Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Το "έθαψαν" στον πίνακα ανακοινώσεων


Στην εφημερίδα «Γενική Δημοπρασιών» είχε δοθεί προς δημοσίευση στις 26 Φεβρουαρίου του 2013 από την Περιφέρεια Αττική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στη θέση Καλυφτάκι.
Για ασφάλεια όμως, σε περίπτωση που ο Δήμος δεν παρακολουθούσε τις δημοσιεύσεις από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, είχε γίνει και δημοσιοποίηση στο Δήμο.
Το έγγραφο μάλιστα έλεγε «Ο Δήμος Κηφισιάς, στον οποίο κοινοποιούμε το παρόν έγγραφο με την ανακοίνωση, παρακαλείται για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της, και την αποστολή των απόψεών του εντός 15 ημερών».
Δημοσιοποίηση από το Δήμο δεν είδαμε. Τουλάχιστον δεν έγινε καμία ούτε καταχώρηση αλλά ούτε στάλθηκε Δελτίο Τύπου. Επίσης δεν είδαμε να συγκαλέσει καμία δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Δεν ξέρουμε πώς ορίζει ο Δήμος την «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση». Από ότι φαίνεται στην απάντηση που λάβαμε σε ερώτημά μας θεωρείται αρκετή η ανάρτησή του στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου.
Πρώτη φορά ακούστηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο από ερώτηση του κ. Κανακάκη μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κηφισιά» στις 3 Μαΐου.
Τώρα αν αποστάλθηκαν και ποιες απόψεις εντός 15 ημερών, δε γνωρίζουμε. Δεδομένου όμως ότι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε θετική απόφαση, δια της ατόπου απαγωγής μπορούμε να εικάσουμε ότι είτε οι απόψεις του Δήμου δεν ήταν αρνητικές, είτε δε διατυπώθηκαν καθόλου, είτε η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκε στην ουσία για αυτές.
Δεν μπορούμε να απορρίψουμε βέβαια και το ενδεχόμενο να παράπεσε κάπου το συγκεκριμένο χαρτί. Εδώ ολόκληρη λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες είχε εξαφανιστεί για τόσους μήνες.
Σε περίπτωση βέβαια που ο Δήμος Κηφισιάς είχε δηλώσει αρχικά ότι συμφωνεί για να αποσύρει στη συνέχεια τη συμφωνία του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εταιρία, η οποία ίσως προχώρησε σε ενέργειες, αφού δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από το Δήμο Κηφισιάς.
Ενστάσεις μπορούσε κανείς να υποβάλλει εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, η οποία έγινε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Προφανώς όμως ο Δήμος έχει λεφτά για ξόδεμα, έτσι άφησε την ημερομηνία αυτή να περάσει και θα διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι προτίθεται να κάνει.
Επειδή όμως μας αρέσει να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, θα περιμένουμε απλώς να δούμε τι θα γίνει. Θα αεριοποιήσουμε τη βιομάζα στην Κηφισιά ή όχι;

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε
Η απάντηση από το Δήμο Κηφισιάς έχει ως εξής:
Στο ερώτημά σας που αφορά το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου 37868/26-2-2013 σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Καλυφτάκι», ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης έχει απαντήσει ήδη για το συγκεκριμένο θέμα, σε ερωτήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, «Πόλη Φως», Αγγελικής Συνοδινού και «Ανάσα», Παναγιώτη Κανακάκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2013 στην οποία ήσασταν παρών και καλύπτατε δημοσιογραφικά.
Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεστε, εστάλη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προς την εφημερίδα «Γενική Δημοπρασιών» και κοινοποιείται στο Δήμο Κηφισιάς, χωρίς να έχει αποσταλεί συνημμένα η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης είχε επισημάνει ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Καταστήματος, ως οφείλαμε να πράξουμε, ως Δήμος.
Ο Δήμος Κηφισιάς δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ουδέποτε εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Υπηρεσία Δόμησης. Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η περιοχή «Καλυφτάκι» όπως γνωρίζετε, είναι εκτός σχεδίου και ως εκ τούτου η πράξη εφαρμογής για να ενταχθεί στο σχέδιο δεν έχει αρχίσει, άρα ο Δήμος Κηφισιάς δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια για την κατασκευή της Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η θέση του Δήμου Κηφισιάς για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό άλλωστε η Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της (σας παραπέμπω στο Δελτίο Τύπου 2 Ιουλίου 2013), όρισε δικηγόρο για να καταθέσει εκ μέρους του Δήμου Κηφισιάς, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στη ΒΙ.ΠΑ Κηφισιάς, του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας.
Σημ της εφημερίδας: 1. Το έγγραφο ανέφερε ότι η περιβαλλοντική μελέτη ήταν στη διάθεση όποιου ήθελε να ενημερωθεί για αυτήν. Προφανώς ο Δήμος περίμενε να του τη στείλουν με courier.
2. Από ό,τι καταλάβαμε ο Δήμος δε θεώρησε απαραίτητο να στείλει τις απόψεις του εντός 15 ημερών.
3. Δεν είμαστε κακόπιστοι αλλά θα προτιμούσαμε να έχουμε και μια φωτογραφία από τον πίνακα ανακοινώσεων όπου είχε αναρτηθεί το έγγραφο της Περιφέρειας.
Οι κάτοικοι συντονίζονται
Εντωμεταξύ οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία Συντονιστικού Φορέων για αυτόνομη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και στον υπουργό ΥΠΕΚΑ) κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης του εργοστασίου βιομάζας. Αυτόνομη προσφυγή προφανώς καταθέτουν επειδή δεν εμπιστεύονται τον τρόπο που θα υποστηρίξει την υπόθεση ο Δήμος Κηφισιάς αρχικά στον υπουργό ΥΠΕΚΑ και ανάλογα με την κατάληξη στο ΣτΕ. Φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τουλάχιστον τα μισά.
Οι φορείς και οι κάτοικοι θα είναι παρόντες την Τρίτη 16 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου για έγκριση κονδυλίου για τα έξοδα της προσφυγής και θα διεκδικήσουν από το δήμο, σαν συνέχεια της ομόφωνης απόφασής του κατά της δημιουργίας του εργοστασίου, να συνδράμει στα έξοδα της προσφυγής τους στο ΣτΕ.

  
ΠΗΓΗ: http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1860&Itemid=2

Ανοίγει το 1ο κατάστημα του "Βίος Coop" στη Θεσσαλονίκη


ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ!!

Η Γενική Συνέλευση του βιος coop πήρε τη μεγάλη απόφαση: 
Ανοίγουμε το 1ο μας κατάστημα το φθινόπωρο στην Κων. Καραμανλή 42 (στη διασταύρωση με την Κατσιμίδη, την είσοδο της Τριανδρίας από την Περιφερειακή). 
Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τροφή μας στα δικά μας χέρια. 
Να εφαρμόσουμε τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Άμεσης Δημοκρατίας στην ΠΡΑΞΗ.
Η υπόθεση του βιος coop είναι υπόθεση των μελών του. 
Χτίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το κατάστημά μας, ξαναχτίζουμε από την αρχή ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ο βιος coop είναι ανοιχτός σε όσους συμφωνούν με τις αρχές και τους στόχους του. 

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημά μας!

Δείτε περοσσότερα εδώ:
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.bioscoop.gr%2F&h=XAQEVsLLF

Προς: Πρόεδρο, Εκτελεστική Επιτροπή, Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Δ.Σ.Ν.Α

Κοιν.: Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής                      
Θέμα:    1η και 2η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ.                                  
Κύριε Πρόεδρε,
Με Πρόσκλησή σας, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, ορίζετε την Τρίτη 30 Ιουλίου την 1η και 2η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ με θέματα:
α) Λήψη απόφασης επιβολής αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Δήμων  όπου χωροθετούνται εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή και τελικής διάθεσης ή προσωρινής αποθήκευσης αστικών στερεών αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4164/2013 και
β) Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού ΕΔΣΝΑ έτους 2012.
Σημειώνω ότι για το σοβαρό θέμα των αντισταθμιστικών δεν έχω λάβει καμία εισήγηση!!
Σας γνωρίζω ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στις συνεδριάσεις  του Διοικητικού  Συμβουλίου ΕΔΣΝΑ την Τρίτη 30.07.2013. 
Προς τούτο και δεδομένης της σοβαρότητας των θεμάτων καταθέτω ως έκφραση γνώμης το παρόν υπόμνημα και παρακαλώ να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου.
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ έχει οδηγηθεί σε απαξίωση, τολμώ να πω κατάργηση, με ευθύνη δική σας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. 
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από έναν περίπου χρόνο και μάλιστα προγραμματισμένη εσπευσμένα, την τελευταία στιγμή, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
2. Απέχω της ψηφοφορίας για τον Οικονομικό Απολογισμό του 2012 καθόσον η υλοποίησή του και οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού ενεργήθηκαν με αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο της Εκτελεστικής Επιτροπής χωρίς ουδεμία συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου!
3. Είμαστε αντίθετοι με τη "πολιτική των αντισταθμιστικών" που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που στόχο είχαν την εξασφάλιση κομματικών οφελών και συναινέσεων.
Εξ’ άλλου, η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων και δη υπερτοπικής σημασίας είναι υποχρέωση του κράτους, οφείλει να είναι μέρος του προϋπολογισμένου κόστους του εκάστοτε σχεδίου, είναι έργα υποδομής των πόλεων, είναι έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, είναι κοινωνικά μέτρα και παροχές  και άλλα πολλά. 
Η υποστήριξη  των ΟΤΑ που οχλούνται από τις εγκαταστάσεις πρέπει να δίνεται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων και δράσεων από τους ΟΤΑ, που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών από την όχληση των εγκαταστάσεων. Όμως, όλα αυτά συνιστούν μέρος μιας άλλης πολιτικής για τη διαχείριση απορριμμάτων που σχεδιάζεται ολοκληρωμένα και υλοποιείται με κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών και δεν συνιστούν αποφάσεις ερήμην τους.
Επί πλέον, με πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ και τους κινδύνους που αναφύονται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και την απασχόληση του προσωπικού είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβολή των ήδη εγκεκριμένων αντισταθμιστικών που αποτελούν πλέον μέρος ήδη προϋπολογισθέντων εσόδων των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των ΟΤΑ. Άλλως, αποφασίζεται και διατάσσεται η χρεοκοπία σε ΟΤΑ μέλος του ΕΔΣΝΑ.
Μετά τα παραπάνω και χωρίς να γνωρίζω την εισήγησή σας επί του θέματος, εάν και εφόσον κατά την άποψη των νομικών υπηρεσιών, επιβάλλεται η λήψη απόφασης για την έγκριση καταβολής αντισταθμιστικών σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης διατυπώνω προς το ΔΣ  τη θέση μου:
Υποστηρίζω την λήψη απόφασης για  «την επιβεβαίωση των προγενέστερων  αποφάσεων  του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ με τις οποίες εγκρίθηκε η καταβολή αντισταθμιστκών για την λειτουργία της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και του ΣΜΑ Σχιστού για τα έτη έως και το 2014».
Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨ Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο¨
 Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ
Τσουκαλάς Δημήτρης   

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ για την επανεκτίμηση της στάσης της Αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση του Ν.4172/2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε σήμερα προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013, υπογραμμίζει ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έπληξε καίρια τον ίδιο τον θεσμό, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης. Γεγονός που επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα.
Δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν.
Καλεί δε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και όχι αποσπασματικά μέτρα που στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση.
Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση.
Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, τότε οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε ότι αφορά στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε οι δήμοι να μη στείλουν στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο.
Τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τα αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Παρατηρητήριο, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
Το Δ.Σ. τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Πέραν των παραπάνω, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των Δήμων, της κατάργησης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ενίσχυσης της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο και κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων.

Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους και τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Παράλληλα θα παρέμβει και θα ενημερώσει τα ευρωπαϊκά φόρα και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της πραγματικής μεταρρύθμισης με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της ακινησίας, με τελικό ζητούμενο ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης.

Γιατί χωρίς ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου, όλα τα υπόλοιπα είναι χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις.

Ξεκίνησαν τα ασφαλιστικά μέτρα από τους σχολικούς φύλακες


Με την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων, σύμφωνα με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες, ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.

Ήδη από χθες Δευτέρα 29 Ιουλίου ξεκίνησαν να καταθέτουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι.

Μια από τις πρώτες περιπτώσεις εργαζομένων που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα είναι εκείνη του Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ανά δήμο, ενώ ήδη από χθες έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες και από την ΠΟΕ –ΟΤΑ.

Προσφυγή αναμένεται να ασκηθεί και από τους δημοτικούς αστυνόμους. 
Με την ενεργοποίηση του νέου θεσμικό πλαισίου οι εργαζόμενοι θα επιχειρήσουν να κριθεί στο ΣτΕ, αντισυνταγματικός ο νόμος.