Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Δεν περισσεύει κανείς για εργασιακή εφεδρεία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στο πλευρό  των εργαζομένων του δήμου με ομόφωνη απόφαση του
















Αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς δήλωσαν δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν περισσεύει κανείς που θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης».
Παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων μέσα και έξω από την αίθουσα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση-ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:
1. Ο Δήμος Κηφισιάς αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
2. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ψηφίσει πρόσφατα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου κατοχυρώνονται όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς μονίμων, αλλά και διεκδίκησαν τη μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις.
3. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, με σειρά προσφάτων αποφάσεων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση ίσου αριθμού συμβάσεων μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αντίστοιχο αριθμό με τους τρεις πρώην δήμους.
4. Σεβόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη κι ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς είχαν ζητήσει τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων.
Το ψήφισμα φαίνεται πως τους καλύπτει, εκτός του σημείου «περί µη συµµετοχής του δήµου και όλων των Νοµικών του Προσώπων σε προγράµµατα απασχόλησης ανέργων που υλοποιούνται µε τη συνεργασία Μ.Κ.Ο. και σε υλοποίηση προγραµµάτων αυτεπιστασίας», το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε.
Νωρίτερα, ο Νίκος Χιωτάκης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Φυλής, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και αναφερόμενος και στην απόφαση της Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, που ζητούσε συνάντηση για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η λύση που ελπίζουμε να βρεθεί, θα έχει να κάνει με την αναστολή των κινητοποιήσεων για να μαζευτούν τα σκουπίδια και αυτό είναι το αίτημά μας. Είμαστε μαζί στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σας, θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να στηρίξουμε το εισόδημά σας και τις θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κινδυνεύσει η Αττική», τόνισε ο δήμαρχος στους εργαζόμενους.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, διαφαινόταν το «πλήρες αδιέξοδο», φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη. Κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία «ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι, συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια. Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο, βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας».
Μειωμένα
τα έσοδα του Δήμου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, τα έσοδα του δήμου για το πρώτου εξάμηνο του 2011 ήταν λιγότερα κατά 6,5% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από 19.240.558 ευρώ διαμορφώθηκαν σε 17.980.105 ευρώ), ενώ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζουν μείωση 4,9% (από 12.433.068 ευρώ το 2010 σε 11.828.532 ευρώ το 2011). Σε επίπεδο προσωπικού, στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με την απογραφή, την 1η/1/2011 εργάζονταν  994 εργαζόμενοι (461 μόνιμοι, 187 ιδιωτικού δικαίου, 72 μερικής απασχόλησης και 274 ορισμένου χρόνου, οκταμηνίτες ως επί το πλείστον), ενώ σήμερα εργάζονται 79 άτομα λιγότερα.
«Κλήθηκαν να πληρώσουν
κι από πάνω»
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε πρώτα στους προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι λειτουργούν και κινητοποιούνται με κοινές αποφάσεις τους ως ενιαίος σύλλογος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων με μειώσεις άνω του 25% και τα νέα αναδρομικά χαράτσια που έρχονται. «Ζητούμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις μας, όχι για κάποια προνόμια, αλλά για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, που αφαιρεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας στοχοποιεί με το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι μόνιμοι υπάλληλοι πληρωθήκαμε 150-250 ευρώ. Ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν συνδέσει το μισθό τους με κάποιο δάνειο, κλήθηκαν να πληρώσουν κι από πάνω. Το επόμενο διάστημα δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε καν μισθούς. Με αντισυνταγματικό τρόπο καταργείται η μονιμότητα στο Δημόσιο. Όσοι φύγουμε ή συνταξιοδοτηθούμε, θα καταργηθεί η οργανική μας θέση. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Ο κύβος ερρίφθη και ο αγώνας μας είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τα αιτήματά τους που απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους δήμους, ενώ κάποιοι, όπως ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Φώτης Δημάκης, ζήτησαν και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αιρετών και εργαζομένων «απέναντι σε αυτούς που φταίνε και, ‘‘ευτυχώς’’, εδώ κοντά μας μένουν».
Ο Βασίλης Βάρσος δήλωσε πως «οι πρώτοι που θα έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία, είναι οι 150 της Βουλής».
Η Αγγελική Συνοδινού πρότεινε το κείμενο της ΠΕΔ Αττικής να υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και έκανε έκκληση στους εργαζόμενους «να σταθούν κοντά στον πολίτη».
Η Βάσω Σπηλιωτοπούλου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο για «εξαθλίωση του ελληνικού λαού» και «αγώνα θανάτου για την Ελλάδα».
Ο Παναγιώτης Κανακάκης πρότεινε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε ότι «από την τραγική κατάσταση δεν μπορούν να μας βγάλουν αυτοί που μας οδήγησαν στην πτώχευση».
Τέλος, ο Νίκος Σφαντός, μέσω email στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένης συνδικαλιστικής υποχρέωσης ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθηνών, δήλωσε την αλληλεγγύη της παράταξής του στα αιτήματα των εργαζομένων, «που δείχνουν το δρόμο της λαϊκής πάλης» και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους.

Η τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/10ου/2011 του Παναγιώτη Κανακάκη κατά τη συζήτηση με θέμα, τα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς






Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής και δίπλα του οι πρόεδροι των συλλόγων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης κ.κ. Τσικρίτης και Χρυσογονίδης, αναλύουν τα αιτήματά τους στο δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους




Παναγιώτης Κανακάκης
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι εργαζόμενοι του δήμου Κηφισιάς η κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη και για τους περισσότερους έλληνες τραγική.

Εδώ και δυο χρόνια που υπογράφτηκε το μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε, ερήμην του λαού:
να μειώσει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις,
να αποδομήσει τις εργασιακές σχέσεις,
να αποδιοργανώσει το ασφαλιστικό,
να αποτελειώσει το εθνικό σύστημα υγείας,
να καταργήσει στην πράξη τις προνοιακές δομές καταφέρνοντας να δημιουργήσει μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα,
να αυξάνονται καθημερινά οι άνεργοι, που τώρα πια έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο,
να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη και ταυτόχρονα,
να έχουμε συνεχή μέτρα φορολόγησης που αφορούν πάντα τους εύκολους στόχους δηλαδή τους συνεπείς έλληνες φορολογούμενους.

Και παρά το οποία μέτρα λαμβάνονται, η κατάσταση στην οικονομία χειροτερεύει και είναι απορίας άξιον πως οι κυβερνώντες βλέποντας το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής συνεχίζουν να φέρνουν σε απόγνωση την πλειονότητα των ελλήνων.
Ήρθε πια η ώρα να ξεφύγει ο έλληνας από την ανασφάλεια και την φοβία που του προκαλούν η κυβερνητική προπαγάνδα που δυστυχώς αναπαράγεται με προκλητικό τρόπο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι οι έλληνες ότι αυτή η μονοσήμαντη πολιτική του άκρατου φιλελευθερισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, και που δυστυχώς έχει συμπαραστάτες και αυτούς που προαλείφονται να κυβερνήσουν την χώρα, μας οδηγεί μαθηματικά στην πτώχευση, στον εξευτελισμό και στην υποτέλεια.

Είναι πια καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι από την οδυνηρή και τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν μπορούν να μας 3γάλουν αυτοί που με τις πολιτικές τους μας οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική πτώχευση.

Ο έλληνας δεν μπορεί και δεν αντέχει να βλέπει να χαρίζονται από την μια με προκλητικό τρόπο εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς ομίλους και από την άλλη να λαμβάνονται μέτρα για εργασιακή εφεδρεία για τριάντα χιλιάδες συμπολίτες που θα αποφέρει μια εξοικονόμηση της τάξεως των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι στον δήμο Κηφισιάς πιστεύουμε ότι τα αιτήματα σας είναι δίκαια και όχι μόνον θα είμαστε κοντά σας, αλλά θα αγωνιστούμε μαζί σας για να ανατρέψουμε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο.

Προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση να αρνηθεί να στείλουμε καταλόγους εργαζομένων για εργασιακή εφεδρεία, αφού είναι γνωστό ότι ο δήμος μας υπολείπεται σε προσωπικό.

Προτείνουμε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο .

Πριν κλείσω θέλω να πω δυο λόγια για αυτά που μου απάντησε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε δήμαρχε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μου είπατε ότι θα κόψετε τις χάρες και τα προνόμια προς τους εργαζόμενους και μου διευκρινίσατε ότι τόσα χρόνια είχατε επιτρέψει να μην τηρούν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ότι έπαιρναν οδοιπορικά και υπερωρίες και αυτοί που δεν τα δικαιούνταν.

Γιατί κύριε δήμαρχε τόσα χρόνια δεν τα βλέπατε και ξαφνικά επειδή έγινε κατάληψη του δημαρχείου αποφασίσατε εν είδη τιμωρού να πάρετε μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

Κύριε δήμαρχε με αυτά που είπατε εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο, απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου Κηφισιάς και απέναντι σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας.

Δεν περισσεύει κανείς για εργασιακή εφεδρεία»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στο πλευρό  των εργαζομένων του δήμου με ομόφωνη απόφαση του

Παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων μέσα και έξω από την αίθουσα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση-ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

429_DS_11. Ο Δήμος Κηφισιάς αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
2. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ψηφίσει πρόσφατα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου κατοχυρώνονται όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς μονίμων, αλλά και διεκδίκησαν τη μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις.
3. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, με σειρά προσφάτων αποφάσεων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση ίσου αριθμού συμβάσεων μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αντίστοιχο αριθμό με τους τρεις πρώην δήμους.
4. Σεβόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη κι ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς είχαν ζητήσει τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων.
Το ψήφισμα φαίνεται πως τους καλύπτει, εκτός του σημείου «περί µη συµµετοχής του δήµου και όλων των Νοµικών του Προσώπων σε προγράµµατα απασχόλησης ανέργων που υλοποιούνται µε τη συνεργασία Μ.Κ.Ο. και σε υλοποίηση προγραµµάτων αυτεπιστασίας», το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε.
Νωρίτερα, ο Νίκος Χιωτάκης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Φυλής, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και αναφερόμενος και στην απόφαση της Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, που ζητούσε συνάντηση για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Η λύση που ελπίζουμε να βρεθεί, θα έχει να κάνει με την αναστολή των κινητοποιήσεων για να μαζευτούν τα σκουπίδια και αυτό είναι το αίτημά μας. Είμαστε μαζί στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σας, θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να στηρίξουμε το εισόδημά σας και τις θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κινδυνεύσει η Αττική», τόνισε ο δήμαρχος στους εργαζόμενους.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, διαφαινόταν το «πλήρες αδιέξοδο», φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη. Κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία «ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι, συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια. Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο, βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας».
Μειωμένα
τα έσοδα του Δήμου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, τα έσοδα του δήμου για το πρώτου εξάμηνο του 2011 ήταν λιγότερα κατά 6,5% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από 19.240.558 ευρώ διαμορφώθηκαν σε 17.980.105 ευρώ), ενώ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζουν μείωση 4,9% (από 12.433.068 ευρώ το 2010 σε 11.828.532 ευρώ το 2011). Σε επίπεδο προσωπικού, στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με την απογραφή, την 1η/1/2011 εργάζονταν  994 εργαζόμενοι (461 μόνιμοι, 187 ιδιωτικού δικαίου, 72 μερικής απασχόλησης και 274 ορισμένου χρόνου, οκταμηνίτες ως επί το πλείστον), ενώ σήμερα εργάζονται 79 άτομα λιγότερα.
«Κλήθηκαν να πληρώσουν
κι από πάνω»
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε πρώτα στους προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι λειτουργούν και κινητοποιούνται με κοινές αποφάσεις τους ως ενιαίος σύλλογος.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων με μειώσεις άνω του 25% και τα νέα αναδρομικά χαράτσια που έρχονται. «Ζητούμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις μας, όχι για κάποια προνόμια, αλλά για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, που αφαιρεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας στοχοποιεί με το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι μόνιμοι υπάλληλοι πληρωθήκαμε 150-250 ευρώ. Ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν συνδέσει το μισθό τους με κάποιο δάνειο, κλήθηκαν να πληρώσουν κι από πάνω. Το επόμενο διάστημα δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε καν μισθούς. Με αντισυνταγματικό τρόπο καταργείται η μονιμότητα στο Δημόσιο. Όσοι φύγουμε ή συνταξιοδοτηθούμε, θα καταργηθεί η οργανική μας θέση. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Ο κύβος ερρίφθη και ο αγώνας μας είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τα αιτήματά τους που απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους δήμους, ενώ κάποιοι, όπως ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Φώτης Δημάκης, ζήτησαν και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αιρετών και εργαζομένων «απέναντι σε αυτούς που φταίνε και, ‘‘ευτυχώς’’, εδώ κοντά μας μένουν».
Ο Βασίλης Βάρσος δήλωσε πως «οι πρώτοι που θα έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία, είναι οι 150 της Βουλής».
Η Αγγελική Συνοδινού πρότεινε το κείμενο της ΠΕΔ Αττικής να υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και έκανε έκκληση στους εργαζόμενους «να σταθούν κοντά στον πολίτη».
Η Βάσω Σπηλιωτοπούλου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο για «εξαθλίωση του ελληνικού λαού» και «αγώνα θανάτου για την Ελλάδα».
Ο Παναγιώτης Κανακάκης πρότεινε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε ότι «από την τραγική κατάσταση δεν μπορούν να μας βγάλουν αυτοί που μας οδήγησαν στην πτώχευση».
Τέλος, ο Νίκος Σφαντός, μέσω email στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένης συνδικαλιστικής υποχρέωσης ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθηνών, δήλωσε την αλληλεγγύη της παράταξής του στα αιτήματα των εργαζομένων, «που δείχνουν το δρόμο της λαϊκής πάλης» και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους.