Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ "ΑΝΑΣΑ" ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Για να γίνουμε πειστικοί στους κάτοικους και δημότες της πόλης μας
πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αναδεικνύουμε, να
αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε τα προβλήματα τους.


«Σε Δημοτική Κίνηση του Δήμου Κηφισιάς, μετεξελίχθηκε ο εκλογικός συνδυασμός ΑΝΑΣΑ με απόφαση της γενικής συνέλευσης την περασμένη Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 που έγινε στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της Γρηγορίου 5ου 20 στη Νέα Ερυθραία.
Στη Γ.Σ. συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα φίλοι της ΑΝΑΣΑ οι οποίοι συνέβαλλαν στην τελική διαμόρφωση και έγκριση του ιδρυτικού κειμένου καθώς και του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κίνησης.
Τη συνέλευση άνοιξε ο επικεφαλής κ. Π. Κανακάκης ενημερώνοντας τα μέλη για τις ως τώρα προσπάθειες των εκπροσώπων της «ΑΝΑΣΑ» στο δημοτικό συμβούλιο και τις δημοτικές ενότητες του δήμου Κηφισιάς.
Η Γ.Γ. εξέλεξε πενταμελές διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τον κ. Μανώλη Μιχάλα πρόεδρο, τους κ. κ. Δημοσθένη Αντωνόπουλο, Χρήστο Δημακόπουλο, Παρασκευά Ποθητό και την κα Λία Καυγαλάκη, μέλη».

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Κανακάκη στην Ιδρυτική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ
Αγαπητοί συνεργάτες,
Πριν από ένα χρόνο φτιάξαμε την δημοτική μας παράταξη, την Ανάσα, και λάβαμε μέρος στις δημοτικές εκλογές δίνοντας έναν ειλικρινή, έντιμο και προπάντων έναν πολιτικό προεκλογικό αγώνα προτάσσοντας την αντίθεση μας στο μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Τότε πολλοί μας κατηγόρησαν ότι δεν έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτά τα δυο μεγάλα θέματα που απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία και ότι θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα τοπικά προβλήματα.
Σήμερα ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι η επιλογή μας ήταν απόλυτα σωστή, αφού οι συμφωνίες που απογράφησαν με το μνημόνιο αφορούσαν όλους τους τομείς και δομές του ελληνικού κράτους με κυρίους στόχους τις μεγάλες οικονομικές περικοπές και την δημιουργία μεγάλων, απρόσωπων και μη αντιπροσωπευτικών θεσμών.
Δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής αναφορά για τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στην ελληνική κοινωνία.
Ήδη οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι μεγάλες και δυσμενείς για τους εργαζομένους ανατροπές στο ασφαλιστικό, στο ΕΣΥ, στις προνοιακές δομές , στις εργασιακές σχέσεις, η τρομακτική αύξηση της ανεργίας έχουν δημιουργήσει συνθήκες φόβου, ανασφάλειας απόγνωσης και απελπισίας για την πλειονότητα των ελλήνων.
Θα περιοριστώ σε μια μικρή ανάλυση των προβλημάτων που μας δημιούργησε ο ΚΑΑΛΙΚΡΑΤΗΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Είχαμε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα το αποτέλεσμα του οποίου ήταν οι μειοψηφίες να παίρνουν την απόλυτη πλειοψηφία και επίσης να ευνοείται ο δεύτερος συνδυασμός σε βάρος των υπολοίπων.
Αυτό το σύστημα θα έπρεπε να το αλλάξει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να φέρει την απλή αναλογική για να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των τοπικών δυνάμεων.
Δυστυχώς η διοικητική μεταρρύθμιση αυτό το καθεστώς το άλλαξε επί τα χείρον, και συγκεκριμένα ο πλειοψηφούν συνδυασμός με 38 τις εκατό έβγαλε 25 δημοτικούς συμβούλους, η δεύτερη δημοτική παράταξη με 18 τις εκατό έβγαλε 7 δημοτικούς συμβούλους, η τρίτη παράταξη με 15 τις εκατό έβγαλε 3 δημοτικούς συμβούλους, η τέταρτη δημοτική παράταξη με 10 τις εκατό έβγαλε δυο δημοτικούς συμβούλους και ούτω καθεξής.
Η δημοτική αρχή που ψηφίστηκε από το 38 τις εκατό έχει 25 δημοτικούς συμβούλους και όλη η αντιπολίτευση που έχει το 62 τις εκατό έβγαλε 16 δημοτικούς συμβούλους.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς υπάρχει μας χειροτέρευση της εκπροσώπησης σε βάρος της αντιπολίτευσης.
Αύτη η αναλογία ισχύει και για την στελέχωση όλων των προβλεπομένων επιτροπών και νομικών προσώπων του δήμου Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προέβλεψε ότι οι τρεις πρώην δήμοι έπρεπε να εκπροσωπούνται στο νέο καθεστώς από τις δημοτικές κοινότητες.
Ηθελημένα όμως έγιναν δυο λάθη.
1. Συνέδεσε την εκλογή των εκπροσωπών των κοινοτικών συμβουλίων με τις δημοτικές παρατάξεις και ουσιαστικά τους αφαίρεσε την δυνατότητα της ανάδειξης και επίλυσης των τοπικών προβλημάτων [παράδειγμα με το νεκροταφείο]
2.0 αριθμός των δημοτικών κοινοτήτων αδικεί κατάφωρα κυρίως το πρώην δήμο Κηφισίας αφού με πολλαπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Εκάλης έχει μια δημοτική κοινότητα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην εκπροσωπούνται στην δημοτική ενότητα [παράδειγμα με την περιοχή πάνω και κατ(0 από την οδό Τατοΐου]
Πριν την συνένωση των δήμων είχαμε ένα δημαρχοκεντρικό καθεστώς το οποίο ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δυστυχώς το ενδυνάμωσε με αποτέλεσμα η άποψη του δήμαρχου να είναι καθοριστική από τα ποιο μεγάλα θέματα μέχρι τα ποιο άπλα [παραδείγματα για χρήσεις γης, περίπτωση μαυρομάτη και Κουδούνα]
Αυτό συμβαίνει γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης εξαρτώνται από τις αποφάσεις του δήμαρχου για την θέση που θα καταλάβουν στην διοίκηση με αποτέλεσμα να ακολουθούν πιστά τις εντολές και απόψεις του δήμαρχου.
Πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είχε σαν βασικη επιδίωξη την μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με αυτόν τον τρόπο για το 2010 είχαμε μείωση της χρηματοδότησης κατά 32 τις εκατό από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ενώ για το 2011 έχει γίνει μια περαιτέρω μείωση που φτάνει το 50 τις εκατό.
Η μείωση της χρηματοδότησης καθίστα τους δήμους μη βιώσιμους και στο τέλος αυτός που θα επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά θα είναι ο κάτοικος αφού θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φορολογία.
Η απαγόρευση πρόσληψης μονίμου προσωπικού και η σημαντική μείωση των προσλήψεων με σύμβαση έργου έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τον δήμο Κηφισίας και κυρίους την υπηρεσία καθαριότητας.
Πιστεύω ότι οι κυβερνώντες μας οδηγούν ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση αρκετών υπηρεσιών που σήμερα παρέχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα και χειρότερες και ποιο ακριβές υπηρεσίες θα απολαμβάνουμε στο μέλλον.
Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες γνωρίζαμε από την αρχή ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα έπρεπε να δουλέψουμε δεν θα ήταν ευνοϊκό για την δημοτική μας παράταξη.
Η παρουσία μας τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό ήταν αξιοπρεπής αλλά όχι καταλυτική αφού ο συσχετισμός των δυνάμεων δεν μας ευνοεί.
Καταφέραμε και πήραμε κάποιες θέσεις στις επιτροπές [αυτό έγινε με πολύ αγώνα] και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό και σε σημαντικά θέματα όπως αυτό του ΟΚΑΝΑ.
Οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου της δημοτικής παράταξης γινόταν τακτικά και κάναμε προσπάθειες να υλοποιήσουμε αυτά που είχαμε αποφασίσει, δηλαδή το στέκι και την μετατροπή της δημοτικής παράταξη σε δημοτική κίνηση.
Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες οικονομικού χαραχτήρα και πέσαμε έξω στους χρόνους, αλλά τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον χώρο μας που ευελπιστούμε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρολό στην προσπάθεια μας για ουσιαστική παρέμβαση στα δρώμενα της πόλης μας.
Σήμερα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, το οποίο είναι αναγκαίο, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τον τρόπο δουλείας μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την διαδικασία.
Όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε αρκεί να θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αλλάξουμε τα δεδομένα .
Για να γίνουμε πειστικοί στους κάτοικους και δημότες της πόλης μας πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αναδεικνύουμε, να αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε τα προβλήματα τους.
Μόνο με την δουλεία μας θα αποδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι αξίζει να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Καλώ όλους τους συνεργάτες που βρίσκονται εδώ σήμερα, αλλά και αυτούς που απουσιάζουν για διάφορους όλους, να βοηθήσουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια.
       

ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πριν από ένα χρόνο περίπου η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΥΘΡΑΙΩΤΩΝ» και  πολίτες από τους τρεις πρώην Δήμους (Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης), αφού συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» (ΑΝ.Α.Σ.Α.). Το ψηφοδέλτιο συμμετείχε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κανακάκη. Το ψηφοδέλτιο εξέλεξε δύο Δημοτικούς συμβούλους στο Δημοτικό συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς και από μία τοπική σύμβουλο στις δημοτικές ενότητες Κηφισιάς (Κανακάκη Αντωνία) και τη δημοτική ενότητα Νέας Ερυθραίας (Καυγαλάκη Λία).
Ένα χρόνο μετά ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και η διοικούσα επιτροπή απευθύνονται σε όλους όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΑΝ.Α.Σ.Α, στους φίλους και τις φίλες που στήριξαν το ψηφοδέλτιο με την ψήφο τους, αλλά και σε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Κηφισιάς, με την πρόταση να συμμετάσχουν ενεργά στην  ίδρυση Δημοτικής κίνησης με τον ίδιο τίτλο: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. (ΑΝ.Α.Σ.Α)
Ο ΡΟΛΟΣ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
          Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές από αυτήν έχουν αγγίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ατομικό τρόπο ή ατομικούς τρόπους αντίδρασης. Η δημιουργία μιας Δημοτικής κίνησης, όπου μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς όλοι οι δημότες ενός Δήμου δίνει τη δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης και αντίδρασης.
          Βασικό χαρακτηριστικό της Δημόσιας ζωής είναι η απουσία ή η έλλειψη προϋποθέσεων  για ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση των πολιτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
1.    Να ευνοούνται ο παραγοντισμός και η επικράτηση μηχανισμών προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.
2.    Οι παρατάξεις που συγκροτούνται είναι ένα σύνολο ετερόκλητων ανθρώπων, με μόνο συνδετικό στοιχείο και σκοπό τη διεκδίκηση της τοπικής εξουσίας.
3.    Οι διοικήσεις που καταφέρνουν να αναδειχτούν διαιωνίζουν ένα πελατειακό σύστημα εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.
4.    Ο όποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης τοπικών ζητημάτων γίνεται από ένα κλειστό σύστημα εξουσίας με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Η κίνηση συγκροτείται ως αυτόνομη συλλογικότητα κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων στη βάση τριών αρχών.
1.    Το όραμά μας είναι μια πόλη όπου την πρώτη θέση θα την έχει ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του.
2.     Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση και η προστασία του περιβάλλοντος.
3.    Το συλλογικό συμφέρον είναι πάντα πάνω από το ατομικό.
Οι άνθρωποι που θα συναντηθούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είτε ανήκουμε σε κόμματα και οργανώσεις, είτε όχι, προσερχόμαστε με γνώμονα την ευθύνη της προσωπικής μας επιλογής και συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα στις αποφάσεις.
Οι θέσεις και το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει (μέσα από συμμετοχική διαδικασία) η Δημοτική κίνηση, για οποιοδήποτε ζήτημα γενικού ή τοπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να υπηρετούν τις πιο πάνω αρχές. 
Στην κίνηση μπορούν να γίνουν μέλη όσοι είναι κάτοικοι του νέου Δήμου Κηφισιάς, είναι πάνω από 16 χρονών και συμφωνούν με τις αρχές και το πρόγραμμά της. Όλες οι διαδικασίες της  κίνησης  είναι δημόσιες και ανοιχτές να τις παρακολουθήσουν και να λάβουν το λόγο ακόμα και όσοι πολίτες δεν είναι μέλη της.
Επιδίωξη της κίνησης είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης και τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα εκφράσει την απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή στη  σημερινή κατάσταση.
Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η συγκρότηση της Δημοτικής κίνησης,  γίνεται σε μια περίοδο όπου η χώρα μας και οι πολίτες της, βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, όπου τις συνέπειες καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο χώρο της μεσαίας τάξης.
Η αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική, φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή τους όχι μόνο στα κοινά, αλλά και σε διαδικασίες που άλλοτε θεωρούνταν αυτονόητες.
Η κρίση στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών  θεσμών είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενικότερη κρίση του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος.   
Τοπική αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει τοπική λαϊκή εξουσία, αποκέντρωση  των δημόσιων δομών και λειτουργιών του κράτους  με την μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού. Σημαίνει ενίσχυση του δημοκρατικού περιεχόμενου των θεσμών της. Σημαίνει τη δυνατότητά της να συνδυάζει την αντιπροσωπευτική με την συμμετοχική δημοκρατία, να είναι δίπλα και μαζί με το λαό της τοπικής κοινωνίας. Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ουσιαστική αποκέντρωση και όχι απλή αποσυγκέντρωση των κρατικών λειτουργιών.
Σήμερα, όπου το εθνικό κράτος εγκαταλείπει  βαθμιαία τον κοινωνικό του ρόλο, παραδίδοντας το πεδίο στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικεί τους κεντρικούς πόρους που δικαιούται. Οφείλει  να στηρίζει τους πολίτες της διατηρώντας και αναπτύσσοντας  κοινωνικές δομές. Οφείλει να δημιουργεί αλλά και να στηρίζει την τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
          Η Τοπική αυτοδιοίκηση αφού αντιπαρατεθεί στην ασυδοσία της αγοράς και στην από τα πάνω  τεχνοκρατική και γραφειοκρατική διαχείριση της αναπτυξιακής πολιτικής, πρέπει να προβάλλει το δημοκρατικό προγραμματισμό, ως κατ εξοχήν πολιτική διεργασία συμμετοχικού χαρακτήρα. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπερβεί τη λογική της διαχείρισης και της λειτουργίας της ως διοικητικού μηχανισμού και βέβαια  να χαράσσει και να υλοποιεί τις πολιτικές της μαζί με τον πολίτη, με την συμμετοχή του, με την δική του προσφορά και αποφασιστική γνώμη. Η τοπική  αυτοδιοίκηση επίσης θα πρέπει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει την κοινωνική  συλλογικότητα, να συμπαραστέκεται και να πρωτοστατεί στα κοινωνικά κινήματα, και στις παρεμβάσεις συλλογικών φορέων και πολιτών που αποσκοπούν στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.
Μέσα από αυτές τις λειτουργίες και πολιτικές της  η ΤΑ , δίπλα και μαζί με τον πολίτη δίνει συγκεκριμένες  απαντήσεις στην καθημερινότητά του. Βοηθάει στη διαμόρφωση της συνείδησης ότι για να αναβαθμιστεί σήμερα ο ρόλος της  είναι απαραίτητη η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που έχουν τις παραπάνω αντιλήψεις για την ΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται.
1)    Η επίλυση του προβλήματος των αλληλοεπικαλύψεων στις αρμοδιότητες.
2)    Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η ανακατανομή και μεταβίβαση συγκεκριμένων πόρων στην ΤΑ.
3)    Η καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
4)    Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της ΤΑ.
5)    Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα.
6)    Η κατάργηση του δημαρχοκεντρικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, όπως αυτό αναδεικνύεται και μέσα από τον Καλλικράτη, και η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αγαπητοί συμπολίτες, η δημοτική μας κίνηση θα επιδιώξει να έρθει σε επικοινωνία και να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.
Θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, με συλλογικότητες  που έχουν παρόμοιους σκοπούς και στόχους.
                                                                                                                        9/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου