Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Συζήτηση Φορέων, για επιχειρούμενη εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας στην Κηφισιά

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Κηφισιάς κ. Παναγιώτης Κανακάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ, κατά την παρουσίαση του συζητούμενου θέματος με τους  φορείς της Κηφισιάς.
Δίπλα του ο συντονιστής της συζήτησης, εκπρόσωπος τύπου της ΑΝΑΣΑ, κ. Γιώργος Μαθόπουλος. 


Με αγωνιστική διάθεση και αισιοδοξία από τους φορείς που ανταποκρίθηκαν, έγινε η συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΣΑ, με θέμα την επιχειρούμενη εγκατάσταση στην περιοχή Καλυφτάκη του Δήμου Κηφισιάς, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στην πλατεία ηρώων πολυτεχνείου στη Νέα Κηφισιά.

Το θέμα παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ κ. Παναγιώτης Κανακάκης, ο οποίος πρωτίστως, έθεσε το έλλειμμα δημοκρατίας - διαφάνειας - ενημέρωσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής, τόσο προς το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο, όσο προς τους φορείς και τους πολίτες της Κηφισιάς, καθώς και για τις αρνητικές επιπτώσεις και τα ερωτηματικά που γεννώνται από μία τέτοια εγκατάσταση.
Τόνισε την ανάγκη για άμεση αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που αφορά στην εγκατάσταση τέτοιων Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας, επισημαίνοντας πως η έγκρισή τους, θα πρέπει απαραιτήτως να περνά και από τον πρώτο και από τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης.  
Επισήμανε πως η αποσιώπηση του θέματος από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο της Κηφισιάς, είχε ως αποτέλεσμα τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για την εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στην πόλη μας.
Ανέφερε ακόμα, πως σε άλλες περιπτώσεις στο Νομό Αττικής, όπου αντέδρασαν και οι δημοτικές αρχές και η τοπική κοινωνία, το ίδιο περιφερειακό συμβούλιο για την ίδια μελέτη της ίδιας εταιρίας, δεν προχώρησε σε απόφαση.     

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο καθώς είχε προσκληθεί, ο μηχανολόγος ηλεκτρολόγος κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, όπου με τεκμηριωμένη τεχνικοοικονομική και περιβαλλοντική ανάλυση αυτής της τεχνολογίας, κυρίως της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε στην Περιφέρεια η εταιρεία «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ Ε.Π.Ε.», τόνισε πως αυτή η μελέτη, δεν απαντά ούτε στις ίδιες τις προδιαγραφές αυτού του τύπου εργοστασίων.
Ο κατατεμαχισμός σε πολλές μικρές εργοστασιακές μονάδες (έως 1ΜW) επεσήμανε ο κ. Κεφαλάς, αποφεύγει τις αδειοδοτήσεις στο επίπεδο των δήμων, εξασφαλίζοντας έτσι τις άδειες μετά από γνωμοδοτήσεις δήμων - περιφέρειας, από το υπερκείμενο τοποθετημένο όργανο του κεντρικού κράτους, τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι επιτροπών, φορέων, συλλογικοτήτων και κάτοικοι της Κηφισιάς, καταθέτοντας τη ανησυχία και την αντίθεσή τους για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας που θα μπορούσε να αποτελέσει κακή αρχή και για την υπόλοιπη Αττική.
Συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να συντονισθεί και να γνωστοποιηθεί ένας αγώνας που πάντως ξεπερνά την Κηφισιά καθώς αφορά όλη την Αττική, για να αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως η εγκατάσταση ενός ακόμα ρυπογόνου εργοστασίου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο νομικές, όσο και προς το δημοτικό συμβούλιο της Κηφισιάς.
Η συζήτηση έκλεισε με την ομόθυμη απόφαση να ενεργοποιηθούν οι φορείς με πιο συγκεκριμένη και διευρυμένη σύσκεψη, που θα γίνει την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013.
Η πρόσκληση για αυτή τη συνάντηση, απευθυνόταν στον τοπικό τύπο και τους τοπικούς φορείς της Κηφισιάς, προκειμένου το θέμα να κατανοηθεί κατά το δυνατό σε βάθος, ώστε περισσότερο προετοιμασμένοι οι φορείς της πόλης, να απευθυνθούμε από κοινού στην ενημέρωση των συμπολιτών, αλλά και στους αρμόδιους φορείς τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και της Κεντρικής Διοίκησης, τόνισε ο συντονιστής στην αρχή της συζήτησης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου