Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Παναγιώτης Κανακάκης
Επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ
 
Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου,
Από το προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου η ΑΝΑΣΑ, η δημοτική μας παράταξη ανέδειξε το θέμα της θετικής γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αεριοποίηση βιομάζας, πέρασαν περίπου 15 ημέρες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μάθαμε πολύ περισσότερα πράγματα.

Πρέπει να αναφέρω ότι συνολικά στην χώρα μας έχουν κατατεθεί 14 τέτοιες αιτήσεις και μελέτες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες, εκ των οποίων οι 11 είναι για λεκανοπέδιο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο το όποιο θα αναλύσουμε αργότερα.
Θα μου επιτρέψετε όμως να αρχίσω από την χρησιμότητα τέτοιων εργοστασίων στην χώρα μας .

Η δυνατότητα παραγωγής που έχουμε σήμερα σαν χώρα είναι της τάξεως των 13000 μεγαβάτ και η κατανάλωση αιχμής δεν υπερβαίνει τα 6500 μεγαβάτ, συμπερασματικά προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να κατασκευάσουμε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφού δεν έχουμε ανάγκη.

Η απάντηση αγαπητοί συνάδελφοι είναι απλή.

Από τη μια νομοθέτησαν, με την προτροπή των Ευρωπαίων εταίρων μας, να αποκλείσουν την ΔΕΗ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από την άλλη πριμοδοτούν ιδιώτες να κατασκευάσουν αυτά τα εργοστάσια, αναγκάζοντας την ΔΕΗ να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν σε τριπλάσια τιμή από αυτήν που χρεώνει η ίδια με αποτέλεσμα αυτός ο οργανισμός να γίνει ζημιογόνος και φυσικά όπως γίνεται πάντα την ζημία την πληρώνουμε όλοι εμείς. 

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων δεν γίνεται για το καλό της χώρας ούτε των πολιτών της, αλλά για να ευνοηθούν σκανδαλωδώς κάποιοι για να κερδοσκοπήσουν πάνω στην δική μας πλάτη και αυτό γίνεται μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης για την ελληνική κοινωνία όπου ακόμα και το ένα ευρώ είναι πολύτιμο.

Οι εταιρείες που έκαναν τις αιτήσεις, από ότι φαίνεται είναι του ιδίου ομίλου, στοχοποίησαν το λεκανοπέδιο αττικής για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων και ευλόγως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σε όλους μας.
1.     Γιατί ζητούν η χωροθέτηση αυτών των μονάδων να γίνεται κοντά σε χυτά και χυτυ;
2.     Γιατί δεν κατασκευάζουν αυτές τις μονάδες κοντά στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης, δηλαδή της βιομάζας;
3.     Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να επιβαρύνονται με τα μεταφορικά από την Βοιωτία και από την Φθιώτιδα μέχρι το λεκανοπέδιο;

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ.
        4.   Μήπως θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που είναι σε μεγάλη ποσότητα στο λεκανοπέδιο, δηλαδή τα σκουπίδια και την λυματολάσπη;

Ας έλθουμε λίγο στην περιοχή μας και να πούμε κάποιες αλήθειες που ενόχλησαν την πλειοψηφία των κατοίκων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε την αίτηση  για την Κηφισιά μέσα στον Φεβρουάριο και από ότι ειπώθηκε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου, οι δυο αντιπεριφερειάρχες, ο κύριος Μανιάτης και ο κύριος Προμπονάς, ενημέρωσαν τον δήμαρχο Κηφισιάς και μετ επιτάσεως του ζήτησαν να υπάρχει απόφαση του δημοτικού μας συμβούλιου πριν το θέμα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Δυστυχώς ο δήμαρχος, παραβιάζοντας όλους τους δημοκρατικούς κανόνες αποσιώπησε το θέμα και δεν ενημέρωσε ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε την εκτελεστική επιτροπή, ούτε την επιτροπή ποιότητας ζωής, ούτε την οικονομική επιτροπή, ούτε συγκάλεσε την επιτροπή διαβούλευσης, δεν νοήθηκε καν να ενημερώσει τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος ακλουθεί αυτήν την πολιτική, δηλαδή να αποφασίζει μόνος του για το υποτιθέμενο καλό της πόλης γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα του δήμου.

Με αυτήν την αποσιώπηση του θέματος  από τον δήμαρχο το περιφερειακό συμβούλιο πήρε θετική απόφαση κατά πλειοψηφία για την μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Με αυτόν τον τρόπο η Κηφισιά έγινε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα όπου ένα θεσμικό όργανο όπως είναι η περιφέρεια έδωσε  το πράσινο φως  για την αδειοδότηση αυτών των εργοστασίων, ανοίγοντας την κερκόπορτα αυτές οι εταιρείες να επανέλθουν δριμύτερες και στις άλλες περιοχές όπου η είχαν αποσύρει τις αιτήσεις τους ή η περιφέρεια  είχε αναβάλλει το θέμα μέχρι να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια των ενδιαφερόμενων περιοχών.

Εμείς αγαπητοί φίλοι εδώ και δυο εβδομάδες προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους φορείς της πόλης μας χωρίς να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ούτε φοβίες ούτε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά το θέμα.

Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε ακόμα και τα επιχειρήματα της εταιρείας αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί όπως είπε και μια φίλη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσίασε η εταιρεία είναι ανεπαρκής και ούτε φοιτητές δεν θα την παρουσίαζαν, αυτός είναι ο λόγος που οι μονάδες που προτείνουν να είναι ισχύος μικρότερου του ενός μεγαβάτ προκειμένου να μην περάσουν από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας όπου είναι σίγουρο  ότι θα  απέρριπταν την συγκεκριμένη μελέτη χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Πως μπορεί να αντικρούσει κανείς το επιχείρημα ότι εφόσον πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας το παραγόμενο διοξείδιο θα το προσλαμβάνουν τα φυτά και θα παράγουν ισόποσο οξυγόνο δηλαδή θα έχουμε μηδενική επιβάρυνση.

Ξεχνούν βέβαια να πουν ότι οξυγόνο θα παράγεται στην Βοιωτία και στην Φθιώτιδα και σε μας θα μένει μονό το διοξείδιο του άνθρακα.

Τελειώνοντας αυτήν την τοποθέτηση θέλω να πω ότι εμείς κρίνουμε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου πρέπει να είναι κάθετα αντίθετη και ομόφωνη  στην εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων στην πολύπαθη αυτήν περιοχή.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι  να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όχι μόνον να μην υποβαθμιστεί  επιπλέον η περιοχή αλλά και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλυτέρευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου