ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (ΝΟΕ 2013)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
 (Αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των μελών της δημοτικής κίνησης στις 10/11/2013)
Πολίτες, κάτοικοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, γυναίκες και άντρες, νέοι και νέες

Εδώ και τέσσερα χρόνια, βιώνουμε καθημερινά μια πρωτοφανή κρίση. Κρίση οικονομική, θεσμική, πολιτιστική. Κρίση αξιών. Μα, πάνω από όλα, κρίση ανθρωπιστική. Η ζωή, πολλών από εμάς, έχει γίνει αφόρητη. Δεν το επιλέξαμε. Μας επιβλήθηκε.
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών, έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τα δημοκρατικά ελλείμματα, επιταχύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την άναρχη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση των ανέργων, το κλείσιμο των μαγαζιών, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
Οι εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις, αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξαν την πόρτα στο ΔΝΤ, την τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων.
Στα τέσσερα χρόνια μνημονικής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο εφαρμογής της πιο ακραίας δημοσιονομικής πολιτικής ανάλγητης λιτότητας και εξάλειψης κάθε μορφής κοινωνικής κράτους. Διανύοντας το πέμπτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε 25%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο ήμισυ και η ανεργία τριπλασιάστηκε.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, που του δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία, να εκφράσει τις ιδέες του και να ενεργήσει κάτω από ένα πλαίσιο άμεσης και άρα πραγματικής δημοκρατίας, απαξιώνεται και θεσμικά και πρακτικά.
Η εφαρμογή των δύο μνημονίων μείωσε κατά 60% τους θεσμοθετημένους πόρους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται και νέα μείωση της τάξης του 30%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να εκπληρώσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις τους υποχρεώσεις.
Η οικονομική ασφυξία, η απαγόρευση των προσλήψεων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μαζί με τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση σε οικονομική και πολιτική ασφυξία. Παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων), τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη», όλες οι εκτιμήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις που είχαμε ως αντίπαλοί της, έχουν επιβεβαιωθεί. Ο «Καλλικράτης» αποδείχτηκε μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Απομάκρυνε την Αυτοδιοίκηση από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Ενίσχυσε τη μονοπρόσωπη εξουσία του δημάρχου. Με τη διατήρηση του διορισμένου γενικού γραμματέα της «αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης» ενίσχυσε την κεντρική διοίκηση σε βάρος της περιφερειακής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης. Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση της σημερινής καταστροφικής πολιτικής, αλλά να αποτελέσει το βασικό φορέα οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, υλοποιώντας δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, οργανώνοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είναι κάποιες από της δομές που δεν πρέπει να λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».

Αγαπητοί συμπολίτες
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές και επιλέγοντας να αλλάξει το εκλογικό σύστημα (καταργώντας τους συνδυασμούς), με σκοπό να αποφύγει την πολιτική καταδίκη των εκπροσώπων της, που στήριξαν (και στηρίζουν) όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφική πολιτική της.

Η σημερινή δημοτική αρχή της Κηφισιάς από την εκλογή της ακολούθησε το υπόδειγμα ενός πειθήνιου δήμου στην εφαρμογή του Καλλικράτη και της θεσμικής και οικονομικής απαξίωσης του θεσμού. Η σημερινή διοίκηση και ο δήμαρχος (κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης στην αυτοδιοίκηση), ουδεμία αντίσταση προέβαλαν στην μνημονιακή λαίλαπα. Αντίθετα με κάθε ευκαιρία διαφήμισαν τα κυβερνητικά «προϊόντα» και τους υπουργούς, που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν ότι κοινωνικό και δημόσιο απέμεινε  (Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Βρούτσης κλπ).
Εγκατέλειψαν την ανάπτυξη του δήμου στις «fast track» δυνάμεις της αγοράς, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σταδιακά σε απέραντο «κέντρο φαγητού και διασκέδασης», με εργαλείο την σταδιακή καταπάτηση του θεσμικού πλαισίου των χρήσεων γης. Μετατρέπουν σταδιακά την πόλη σε ανεξέλεγκτο χώρο στάθμευσης με υποβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. Εκχώρησαν σε ιδιώτες το χώρο του δημοτικού πάρκιν, ενώ δεν διεκδικούν προς όφελος των δημοτών περιουσία του δημοσίου εντός των ορίων του Δήμου, που μένει αναξιοποίητη.
Η παραμονή της σημερινής διοίκησης στο τιμόνι του δήμου, το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι η συγκατάθεσή της στην ολοκληρωτική απαξίωση του θεσμού, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της και την ολοσχερή μετατροπή της σε «γραφείο δημοσίων σχέσεων» για την προβολή του δημάρχου και των συνεργατών του, με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή και νομή της δημοτικής εξουσίας. 

Αγαπητοί συμπολίτες
Ως δημοτική κίνηση ΑΝΑΣΑ αγωνιζόμαστε και θεωρούμε ότι μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί ένα διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο αυτοδιοίκησης, το οποίο θα βασίζεται:
1.         Στη δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της δημοτικής ζωής. Με αναλογική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο, περιορισμό των υπερεξουσιών του δημάρχου, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, των εργαζομένων του Δήμου, των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, με έλεγχο και διαφάνεια στη δημοτική λειτουργία.
2.         Στη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή των πόρων με θεσμική και οικονομική ενίσχυση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων.
3.         Στην υπεράσπιση με κάθε θυσία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Με αναβάθμιση του αστικού χώρου (αγορά, γειτονιά), έμφαση στα μαζικά μέσα μεταφοράς, επέκταση του ΗΣΑΠ, σύνδεση με προαστιακό, περιορισμό της ασυδοσίας των Ι.Χ., δημιουργία τοπικής συγκοινωνίας. Προστασία του περιαστικού πράσινου και ων ρεμάτων. Καθιέρωση τοπικού δημοτικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.
4.         Στην αποφασιστική και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη. Με αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και φορέων προσλαμβάνοντας και όχι απολύοντας προσωπικό. Με ενίσχυση της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των κατοίκων κυρίως των νέων. Στην αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης.
5.         Στην δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης και προστασίας όσων έχουν πληγεί από την κρίση. Με σκοπό κανένας δημότης να μην στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση

Αγαπητοί συμπολίτες,
Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας μεγάλης πλειοψηφίας, που θα αναλάβει την αναγεννητική προσπάθεια για να αλλάξει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση και στην πόλη. Κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτή την προσπάθεια, αν πιστεύει ότι ο Καλλικράτης και η κοινωνική καταστροφή των μνημονίων δεν είναι «για το καλό μας» και ότι η δημοκρατία, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η τοπική ανάπτυξη, πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου δήμου.
Στο άμεσα ερχόμενο διάστημα η ΑΝΑΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να γίνει αυτή η μεγάλη πλειοψηφία πραγματικότητα. Σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί αυτό το δρόμο. Με ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, με κατανόηση στις διαφορετικές απόψεις, με ενωτικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου