Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Στόχος μας,
να γίνει ΣΤΕΚΙ δημιουργικής αναφοράς για την πόλη μας
    

Ομιλία του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ
στα επίσημα εγκαίνια το βράδυ του Σαββάτου 1η Οκτώβρη 2011 στο στέκι της ΑΝΑΣΑ 
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι του τοπικού τύπου, θέλω να σας καλωσορίσω στον καινούργιο μας χώρο.
Όταν πριν ένα χρόνο περίπου κάναμε τις πρώτες συζητήσεις για την κάθοδο μας στις δημοτικές εκλογές μας είχαν προβληματίσει πολλά πράγματα.
Μας είχε προβληματίσει η υπογραφή του μνημονίου και κυρίως μας είχαν προβληματίσει οι συνέπειες που θα πλήρωναν οι έλληνες πολίτες από αυτήν την συμφωνία.
Μας είχε προβληματίσει η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και οι συνέπειες που θα προκαλούσε αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση σε οικονομικό και τοπικό επίπεδο.
Μας είχε προβληματίσει επίσης ο τρόπος παρέμβασης στα τοπικά ζητήματα πέρα και έξω από την προεκλογική περίοδο.
Όπως όλοι γνωρίζετε, η δημοτική μας παράταξη, κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με δυο βασικά πολιτικά συνθήματα.
Ήμασταν ενάντιοι στην υπογραφή του μνημονίου και στην έλευση του διεθνούς νομισματικού ταμείου στην χώρα μας, προβλέποντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα υπήρχαν στην ελληνική οικονομία και κυρίως, τις συνέπειες που θα πλήρωναν οι πιο αδύναμες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.
Μιλήσαμε για την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μιλήσαμε για την μεγάλη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, μιλήσαμε για την επερχόμενη αποδόμηση του ασφαλιστικού, της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, των δομών πρόνοιας, μιλούσαμε για την ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών σχέσεων.
Δηλώσαμε την αντίθεση μας στην διοικητική μεταρρύθμιση, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, γιατί κατανοήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν ήταν η διόρθωση στα κακώς κείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά μόνον, οι οικονομικές περικοπές και η δημιουργία μεγάλων και απρόσωπων διοικητικών ενοτήτων.
Δεν τόλμησαν να φέρουν την απλή αναλογική, δεν τόλμησαν να αλλάξουν τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν τόλμησαν να εξασφαλίσουν την επαρκή χρηματοδότηση της.

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ένα χρόνο μετά επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.
Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και οι πραγματικά άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, καταρρέει το εθνικό σύστημα υγείας και οι προνομιακές δομές, φυλλορροεί το εθνικό σύστημα παιδείας, ξεπουλιέται η δημόσια περιούσια και οι πλουτοπαραγωγικές πήγες της χώρας.
Και οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που επιβαρύνουν πάντα τους ίδιους, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, υποτέλειας και αβεβαιότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ένα χρόνο μετά προσπαθεί απεγνωσμένα να απορροφήσει τις συνενώσεις με σαφώς μειωμένους οικονομικούς πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο της εργασιακής εφεδρείας και της απόλυσης.
Αρκετές δημοτικές υπηρεσίες οδεύουν ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η ανεξάρτητη αγωνιστική συνεργασία για την αυτοδιοίκηση, υλοποιεί τις αποφάσεις που είχε πάρει πριν ένα χρόνο.

Μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης με οικονομική συνεισφορά και με εθελοντική εργασία, καταφέραμε να στήσουμε το στέκι μας το οποίο θέλουμε να γίνει στέκι αναφοράς για την πόλη, να γίνει το στέκι ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού.

Την επόμενη Κυριακή θα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα και θα πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε την δημοτική παράταξη σε δημοτική κίνηση με κύριο στόχο να καθορίσουμε κανόνες λειτουργίας, μέλη, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Θέλουμε στην πράξη να δώσουμε έναν μόνιμο χαρακτήρα στην δημοτική κίνηση που θα ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία και θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον πέρα και έξω από παραγοντισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικά μικροσυμφέροντα.
Επιθυμούμε με την στάση μας, την λειτουργία μας και τις παρεμβάσεις μας να πείσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στην διαχείριση των κοινών προβλημάτων της πόλης μας.
Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και επίπονη, ταυτόχρονα όμως είναι και η μοναδική διέξοδος για να βγούμε από την κατήφεια και την μιζέρια των ημερών, γιατί σκοπός μας πάνω από όλα είναι η δημιουργία συνθηκών αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας .

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου