Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ “ARTISTI ITALIANI”



Δημοτική Κίνηση "Ανάσα" Κηφισιάς 
Συμπαραστεκόμαστε στους απλήρωτους εργαζόμενους της “ARTISTI ITALIANI”. Βρεθήκαμε πρόσφατα στο πλευρό τους έξω από το πολυκατάστημα της Κηφισιάς. 
Το σχόλιο που κάνουμε: 
Στις πολιτικές που επιτρέπουν σε εργοδότες και σε πολυεθνικές τέτοιες συμπεριφορές 
Τους Πρέπει Ανατροπή Τώρα.






......θα θέλαμε να σας διηγηθούμε μια μικρή αλλά αληθινή ιστορία, η οποία αγγίζει τη φάρσα και την κωμωδία έως και την τραγωδία...








Μήνες περνάνε, μήνες έρχονται και όλοι μας περιμένουμε το θαύμα της εποχής. Το θαύμα που, στις αρχές του 2012, δεν είναι τίποτε άλλο από τις περίφημες και χιλιοειπωμένες επενδύσεις, ο τρόπος για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο, να μειωθεί η ανεργία και να επανέλθει η αισιοδοξία στα χείλη των ανθρώπων.
Κάπως έτσι καλωσορίσανε και οι εργαζόμενοι της γνωστής σε όλους μας αλυσίδας ειδών ένδυσης “Artisti Italiani” το πρώτο ελληνικό και εξειδικευμένο Distress fund. To όνομα του οποίου: Lead Finance!!
* H Lead Finance είναι μία ελληνική συμβουλευτική - επενδυτική εταιρεία η οποία εστιάζει σε χρηματοοικονομικά «ταλαιπωρημένες» ελληνικές επιχειρήσεις. Επικεφαλής του fund είναι ένας Έλληνας πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs ονόματι Ζαχαρίας (Χάρης) Σταμούλης, ο οποίος συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια από πέντε άλλα αμερικανικά distress funds με στόχο να δημιουργήσει το Lead Recovery Capital 1, το οποίο θα επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιακά προβλήματα.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χάρης Σταμούλης παλαιότερα είχε αναφέρει ότι «η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει δημιουργήσει ορισμένες ευκαιρίες για τέτοιο είδος επιχειρήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές και η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν έχει το βάθος για να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες».
Ο κ. Σταμούλης εκτιμούσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφαλαιακή ρευστότητα και λειτουργικά κεφάλαια, και ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις με «αρνητικούς ισολογισμούς» (bad balance sheets) οι οποίες θα χρειαστούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων τους.
Η κίνηση της Lead Finance ήρθε σε μία περίοδο που και πολλά ευρωπαϊκά distress funds συγκεντρώνουν κεφάλαια για να εκμεταλλευτούν την κρίση που διέρχονται ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και μάλιστα έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια από το 2005 και μετά. (αναφέρονται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό blog της Βορείου Ελλάδας: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/11/distress-fund.html)
Τότε λοιπόν, στην “Artisti Italliani” όλα ήταν γιορτινά και πώς να μην ήταν άλλωστε, όταν δια στόματος του ίδιου του κ. Ζαχ. Σταμούλη η εταιρεία σε λίγο καιρό θα έμοιαζε με αεροπλάνο για υψηλές πτήσεις. Μέσα σε λίγους μήνες, η εταιρεία μόλις άρχισε να χάνεται στα σύννεφα και ενώ η εργαζόμενοι, κοιτώντας ψηλά στον ουρανό, έλεγαν το “Χριστός Ανέστη”, η μισθοδοσία τους πραγματοποιείτο έστω και καθυστερημένα.
Δυστυχώς, όμως, για εκείνους οι ευχές του Πάσχα παρέμειναν ευχές. Έτσι, αντί για την άνοιξη ακολούθησε Γολγοθάς, ο οποίος ήταν όλο και πιο ανηφορικός, και έφθασε σήμερα ύστερα από μέρες μιας άλλη μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης οι εργαζόμενοι να μένουν αμισθί για περίπου  έως και έξι μήνες δίχως να έχει καταβληθεί ακόμα, το δώρο Χριστουγέννων αλλά και κατά περίπτωση το Επίδομα Αδείας του καλοκαιριού. Αλλά όχι για όλους....
Οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους είναι αυτοί που τελικά ζημιώνονται, ενώ όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, ο κάθε ένας για τους δικούς του προσωπικούς, πληρώνονται.... με αποτέλεσμα να τους έχει ξεχρεωθεί ένα (αν όχι όλο) μεγάλο ποσό από τα δικά τους χρωστούμενα.
-       Πόσο δίκαιο είναι όμως να πληρώνονται κάποιοι από τους εργαζόμενους και όχι όλοι; Και ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι πρώην συνάδελφοι οι οποίοι έχουν παραιτηθεί εδώ και τρείς με τέσσερις μήνες;
-       Δεν θα ήταν προτιμότερο τα ποσά που δόθηκαν έως τώρα να μοιράζονταν ισόποσα σε όλους ώστε να υπήρχε και ένα κίνητρο να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα τους;
Έτσι λοιπόν, η αγαπημένη εταιρεία, σαν άλλο άστρο φωτεινό, πέφτει στην θάλασσα και αντί για αεροπλάνο μοιάζει περισσότερο με υποβρύχιο σε κατάδυση, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και περίπου δύο μήνες, περνώντας τα χειρότερα ίσως Χριστούγεννα της ζωής τους. Οικογένειες και νέοι άνθρωποι (μέρος αυτών και φοιτητές) είναι σε απόγνωση αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης, ενώ η εργοδοσία διαρρέει πολύ καιρό τώρα την γνωστή σε όλους μας και μακάβρια πλέον φράση “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.
-       Τι να εννοεί όμως η εργοδοσία;
-       Στο διαδίκτυο βρήκαμε και σας γνωστοποιούμε μέσω οικονομικών site, blog, οικονομικών εφημερίδων ακόμη και σε μεγάλο πασίγνωστο δημοσιογραφικό ξένο πρακτορείο με δηλώσεις ακόμα και του ιδίου του κ. Ζαχ. Σταμούλη κάποια άρθρα όπου συγκρατήσαμε τα ακόλουθα:

         *  Σε πρόσφατη δημοσίευση και συγκεκριμένα στο ΚΕΡΔΟΣ ONLINE στις 16 Νοεμβρίου 2011 αναφέρεται:
        Σε ποιους τομείς εντοπίζει ο κ. Σταμούλης επενδυτικό ενδιαφέρον; «Ο πρώτος τομέας είναι η πρωτογενής παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα και η μεταποίηση. Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στα τρόφιμα κατά 2,5 δισ. ευρώ. H Lead Finance ετοιμάζεται να επενδύσει κεφάλαια περί τα 19-20 εκατ. ευρώ ακριβώς σε ένα τέτοιο project στο Κιλκίς σε συνεργασία με τον δήμο Κιλκίς και την Ένωση Κτηνοτρόφων, μία επένδυση η οποία ξεκινάει τώρα, έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό και αφορά την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοκαύσιμα και την κατασκευή θερμοκηπίου.
 »Σημαντικές προοπτικές διαβλέπουμε και στον τουρισμό, κυρίως σε εξειδικευμένους κλάδους (π.χ. ιατρικός τουρισμός) καθώς επίσης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ωστόσο δεν είναι εύκολη η χρηματοδότηση. Ενδιαφέροντες κλάδοι είναι επίσης η υγεία και το φάρμακο και ακριβώς λόγω της θέσης της Ελλάδας, τα logistics και οι μεταφορές».
 Επισημαίνεται εδώ ότι
η Lead Finance διαχειρίζεται κεφάλαια από πέντε αμερικανικά distress funds με δεσμεύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων σε πρώτη φάση για την ελληνική αγορά, έχοντας ξεκινήσει ουσιαστικά τη λειτουργία της από τον Μάιο του έτους 2011. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια 6,5 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα (στην εταιρεία Concept, η οποία διαχειρίζεται τη φίρμα της Artisti Italiani) αλλά και τη Ρουμανία στον κλάδο των δικτύων. Επιπλέον κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ είναι εγκεκριμένα από την Επενδυτική Επιτροπή για νέες επενδύσεις. Η εταιρεία εξετάζει περιπτώσεις εταιρειών από τον κλάδο των τροφίμων κυρίως αλλά και άλλες επιχειρήσεις με καλό όνομα στην αγορά, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας του fund είναι 10ετής.

        *  Παράλληλα σε μια πολύ πιο πρόσφατη δημοσίευση και συγκεκριμένα στην ΗΜΕΡΗΣΙA ONLINE στις 14 Δεκεμβρίου 2011 αναφέρεται:
        Συνομιλίες με εγχώριο distressed fund, διερευνώντας την πιθανότητα να υπογράψει στρατηγική συμφωνία, που θα της επιτρέψει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή και να επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή, καθώς και σε λειτουργικά κέρδη, διεξάγει η «Ελληνική Υφαντουργία».
        Το ρόλο του «λευκού ιππότη» φέρεται να διεκδικεί η «Lead Finance», επενδυτικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 150 εκατ. δολαρίων, στο οποίο ηγείται ο κ. Χρ. Σταμούλης, εκπροσωπώντας στην Ελλάδα κοινοπραξία επενδυτικών κεφαλαίων αμερικανικής προέλευσης.
        Οι σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες και σε αυτές εμπλέκονται και εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που έχουν δανειοδοτήσει την Ελληνική Υφαντουργία. Οι πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη έχει αποσταλεί επιστολή προθέσεων της Lead Finance σε ελληνικές τράπεζες. Στόχος είναι να έχει κλείσει το τυπικό μέρος της συμφωνίας έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2012, με προοπτική 3-4 μήνες αργότερα να έχει ολοκληρωθεί και το ουσιαστικό με την εισροή των κεφαλαίων.
        «Την περίοδο αυτή εξετάζονται παράμετροι που σχετίζονται τόσο με την αποτίμηση της επιχείρησης όσο και με ζητήματα όπως το ποσοστό αλλά και η τιμή με την οποία θα γίνει η συναλλαγή», επισημάνθηκε στην «Η» από πηγή που πρόσθεσε πως «μολονότι είναι η πιο σοβαρή επαφή που εξετάζεται από την Ελληνική Υφαντουργία για την κεφαλαιακή της ενίσχυση», εντούτοις «είναι ιδιαίτερα ρευστό το περιβάλλον κι έτσι είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφληθεί η έκβαση».
        Εφόσον, πάντως, οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια, το deal θα υλοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος παλαιών μετόχων (εν προκειμένω της οικογένειας Ακκά) με ταυτόχρονη κάλυψη του συμφωνημένου ποσοστού από τη Lead Finance.
        Τα κεφάλαια που θα εισφερθούν κατά ένα ποσοστό θα χρησιμοποιηθούν για εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης (σ.σ. είναι 62,8 εκατ. ευρώ ο μακροπρόθεσμος, από ομολογιακά, κοινοπρακτικό και δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου κι άλλα 6,33 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα) και το υπόλοιπο για κεφάλαια κίνησης.
        Η απουσία ρευστότητας έχει υποχρεώσει την Ελληνική Υφαντουργία να αξιοποιεί μόλις το 65%-70% της παραγωγικής δυναμικότητάς της, καθώς αν και υπάρχει δυνατότητα συμβασιοποίησης παραγγελιών, αυτό δεν γίνεται, γιατί υπάρχει δυστοκία απόκτησης της αναγκαίας πρώτης ύλης (σ.σ. βαμβάκι, χημικά κ.λπ.). Έτσι, η διοίκηση έχει επιβάλει από τον Απρίλιο του 2011 λειτουργία των παραγωγικών μονάδων σε τετραήμερη βάση εργασίας του προσωπικού.
Γενικά, πάντως, η εταιρεία απολαμβάνει, ως brand, διεθνή αναγνώριση και το 95% της παραγωγής της εξάγεται, κάτι που σημαίνει πως και οι επισφάλειές της είναι μηδενικές σε αντίθεση με επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.
-   Τελικά ίσως αυτά τα λεφτά να υπάρχουν.........
        AMHN!

     Υ.Γ. 1.: Αλήθεια, μήπως η Goldman Sachs, που τόσα ακούγονται γνωρίζει κάτι για το μέλλον;
     Υ.Γ. 2.: Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και σήμερα υπάρχουν τα δεκανίκια και οι αμοραλιστές, οι οποίοι όχι αμισθί, - όπως οι πεινασμένοι συνάδελφοί τους – χτίζουν καριέρες επί πτωμάτων;
                 Σε καλή μεριά, βρέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου