλάκη και ο Γιώργος Μαθόπουλος. Θέλαμε όμως να δείξουμε και ένα άλλο πράγμα. Αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε εγώ και να λέμε εμείς. Όλοι η Κηφισιά δεν είναι μόνο πλούσιοι.
Πιστεύετε πως υπάρχουν άλυτα προβλήματα στον Δήμο;
Προβλήματα στην οποιαδήποτε κοινωνία γεννιούνται  καθημερινώς. Κυρίως είναι το πρόβλημα της νοοτροπίας. Δηλαδή πρέπει να γίνουμε πιο δημοκράτες και να ακούμε τον κόσμο. Στις τελευταίες εκλογές το 55% του κόσμου μας έστρεψε την πλάτη μαζί με τα λευκά και τα άκυρα. Πρέπει να γλυκάνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στις διεργασίες και συμμετοχή στα πάντα. Κύριο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό. Ακόμα και για τον χώρο στάθμευσης στην Πλατεία Πλατάνου έχει μπλοκάρει λόγω αρχαιολογίας. Έπρεπε να γίνει υπόγεια η Λεωφ. Κηφισίας, και να πεζοδρομηθεί όλο το κέντρο της Κηφισιάς ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο της ζωής μας όμως τίποτα από αυτά δεν έχουν γίνει. Πρέπει να μην φορτώνουμε μια περιοχή με περαιτέρω χρήσεις. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται . Εδώ στην Νέα Ερυθραία πολλά μαγαζιά  λειτουργούν χωρίς άδεια.  Ο δήμος θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα απλά πρέπει να έχει διαφορετικό προσανατολισμό.
Η επιλογή σας να κατεβείτε ως υποψήφιος Δήμαρχος είχε να κάνει καθόλου με τον συναισθηματισμό μιας και ο πατέρας σας θεωρείται  από τους πιο ικανούς Δημάρχους στο παρελθόν;
Η πρώτη φορά που κατέβηκα για υποψήφιος το 1994 όταν μου το ζήτησε η παράταξη για να βοηθήσω. Μετά από 8 χρόνια μου ξαναέγινε η πρόταση να βοηθήσω και τελευταία στιγμή το δέχθηκα. Πριν από 6 χρόνια μου έγινε η τιμητική πρόταση να κατέβω σαν Δήμαρχος. 4 χρόνια πιστεύω στάθηκα καλά με κόπο και μόχθο. Δεν πετύχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε αλλά πιστεύω πως σταθήκαμε καλά. Στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές δεν έμπαινε το συναισθηματικό στη μέση. Στον πατέρα μου συνεισφέραμε όλοι γιατί πάρθηκαν πρωτοποριακά πράγματα για την Ελλάδα. Περιττό να σας πω πως το 1982 μιλούσαμε για σταθμό μεταφόρτωσης που τότε δεν το συζητούσε κανείς στην Ελλάδα.  Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για μεγάλα πράγματα στις επόμενες μέρες. πέραν λοιπόν από τα συναισθήματα υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Μιλάμε για συλλογικότητες, όλοι μαζί να επιφέρουμε αλλαγές.
Θέλετε να πείτε κάτι τελευταίο;
Στους δημότες της Κηφισιάς θέλω να πω να μην μας πικράνουν ξανά και πως θα πρέπει να βγάλουν τα γυαλιά της μυωπίας και να δουν πιο μακριά.
Εύη Ρουσουνέλη