Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Ξαφνικά ο τόπος πήρε φωτιά.

Από το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας ΚΗΦΙΣΙΑ
Τους πήρε το ποτάμι
 

Ποτάμι ο κόσμος που παραβρέθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στις 5 Ιουνίου, που με την ορμή του απαίτησε να συζητηθεί ένα έκτακτο θέμα που τους πνίγει. 

Πριν από λίγες μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να ιδρυθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος λιγότερο από 1MWatt, στην περιοχή Καλυφτάκι στην Κάτω Κηφισιά. 

Δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την καύση βιομάζας, όπως κλαδέματα και άλλα φυτικά προϊόντα με τη μέθοδο της αεριοποίησης.

Για το θέμα είχαμε γράψει στην «Κηφισιά» πριν ένα μήνα αναφέροντας την άποψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περιφερειακού και πρώην δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Βαρελά για την πιλοτική του λειτουργία.

Αυτό διαβάζοντας ο κ. Παναγιώτης Κανακάκης πριν από δύο συμβούλια ζήτησε από το Δήμαρχο να πάρει θέση και να το φέρει για συζήτηση ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς. 

Τότε ο κ. Χιωτάκης είχε πει ότι δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά καθαρά του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να δούμε θετικά κάτι που γίνεται από δύο νέους επιστήμονες και προβλέπεται να έχει αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας.

Ο κ. Κανακάκης το επανέφερε στο επόμενο συμβούλιο ζητώντας να συζητηθεί ως τακτικό το θέμα. 

Πάλι ο κ. Χιωτάκης αρνήθηκε κάθε κουβέντα και ξαφνικά ο τόπος πήρε φωτιά. 

Την περασμένη Κυριακή, στις 2 Ιουνίου, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν. 

Ζήτησαν την απόρριψη της εγκατάστασης του εργοστασίου στην περιοχή και την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφαση του Περιφερειακού. 

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουνίου εκδώσανε και ενημερωτικό δελτίο ζητώντας από το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου να το συζητήσουν ως έκτακτο.

Την Τετάρτη το απόγευμα, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, δεκάδες συμπολίτες μας από την περιοχή Καλυφτάκι και όχι μόνο κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου και με την έναρξη του Συμβουλίου μπήκαν όλοι στην αίθουσα. 

Ασφυκτική κατάσταση με τον πρόεδρο κ. Νίκο Παναγιώτου να μην ξέρει πώς να ελέγξει την κατάσταση. 

Τελικά, αφού έγιναν λίγες ενημερώσεις για διάφορα θέματα ο κ. Χιωτάκης εισήγαγε ως έκτακτο το θέμα για την εγκατάσταση του εργοστασίου ζητώντας να βγει ψήφισμα απόρριψης οποιασδήποτε εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς. 

Το λόγο πήραν οι κάτοικοι συγκεκριμενοποιώντας την κατάσταση. 

Όχι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο γιατί πρόκειται μάλλον για φούσκα. 

Υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια εταιρεία ΕΠΕ, χωρίς κεφάλαιο, που έχει ιδρύσει στην περιοχή μας η Γεωδυναμική Άρτεμις Εννέα με δραστηριότητα «εγκατάσταση εργοστασίου» που μαζεύει προσύμφωνα με ιδιοκτήτες γης, ότι εάν θα αδειοδοτηθεί η μονάδα και κατασκευαστεί θα τους δώσει ενοίκιο, το οποίο θα βγαίνει από τα μερίδια από τις KWH που θα παράγουν και θα πουλάνε στη ΔΕΗ. 

Όλα αυτά τα εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Στάθης Κεφαλάς, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έχει ζητήσει την έγκριση 14 παρόμοιων εργοστασίων σε όλο το λεκανοπέδιο και μόνο στην Κηφισιά πήρε έγκριση, ενώ σε όλες τις άλλες οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν δυναμικά, αποτρέποντας τέτοιες επενδύσεις χωρίς ταυτότητα.

Ο κ. Κεφαλάς ρώτησε να μάθει πώς θα λειτουργήσει ένα εργοστάσιο με τις πρώτες ύλες από τους διπλανούς νομούς, άρα με επιβάρυνση κίνησης σε φορτηγά και καύσιμα, το πρόβλημα απόθεσης τέφρας από την καύση, τον έλεγχο των αερίων ρύπων από την καύση.

Ο κ. Χιωτάκης όταν μιλούσαν οι κάτοικοι έκανε παρεμβάσεις λέγοντας ότι όσο είναι αυτός δήμαρχος κανένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας δε θα γίνει στην περιοχή. 

Αυτό παραξένεψε τους δημοτικούς συμβούλους κυρίως της αντιπολίτευσης και ειδικά την κ. Συνοδινού, η οποία ανέφερε πολλές φορές ότι η Περιφέρεια δε θα έκανε κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν επιστολές προς το Δήμο ζητώντας του τη γνώμη για το θέμα, από τον Φεβρουάριο, χωρίς να έχει συζητηθεί όμως κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο. 

Ο Κ. Κανακάκης ανέφερε τις προηγούμενες αιτήσεις του για συζήτηση του θέματος και την απόρριψη του δημάρχου λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου αλλά της Περιφέρειας. 

Ο κ. Χιωτάκης ανέφερε ότι την απόφαση για την ίδρυση του εργοστασίου την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκεί θα πρέπει να προσφύγουν οι κάτοικοι εναντίον της απόφασης της Περιφέρειας μαζί, έχοντας μαζί τους και το ψήφισμα του Συμβουλίου. 

Στη συζήτηση πήραν μέρος πρόεδροι συλλόγων και φορέων και η δυναμική τους παρουσία έκανε να παρθεί ομόφωνα απόφαση για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή Καλυφτάκη.

Όπως καταλάβαμε πλέον οι κάτοικοι δε θα αφήνουν να περνάνε σοβαρά θέματα από το Δημοτικό Συμβούλιο στο ντούκου, αλλά κάθε φορά που θα συζητιέται κάποιο θέμα με επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στην υποβάθμιση της ζωής τους θα παρευρίσκονται δυναμικά στα συμβούλια. 

Επιτέλους ο κόσμος αρχίζει και ξυπνάει.

Δείτε το άρθρο εδώ: http://www.kifisianews.gr/images/stories/PDF/2013/kifisia1184.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου