Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Αλλάζουμε ή απλώς αρχίσαμε να συζητάμε;

Γράφει
ο Γιώργος Μαθόπουλος
Άνοιξε τελευταία διάλογος μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων, με σκοπό τη συνεργασία τους για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του Μάη 2014. 
Αυτονόητη εξέλιξη θα υποστηρίξουν πολλοί συμπολίτες, καθώς αυτό που πρωτίστως τους απασχολεί, είναι οι λύσεις στα θέματα της τοπικής τους καθημερινότητας και όχι ο τρόπος, η μέθοδος ή το κόστος που αυτές οι λύσεις απαιτούν. 
Εξέλιξη χωρίς λογική θα πουν οι μυημένοι στα δρώμενα της δημοτικής ζωής στην Κηφισιά, διαχωρίζοντας ωστόσο τις συνεργασίες που έχουν γίνει ή επωάζονται να γίνουν.  
Ξεκάθαρες είναι οι συνεργασίες που γίνονται πάνω σε αρχές. Αυτές που βασίζονται στη συμμετοχή και την συνευθύνει, χωρίς να προκρίνουν κύκλους αποφάσεων και δομές αρχηγικές. 
Σήμερα πια, ζητούμενο στη δημόσια ζωή της Κηφισιάς, είναι η επικράτηση της συλλογικότητας.
Μόνος του κανείς δεν μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που απαιτούν οι πολυσύνθετες ανάγκες  στη ζωή της πόλης. 
Ο «αρχηγός» όπως τον ζήσαμε έγινε «δικτάτορας» και οι «αρχηγεύοντες» δυνάστες της λαϊκής βάσης. Μπουχτίσαμε από δαύτους. Μας «έσωσαν», φτάνει δεν θέλουμε άλλο. 
Τώρα, είναι ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια, κανείς άλλος δεν θα μας σώσει από τις αστοχίες και τις παραλείψεις των εκπροσώπων μας, αν εμείς δεν κινηθούμε. 
Αν δεν καταλάβουμε ότι το δικό μας συμφέρον, είναι αντίθετο με το συμφέρον εκείνων που μας εξουσιάζουν, που μας επηρεάζουν, που μας παρασύρουν. 
Καιρός να αποφασίσουμε συλλογικά τον τρόπο με τον οποίο θα βγάλουμε την Κηφισιά από τη δύνη της υποκουλτούρας και «μεζεδογευσίας» που την έχουν οδηγήσει οι επί τετραετίες, της σημερινής και της προηγούμενης περιόδου δημοτικές διοικήσεις, των κυρίαρχων ιδεολογικών και οικονομικών πεποιθήσεων.   
Απίστευτη δείχνει η διαρροή των τελευταίων ημερών στην Κηφισιά που θέλει σύσσωμη σχεδόν την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Βασίλη Βάρσου, να συνεργάζεται με τη συμπολίτευση του κ. Νίκου Χιωτάκη για τις εκλογές που έρχονται. 
Μια τοπική εξέλιξη, που δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις αφού δεν περιέχει καμιά απολύτως λογική σε όφελος του κοινού συμφέροντος της πόλης και των κατοίκων, αν επιβεβαιωθεί. 
Αντίθετα, έχει λογική μόνο για το ατομικό συμφέρον όσων κάνουν μια τέτοια συνεργασία, αφού εκτιμούν πως έτσι εξασφαλίζουν την επανεκλογή και όποια άλλα τυχόν οφέλη, από αυτή την συνεργασία μπορεί να προκύπτουν. 
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τον χρόνο, ή τους όρους που αυτή η συμφωνία επετεύχθη. 
Οι Κηφισιώτες, που λίγο παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο στα τριάμισι τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, υπήρξε ωσεί παρούσα στη δημοτική λειτουργία της Κηφισιάς, χωρίς ποτέ να ασκήσει ως όφειλε τον θεσμικό της ρόλο, ώστε εύλογα δικαιούται να αναρωτηθεί, αν η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε να κάνει με την προλεγόμενη προοπτική της συνεργασίας της, με τη διοίκηση.       
Αφήνουμε τις αστείες γραφικότητες που από τη μια καταγγέλλουν την εφαρμοζόμενη πολιτική και από την άλλη συνεργάζονται μαζί της στο ψηφοδέλτιο του κ. Χιωτάκη, που ομολογουμένως ο ίδιος κάνει πολύ καλά τη δουλεία του, αφού σκοπός του είναι να τους παρασύρει κοντά του εφαρμόζοντας την πολιτική που εκείνοι καταγγέλλουν. 
Τέτοια παραδείγματα θα τα συναντήσει ο ενημερωμένος και υποψιασμένος κάτοικος της πόλης στο ψηφοδέλτιο του κ. Χιωτάκη, αρκεί να ακούσει τους υποψηφίους του να καταγγέλλουν την εφαρμοζόμενοι κεντρική πολιτική, για να τους καταλάβει. 
Αλλάζουμε λοιπόν στην Κηφισιά, ή απλώς αρχίσαμε έστω δειλά να συζητάμε μεταξύ μας αυτά που πραγματικά μας συμβαίνουν, ψάχνοντας την ουσία των πράξεων και των αποφάσεών μας;