Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ ΚΕΔΕ 7-7-2013


Του Σπύρου Τζόκα Μέλους Δ.Σ ΚΕΔΕ

Είναι πλέον προφανές, και στους μη μυημένους, ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες.
Πλέον ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, των πρόχειρων λύσεων, των αιφνιδιασμών και κυρίως των αυταρχικών και αντιλαϊκών πολιτικών σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα, προχωρεί σε μέτρα που ποτέ δεν συζήτησε με την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

Ήδη συντάσσεται με εντατικούς ρυθμούς το αναθεωρημένο μνημόνιο για να σταλεί στο Eurogroup.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μόνιμο «θύμα», περιορίζεται συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνονται οι υπηρεσίες της «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της Τρόικας.

Η αποδοχή από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ενός διαρκούς συμβιβασμού είναι μια πολιτική επιλογή που οδηγεί στα σημερινά αποτελέσματα αλλά και στο τέλος του τον δημοκρατικό λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Το τονίσαμε αρκετές φορές, αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο και απαιτήσαμε κόκκινες γραμμές για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης…..δεν εισακουσθήκαμε.

Οι απολύσεις είναι τώρα στην ατζέντα……Σε τρεις δόσεις!!! τέλη Ιουλίου, τέλη Αυγούστου και τέλη Σεπτεμβρίου…..

Μέχρι τέλη Ιουλίου θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.200 υπάλληλοι:

2.400 σχολικοί φύλακες.
Καθαρίστριες σχολείων και σχολικοί τροχονόμοι…
1.000 έως 1500 από τους συνολικά 2.500 εκπαιδευτικούς της β’ βάθμιας εκπαίδευσης από ειδικότητες που έχουν πλεονάζον προσωπικό (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κλπ)
500-1000 υπάλληλοι άλλων υπουργείων από τους περίπου 3.000 που οι θέσεις τους με βάση τα νέα οργανογράμματα καταργούνται, αρχής γενομένης από 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δεύτερη και τρίτη δόση μέχρι τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, θα αφορούν:

Τους 3.500 έως 4.000 δημοτικούς αστυνομικούς.
Τους 1.500 εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν..
Τους 2 έως 2.500 υπαλλήλους άλλων υπουργείων που θα «περισσέψουν» από το πρώτο κύμα……
αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έχουν πλεονάζον προσωπικό από την πρώτη λίστα των 2.741 που έχει αφήσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Με κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Παιδικών Σταθμών, του Αθλητισμού Πολιτισμού και της Πρόνοιας, με διαδικασίες εξπρές, μέσω προεδρικού διατάγματος θα απολυθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της η ΚΕΔΕ την Κυριακή το απόγευμα, αφού διαπίστωσε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών»,αποφάσισε:

Λουκέτο» στους δήμους όλης της χώρας πλην των κοινωνικοπρονοιακών δομών( βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι), τη Δευτέρα 8-7-2013.
Συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα στις 2.30μ.μ
Νέα συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, μετά τη συνάντηση, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω αντιδράσεις στην «επίθεση» που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από κυβέρνηση και τρόικα.
Παράλληλα ο κ. Ασκούνης ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Τζόκα και ΔΗΜΑΡ, Γ. Ιωακειμίδη που πρότειναν να ληφθεί απόφαση και για τη διεξαξωγή έκτακτου συνεδρίου, το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άμεσα. Μάλιστα, συγκεκριμένη αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Επιπλέον, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια κατά των παραπάνω αποφάσεων.

Το τέλος της συνεδρίασης αμαυρώθηκε από την την φασιστική, απαράδεκτη και προβοκατόρικη επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, που εκδηλώθηκε κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Ενέργεια που εκτός από την ανθρώπινη διάσταση της, αποπροσανατολίζει τον αγώνα της Αυτοδιοίκησης και συνεπώς είναι καταδικαστέα.

Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πνέει τα λοίσθια. Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της.

Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν διαλύσουν εντελώς την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας.

Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής.

Ενός μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.

Οι κάτοικοι στο ΣτΕ

Η περιοχή άμεσων επιπτώσεων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων
σύμφωνα με τον χάρτη περιλαμβάνει
Θρακομακεδόνες- Πάρνηθα- Κρυονέρι- Αγ. Στέφανο Άνοιξη-
Σταμάτα- Διόνυσο- Εκάλη- Κηφισιά- Πεντέλη- Βριλήσσια-
Μελίσσια-Μαρούσι- 
Αγ. Παρασκευή- Χαλάνδρι- Χολαργό-
Ψυχικό- Γαλάτσι- Ν. Ιωνία- Ηράκλειο-
Μεταμόρφωση- Αγ.
Ανάργυροι- Ανω Λιόσια- Καματερό- Ίλιον- Πετρούπολη κ.α. 
Προσφυγή θα καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής Καλυφτάκι – Γράμμου – Φοίνικα εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να δώσει άδεια για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην Κηφισιά. Αυτό αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των δύο συλλόγων Καλυφτάκι και Γράμμου – Φοίνικα παρότι υπάρχει και απόφαση από το Δήμο Κηφισιάς να κάνει δικηγόρος του Δήμου προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη και στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Συζήτηση με ομιλητή τον κ. Γιώργο Μπάλια επίκουρο καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε ο σύλλογος Καλυφτάκι, το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου, στην αίθουσα του μουσείου Δροσίνη, στην Κηφισιάς. Το ενδιαφέρον για την ομιλία ήταν έκδηλο, ενώ παρόντες ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κανακάκης και Γιώργος Σκορδίλης. Ο κ. Κανακάκης αναφέρθηκε στην μη ενημέρωση για το θέμα εκ μέρους της δημοτικής αρχής και την πληροφόρηση για τη δημιουργία του εργοστασίου από άρθρο της εφημερίδας της εφημερίδας μας που αφορούσε την εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου, Δημήτρη Βαρελά.
Στο θέμα αναφέρεται με άρθρο του ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος, Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Γιατί είναι παράνομη η μονάδα καύσης στο Καλυφτάκι

Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ στην Κηφισιά με καύση βιομάζας είναι παράνομη διότι υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον και προσβάλλει σοβαρά την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των παιδιών. Ειδικότερα, μεταξύ των λόγων για τους οποίους το εν λόγω έργο είναι παράνομο, μπορούν να αναφερθούν οι εξής:
- Σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε κατοικημένη περιοχή και, παράλληλα, σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή στην οποία θα γίνεται η παραγωγή της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτή η περιοχή εντοπίζεται στη Φθιώτιδα. Τα παραπάνω αποτελούν παραβίαση της οικείας νομοθεσίας για τη χωροθέτηση τέτοιων έργων. Σύμφωνα με την τελευταία, απαγορεύεται η λειτουργία τέτοιων δραστηριοτήτων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και μακριά από την περιοχή παραγωγής της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί.
-Οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι επικίνδυνοι ρύποι, όπως  τα οξείδια του αζώτου και του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του άνθρακα, τα καυσαέρια των μηχανημάτων και τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 και ΑΣ2,5 που είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου (καρκινογόνα) σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του ατμοσφαιρικού αέρα από τους ρύπους, τέτοιου είδους δραστηριότητες απαγορεύονται σε κατοικημένες περιοχές ή πλησίον τέτοιων περιοχών.
-Η εν λόγω μονάδα, όπως κάθε τέτοια εγκατάσταση θα παράγει απόβλητα. Μεταξύ αυτών όμως περιλαμβάνονται επικίνδυνα ανόργανα απόβλητα, όπως το θειικό οξύ, η τέφρα και η πίσσα που περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι το βενζόλιο και οι φαινόλες. Τα εν λόγω απόβλητα βαφτίζονται στην εγκριτική απόφαση εντελώς αυθαίρετα ως μη επικίνδυνα και για το λόγο αυτό δεν προβλέπονται οι αυστηρές διαδικασίες για τη διαχείρισή τους όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παραβιάζεται, λοιπόν, η νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα.
-Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο εργοστάσιο χρειάζεται περί τους είκοσι τόνους ημερησίως καύσιμης ύλης (ευκάλυπτος και μίσχανθος). Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης θα χρειασθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για να παραχθεί αυτή η πρώτη ύλη. Τέτοιες διαθέσιμες εκτάσεις δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι θα κατασκευασθούν στην Αττική 11 τέτοια εργοστάσια.
- Αυτή η πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω μας οδηγεί στη βάσιμη υπόνοια, έως και βεβαιότητα, ότι το εν λόγω εργοστάσιο, όπως και τα υπόλοιπα δέκα, κατασκευάζονται για να χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη στερεά απορρίμματα που παράγονται στην Αττική. Όπως είναι γνωστό η καύση στερεών απορριμμάτων πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, τους εργολάβους δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα της υγείας των πολιτών αλλά η επίτευξη του μέγιστου κέρδους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κατασκευάζουν τα εργοστάσια στην Αττική και όχι στη Φθιώτιδα όπως θα ήταν λογικό σύμφωνα με τα επίσημα σχέδιά τους.
-Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη μονάδα καύσης στο Καλυφτάκι είναι παράνομη. Πέρα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι αναγκαία,  χρειάζεται επίσης η εγρήγορση των πολιτών και η οργάνωση του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Γιώργος Μπάλιας
Δικηγόρος
Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΗ: http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1854&Itemid=43