Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Κάποιοι όμως γνώριζαν και την αποδέχονται

Δείτε στον ποιο κάτω σύνδεσμο την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Αεριοποίηση Βιομάζας στη Νέα Κηφισιά (Θέση Καλυφτάκη), η οποία πάρθηκε "ερήμην" της Δημοτικής Διοίκησης και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.
Κάποιοι όμως γνώριζαν και την αποδέχονται.
Πατήστε εδώ: http://www.patt.gov.gr/main/attachments2/6913

Κάποιοι κερδοσκοπούν στις πλάτες μας


ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος                        
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση «ΑΝΑΣΑ»
Κηφισιά 15-5-2013
ΠΡΟΤΑΣΗ
Προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. Κηφισιάς 
ΘΕΜΑ: 
ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΕΡΙΟΙΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΛΥΦΤΑΚΗ

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριοι και κύριες συνάδελφοι, στις 16 Απριλίου 2013  συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά µε την εγκατάσταση µμονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, στην θέση Καλυφτάκη στον δήμο Κηφισιάς. 
Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε καμία ενημέρωση επί του θέματος, ούτε βεβαίως έχουμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα χέρια µας προκειμένου να εκφράσουμε την άποψη µας.
Το μόνο που έχω είναι ένα δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΚΗΦΙΣΙΑ όπου γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση του παλιού δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς και νυν περιφερειακού συμβούλου του Δημήτρη βαρελά.    
Σ ε αυτήν την παρέμβαση του παλιού συνάδελφου, που διάβασα και εγώ από την εφημερίδα, εντόπισα αρκετά ενδιαφέροντα σημεία και τα οποία θα ήθελα να σχολιάσω.
Τονίζει ο Δημήτρης βαρελάς στην παρέμβαση του, ότι πέραν από την εξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να εξεταστεί και η σκοπιμότητα του έργου, δηλαδή εάν αυτή η εγκατάσταση θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη στον δήμο Κηφισιάς, συμπεραίνοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα μπορούσε να απορροφήσει τα πολλά κλαδέματα που παράγει ο δήμος Κηφισιάς, πληρώνοντας 50 ευρώ τον τόνο.
Έτσι ο δήμος θα είχε διπλό όφελος, αφού από την μια θα πληρωνόταν και από την άλλη δεν θα είχε το πρόβλημα της εναπόθεσης των πράσινων απορριμμάτων.
Προσθέτει επίσης ότι η εταιρεία αποδέχτηκε ότι εφόσον ο δήμος αναλάβει την κατασκευή των δικτύων να θερμαίνει και το νοσοκομείο των αγίων Αναργύρων και μερικά σχολεία του δήμου.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσω στους συναδέλφους αλλά και στον Δημήτρη βαρελά ότι το 1994 είχε εγκριθεί ένα μεγάλο κονδύλι από την ευρωπαϊκή ένωση για να γίνει η μελέτη για την κομποστοποίηση των πράσινων απορριμμάτων στον δήμο µας.
Δυστυχώς η επόμενη δημοτική αρχή και η τεχνική υπηρεσία του δήμου απεφάνθησαν ότι δεν έπρεπε να γίνει η μελέτη γιατί δεν θα προσέφερε τίποτα στον δήμο µας.
Με αυτόν τον τρόπο χάθηκε ένα κονδύλι 400 εκατομμυρίων δραχμών εκείνη την εποχή και το πρόβλημα των πράσινων απορριμμάτων παρέμεινε αφού μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμιά προσπάθεια επίλυσης του.
Δεν μπορεί κατά τη άποψη µου να αποτελέσει δικαιολογία το δήθεν οικονομικό όφελος για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας αφού υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των κλαδεμάτων που δεν δημιουργούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και από την άλλη δεν θα μπορούσα να καταλάβω πως θα μπορούσε να σταθεί το επιχείρημα της θέρμανσης του νοσοκομείου και κάποιων σχολείων, αφού το κόστος κατασκευής δικτύων θα είναι μεγάλο και ο δήμος δεν θα μπορούσε οικονομικά να το χρηματοδοτήσει.
Μου έκανε εντύπωση ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης βαρελάς προσπερνά πολύ γρήγορα το θέμα που έχει προκύψει για το εάν πρέπει αυτές οι μονάδες να κατασκευάζονται από την ΔΕΗ η από ιδιώτες.
Ξεχνά ότι µε νόμο η ΔΕΗ δεν μπορεί να κατασκευάσει μονάδες που θα στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές και αυτό το δικαίωμα έχει δοθεί μόνον σε επιχειρηματίες προκειμένου να την πωλούν ακριβά στην ΔΕΗ η οποία µε την σειρά της θα πουλά πολύ φθηνότερα αλλά ταυτόχρονα µας βάζει να πληρώνουμε το λεγόμενο ΑΠΕ.
Δηλαδή κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στις πλάτες µας.
Τώρα όσον αφορά την παρατήρηση ότι τέτοιου είδους μονάδες επιβαρύνουν πολύ λιγότερο από μονάδες που χρησιμοποιούν αλλά υλικά δεν μπορεί να σταθεί για τον απλό λόγο ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Γιατί αυτές οι μονάδες να µην γίνουν εκτός λεκανοπεδίου όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα ήταν λιγότερο επώδυνη και η μεταφορά των υλικών προς καύση θα ήταν ευκολότερη, οικονομικότερη και δεν θα δημιουργούσε κυκλοφοριακά προβλήματα;
Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι επειδή αυτή η μονάδα θα γίνει στην βιομηχανική περιοχή δεν θα επιβαρύνει.
Για όποιον δεν ξέρει την περιοχή πρέπει να πω ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπίτια και δεν είναι εγκατεστημένες μόνο βιομηχανίες.
Η απόσταση από τον κύριο οικιστικό ιστό της νέας Κηφισιάς είναι πολύ μικρή και αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Πιθανόν η μελέτη να προβλέπει μέτρα, ώστε να μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, αφού από την μια οι επιχειρηματίες θέλουν να μειώσουν το κόστος και από την άλλη δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου αυτών των δραστηριοτήτων και αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά µε άπειρα παραδείγματα.
Να θυμίσω την μόλυνση του Ασωπού που τόσο έχει απασχολήσει το πανελλήνιο και όχι μονό, να αναφερθώ στον σταθμό λυμάτων όπου ανάλογα µε την φορά του αέρα στην νέα Κηφισιά δεν μπορείς να σταθείς από την άσχημη μυρωδιά επειδή οι διαχειριστές δεν ψεκάζουν µε σόδα ούτως ώστε να εξαλείψουν την κακοσμία, ή να θυμίσω παλαιότερη περίπτωση, όπου γινόντουσαν καταγγελίες για κακοσμία από απόβλητα µμεγάλης εταιρείας που είχε δραστηριότητα στην περιοχή, μόνο όμως κατά τις νυκτερινές ώρες.
Όταν πήγαιναν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ως δια μαγείας το πρόβλημα εξαφανιζόταν.
Τέλος αγαπητοί συνάδελφοι, µου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο Δημήτρης βαρελάς ενημέρωσε τον δήμαρχο ο οποίος έδωσε την συγκατάθεση του για την κατασκευή αυτής της μονάδας, τουλάχιστον έτσι αναφέρει η εφημερίδα και ταυτόχρονα προδικαζόταν, ότι το δημοτικό  συμβούλιο θα υποστηρίξει αυτό το θέμα.
Είθισται στην δημοκρατία να γίνεται πρώτα η ενημέρωση των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων, ακολουθεί διαβούλευση µε τους φορείς και τους κατοίκους και μετά έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ληφθεί απόφαση.
Δυστυχώς προεξοφλήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις πιθανόν να υπήρχαν ή θα υπάρξουν από τους πολίτες.
Αυτό κατά την άποψη µου αποτελεί εκτροπή του δημοκρατικού διαλόγου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα που καμία σχέση δεν έχουν µε το καλό της πόλης. 
Προτείνω σε εσάς κ. πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, να συγκεντρώσετε όλα τα υλικά από την περιφέρεια, δηλαδή την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις απόψεις των υπηρεσιών της περιφέρειας, να µας τις γνωστοποιήσετε και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να µπει τακτικό θέμα προς συζήτηση. 

Πρόταση για τους Κοινόχρηστους Χώρους


Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης
Δημοτικός Σύμβουλος της"ΑΝΑΣΑ" 
Κηφισιά 15-5-2013
ΕΡΩΤΗΜΑ

Προς :     τους κ.κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο Δ.Σ.
Θέμα : «ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ»

κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Όπως γνωρίζετε το θέμα των κοινοχρήστων χώρων απασχολεί τον Δήμο μας αρκετά σοβαρά και επί πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως υπό τις ακόλουθες μορφές:
Α) ως ολοκλήρωση της απόκτησης από τον Δήμο των από τα εγκεκριμένα σχέδια προβλεπόμενων κοινοχρήστων χώρων
Β) ως απόκτηση από τον Δήμο κοινοχρήστων χώρων που δημιουργήθηκαν από σχέδια που έγιναν από συνεταιρισμούς
Γ) ως αποσαφήνιση των χώρων εκείνων που ανήκουν στον Δήμο ή στο Δημόσιο και προέκυψαν από την διάνοιξη – διαπλάτυνση βασικών οδικών αξόνων π.χ. Εθνική Οδός.
Η αξία – το οικονομικό περιεχόμενο αυτών των χώρων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, της τάξεως εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί, πιστεύω, υποχρέωση μας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ή δυνατόν σήμερα.
Ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας  πρέπει να αποτελέσει η περιουσία των τυχόν υφιστάμενων και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.
Για τους δεύτερους, έχω την άποψη ότι ο Δήμος οφείλει να παρακολουθήσει το θέμα της εκκαθάρισης, ιδιαίτερα όταν αυτή αντιμετωπίζει δυσχέρειες για τον διορισμό εκκαθαριστών διότι είναι ενδεχόμενο να προέλθει από την εκκαθάριση σοβαρό θετικό υπόλοιπο επ΄ ωφελεία του Δήμου και των Δημοτών.
Αυτονόητο είναι ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι το ξεκαθάρισμα των κοινοχρήστων χώρων, ποιοι είναι και σε ποιόν ανήκουν σήμερα.
Η υπαγωγή των συνεταιρισμών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών αντί του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τον Ν.Ο.Κ. , πιστεύω ότι διευκολύνει τις ενέργειες που θα αποφασίσουμε.
Πιστεύουμε ότι μια καταρχήν συζήτηση επί του θέματος, προ των διακοπών του καλοκαιριού, θα διευκόλυνε την λήψη των απαιτουμένων αποφάσεων από το Δ.Σ.
Προτείνω όπως  για διευκόλυνση αυτής της συζήτησης ανατεθεί σε Υπηρεσία ή σε μελετητή συνεργάτη από τώρα η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων
Η δαπάνη θα είναι ασήμαντη σε σχέση με το μεγάλο όφελος που σίγουρα θα προκύψει.