Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


30/03/2012 | 

Μακροχρόνιος σχεδιασμός στρατηγικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής ποιότητας, για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Η διαμορφωμένη κατάσταση στον Κηφισό, υποβαθμίζει όχι μόνο τις όμορες περιοχές του, αλλά ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η αντιμετώπιση της υπάρχουσας πραγματικότητας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, με βάση ένα μακροχρόνιο όραμα για το πώς πρέπει να φτιαχτεί ο Κηφισός ποταμός, οι παραχείμαρροι και οι γύρω ορεινοί όγκοι. 
Η μη εφαρμογή ως σήμερα του διατάγματος: Καθορισμός ζώνης προστασίας του Κηφισού ποταμού και παραχειμάρρων (ΦΕΚ 632 /27.6.94), έχει επιτρέψει την ανεξέλεγκτη διοχέτευση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό από τις παρακείμενες μονάδες, τις παράνομες επιχωματώσεις και τις καταχρηστικές χρίσεις, ένα γεγονός που στοιχειοθετεί δόλο σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντός στην Αττική, καθιστά επίορκους όσους από το παρελθόν υπηρετούν το δικομματικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα. Είναι το έγκλημα που έκαναν στην Αττική, αφού σε κάθε εκλογική περίοδο υπόσχονταν ποιότητα ζωής και ψήφιζαν νόμους, ποτέ όμως δεν βρήκαν το θάρρος να τους εφαρμόζουν. 
Προτεραιότητα, παραμένει η εφαρμογή του διατάγματος για οριστική απομάκρυνση από τις ζώνες του Κηφισού των παράνομων κτισμάτων και χρήσεων, προκειμένου ο ποταμός να γίνει ζωογόνος και επισκέψιμος, ώστε πέρα από την ψυχαγωγία που θα δώσει στους κατοίκους, θα καταστήσει εύκολο τον έλεγχο καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τη ρύπανση και τη μόλυνσή του, με απορρίμματα, μπαζώματα και λύματα. 
Ο Κηφισός ποταμός, οι παραχείμαρροι και οι ορεινοί όγκοι στο λεκανοπέδιο, απαιτούν την οραματική βούληση εκείνη, που σε έναν στρατηγικό και μακροχρόνιο πολιτικό σχεδιασμό, θα δώσει στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο, ένα επίμηκες μητροπολιτικό και κλιματιστικό πάρκο, που θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας. 
Προέχει κάθε μελετητικού σχεδιασμού, η περιβαλλοντική ανάλυση ολόκληρου του Κηφισού ποταμού καθώς αποτελείται, από τρία βασικά τμήματα.
Το πρώτο, προς Βορά, που είναι σε φυσική μορφή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσικός δρυμός. Στην περιοχή αυτή και στην Α΄ ζώνη, μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και φύτευση δένδρων όπου χρειάζεται. 
Το δεύτερο τμήμα, είναι εκείνο που ο Κηφισός διατρέχει τις κατοικημένες περιοχές και περιλαμβάνει το τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο μπορεί να γίνει περιβαλλοντική ανάπλαση για τη διαμόρφωση ολόκληρου του ποταμού, με πρόβλεψη δημιουργίας αστικών πάρκων, με πόλους πράσινου, ανοιχτούς χώρους και υπαίθρια αναψυχή. Ένταξη του ποταμού στον αστικό ιστό με διαβάσεις πεζών, γέφυρες σκάλες, ράμπες προς του νερό, ειδικό φωτισμό με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.α.
Το τρίτο τμήμα, αφορά εκείνη την περιοχή του ποταμού που βρίσκεται κάτω από την υπερυψωμένη λεωφόρο Κηφισού. Εκεί μπορεί να προβλεφθεί μια πλατφόρμα δραστηριοτήτων, ώστε ο ποταμός να ενώνει αντί να χωρίζει τις εκατέρωθεν περιοχές, όπως υπαίθρια αγορά, πάρκο για αθλητικά δρώμενα, υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι, αλλά και χώροι εκδηλώσεων. 
Παράλληλα ο μελετητικός σχεδιασμός, μπορεί να εξετάσει δυνατότητες που δίνει ο ποταμός, για την κατασκευή μικρών φραγμάτων για την αποφόρτιση, διαχείριση και αξιοποίηση των όμβριων υδάτων.
Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου και της χώρας γενικότερα, έχουν χρέος να ανατάξουν και την πολιτική θεώρηση και την εκλογική επιλογή τους, σε θέσεις στρατηγικής ανάτασης του τόπου, απορρίπτοντας αμετάκλητα, εφήμερα οφέλη και πολιτικές απατεωνιές.