Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Από την Ανοιχτή Εκδήλωση της "ΑΝΑΣΑ" στη Νέα Κηφισιά

Ο Επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης ευχαρίστησε από καρδιάς
τους φορείς και πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ
άκουσε προσεχτικά και κατέγραψε, τις πολύ εύστοχες παρεμβάσεις τους
20-7-2013 
ΠΑΡΚΟ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ 
ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 
ΤΗΣ "ΑΝΑΣΑ" 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗΑγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή συνάντηση που οργάνωσε η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ με σκοπό να συζητηθούν τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της νέας Κηφισιάς.
Το κάλεσμα για την σημερινή συγκέντρωση θέλει να εξυπηρετήσει τρεις σκοπούς.
1.   Να συναντηθούν παλιοί και νέοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της νέας Κηφισιάς και να διατυπώσουν προβληματισμό-σκέψεις-απόψεις για την σημερινή κατάσταση της περιοχής, να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και να ακουστούν προτάσεις για την επίλυση τους.
2.     Να προκληθεί ενεργοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες και αποφάσεις του τοπικού και δημοτικού συμβούλιου που αφορούν η θα έπρεπε να αφορούν την περιοχή.
3.     Να εγκαινιάσει η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κατοίκους της κάθε περιοχής του ενιαίου δήμου Κηφισιάς, την ανάδειξη των προβλημάτων, την ιεράρχηση τους και φυσικά την μελέτη των οικονομικών και άλλων παραγόντων ούτως ώστε οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα να είναι το αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών και που θα σχετίζονται άμεσα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.
Πριν προχωρήσω στην ενημέρωση για τα θέματα που αναφέρονται στο κάλεσμα που έχουμε μοιράσει, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι εδώ και τρία χρόνια με την εφαρμογή του μνημονίου και της διοικητικής μεταρρύθμισης, τον Καλλικράτη, η τοπική αυτοδιοίκηση δέχτηκε  μεγάλα πλήγματα που στο τέλος υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη της.
Δημιούργησαν πολυπληθείς και μεγάλες διοικητικές ενότητες που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση απέναντι στους ξένους δανειστές και τους ντόπιους γνωστούς επιχειρηματίες που θέλουν μέσα στην κρίση να ξεκοκαλίσουν ότι έχει απομείνει από τον πλούτο της χώρας.
Προέβλεψαν με την διοικητική μεταρρύθμιση οικονομική ενίσχυση κατώτερη των προσδοκιών για το εγχείρημα το όποιο επέβαλαν και ταυτόχρονα προέβλεψαν να δώσουν σειρά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους δήμους χωρίς να προβλέψουν και την μεταφορά των ανάλογων οικονομικών πόρων.
Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών τα αποτελέσματα είναι σαφή και γνωστά σε όλους.
Η οικονομική ενίσχυση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή η μικρή ενίσχυση που προβλεπόταν από την  διοικητική μεταρρύθμιση, μειώθηκε κατά 60 τις εκατό και προβλέπεται μια επιπλέον μείωση του τριάντα τις εκατό με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα.
Η μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε επιτελικούς τομείς του δήμου δημιουργούν συνθήκες υποβάθμισης και αναποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του δήμου προς τους πολίτες με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, κατέπεσαν και τα τελευταία προσχήματα ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στον εξ ορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, είναι φανερό πια σε όλους ότι οι κυβερνώντες θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, δεν θα τις παρέχονται οικονομικοί πόροι όπως προβλέπει ο νόμος αλλά θα πρέπει η ίδια να φορολογήσει με νέους φόρους τους πολίτες, θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως μεσάζοντας, αφού θα είναι αναγκασμένη να αναθέτει σε ιδιώτες τις διάφορες υπηρεσίες που η ίδια σήμερα παρέχει, με αποτέλεσμα το κόστος για τους πολίτες να ανεβεί κατακόρυφα.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μόνη επαφή που έχει ο πολίτης με την εξουσία και εμείς όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να την κρατήσουμε ζωντανή.
Η αντίδραση προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και εμείς η ανεξάρτητη αγωνιστική συνεργασία για την αυτοδιοίκηση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως την σημερινή.
Αρχίζω από το πρώτο θέμα που αναφέρεται στο κάλεσμα μας και αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης της εθνικής οδού.
Είναι γνωστό ότι η εθνική οδός κατασκευάστηκε αρχές της δεκαετίας του 1960 και περνάει μέσα από δομημένη περιοχή κατοικίας όπως,
[Κάτω Κηφισιά-Νέα Κηφισιά-Πανόραμα-Καλυφτάκι-Αδάμες-Νέα Ερυθραία].
Την δεκαετία 1980-1990 η εθνική οδός διαπλατύνθηκε και το 2004 μετατράπηκε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με κατάργηση των φανοστατών στον ισόπεδο κόμβο της νέας Κηφισιάς χωρίς να υπάρξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Όταν έγινε η διαπλάτυνση της εθνικής οδού το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναλάβει να εκτελέσει δυο έργα
1.   Να κατασκευάσει ανισόπεδο διάβαση στην προέκταση της οδού Ιλισίων ώστε να αποκαταστήσει  τον κύριο οδικό άξονα  ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ-ΕΛΑΙΩΝ-ΙΛΙΣΙΩΝ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ
2.   Την αναβάθμιση των κόμβων ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ και ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ ώστε να εξασφαλίζεται άνετος και ασφαλής πρόσβαση των κατοίκων από και προς τον αυτοκινητόδρομο χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς και μακρές περιπορείες. 
Η υλοποίηση των έργων αυτών ανελήφθη με σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο το 2007 με την ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ με συμβατικό χρόνο υλοποιήσεως μέχρι το τέλος του 2010.
Δυστυχώς κανένα από τα έργα αυτά δεν υλοποιήθηκε από την ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ και η οποία από τον Ιανουάριο του 2011 ανέστειλε την εκτέλεση αυτών των έργων.
Ήδη όπως ανέφεραν δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης το υπουργείο υποδομών επαναδιαπραγματεύεται τις συμβάσεις παραχωρήσεως με την ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ και προς την οποία  και θα καταβάλλει κατά τα δημοσιεύματα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.
Στα ήδη αναφερθέντα ζητήματα πρέπει να προστεθούν και αλλά δυο:
Α. Στην δημιουργία των λεγομένων πλευρικών διοδίων το οποίο εάν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει ανεπίτρεπτο κυκλοφοριακό χάος και βεβαίως θα επιβαρυνθούμε με ένα νέο χαράτσι σαν τα αλλά που μας έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.
Β. Τα ηχοπετάσματα που ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Πέραν του γεγονότος ότι οι συμβάσεις παραχώρησης με τον τρόπο που έχουν συνταχθεί και τους όρους που περιλαμβάνουν αποτελούν ένα τεράστιο σκάνδαλο το όποιο θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκομένους, ούτε ο δήμος Κηφισιάς έχει αναθέσει σε υπηρεσία του να παρακολουθεί τους όρους και την υλοποίηση των συμβάσεων παραχωρήσεως, λες και αυτά που γίνονται η πρόκειται να γίνουν η τέλος  να μην γίνουν δεν μας αφορούν.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά υπηρεσία του δήμου Κηφισιάς δεν είναι σε θέση να παράσχει ενημέρωση για την πορεία των συμβάσεων παραχώρησης, ούτε ως σήμερα γνωρίζουμε ως δήμος και ως δημοτικό συμβούλιο τι επαναδιαπραγμάτευση έχει γίνει και τι έχει συμφωνηθεί.
Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι μόνον ο σύλλογος ΚΗΦΙΣΟΣ και ο πρόεδρος ο κύριος ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν θέσει ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο.
Όμως, θεωρώντας το συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερα σημαντικό τους επομένους μήνες θα οργανώσουμε ημερίδα μόνο για αυτό το θέμα και επίσης θα το θέσουμε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε εμπράκτως η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη και στους κατοίκους της.
Το δεύτερο θέμα που θέλω να σας ενημερώσω είναι αυτό για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην περιοχή ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ.
Στις 26 Φεβρουαρίου κοινοποιείται στον δήμο Κηφισιάς από την Περιφέρεια Αττικής, η αίτηση της εταιρείας ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ, για έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την αδειοδότηση  κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην κοινοποίηση προς τον δήμο Κηφισιάς αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο δήμος πρέπει να πετύχει την μεγαλύτερη δημοσιοποίηση αυτής της ανακοίνωσης και εντός 15 ημερών να στείλει τις απόψεις του.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, για άλλη μια φορά, δεν θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, ούτε ενημέρωσαν το τοπικό συμβούλιο της ενότητας Κηφισιάς και φυσικά δεν ενημέρωσαν και τους κατοίκους της περιοχής.
Πέρασαν οι 15 ημέρες για υποβολή τυχόν ενστάσεων, πέρασαν περίπου δυο μήνες μέχρι ότου το θέμα πήγε στο περιφερειακό συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.
Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ανέδειξε κάποια θέματα που πρέπει να μας προβληματίσουν.
1.     Δεν υπήρξε παρέμβαση του δήμου Κηφισιάς αφού το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί και φυσικά δεν είχε αποφασίσει για το θέμα   
2.     Πρόεκυψε από την συζήτηση ότι ο δήμαρχος και είχε ενημερωθεί και είχε επανειλημμένως πιεστεί από τους δυο αντιπεριφερειάρχες  να έχει πάρει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
3.  Από την τοποθέτηση περιφερειακού συμβούλου, πρώην δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς, πρόεκυψε ότι ο δήμαρχος συναινούσε στην κατασκευή του εργοστασίου προεξοφλώντας την άποψη του δημοτικού συμβούλιου χωρίς βέβαια το σώμα να έχει πάρει απόφαση
4.     Δηλώθηκαν ψευδή στοιχεία αφού ανέφεραν ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια, ενώ στην πραγματικότητα ακριβώς δίπλα υπάρχουν πολλά σπίτια, ενώ η περιοχή όπου προβλέπεται να γίνει το εργοστάσιο γειτνιάζει με τον οικιστικό ιστό της Νέας Κηφισιάς, του Πανοράματος, του Γράμμου Φοίνικα, των Αδαμών και φυσικά στην περιοχή σε απόσταση ολίγων εκατοντάδων μέτρων είναι και το γενικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι
5.     Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε από την εταιρεία ήταν ελλιπής και άφηνε πολλά ερωτηματικά τόσο για την σκοπιμότητα του έργου όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά εάν θέλατε σε όλη την Κηφισιά και γενικά στο λεκανοπέδιο. 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.
Έτσι γίναμε ο πρώτος και μοναδικός δήμος μέχρι στιγμής όπου πήρε θετική γνωμοδότηση περιβαλλοντικών όρων.
Όταν το μάθαμε, δυστυχώς καθυστερημένα, ενημερώσαμε το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς και τους κατοίκους και με αρκετή πίεση πρέπει να πω και βέβαια με την μαζική συμμετοχή των κατοίκων καταφέραμε να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου