Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Οι κάτοικοι στο ΣτΕ

Η περιοχή άμεσων επιπτώσεων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων
σύμφωνα με τον χάρτη περιλαμβάνει
Θρακομακεδόνες- Πάρνηθα- Κρυονέρι- Αγ. Στέφανο Άνοιξη-
Σταμάτα- Διόνυσο- Εκάλη- Κηφισιά- Πεντέλη- Βριλήσσια-
Μελίσσια-Μαρούσι- 
Αγ. Παρασκευή- Χαλάνδρι- Χολαργό-
Ψυχικό- Γαλάτσι- Ν. Ιωνία- Ηράκλειο-
Μεταμόρφωση- Αγ.
Ανάργυροι- Ανω Λιόσια- Καματερό- Ίλιον- Πετρούπολη κ.α. 
Προσφυγή θα καταθέσουν οι κάτοικοι της περιοχής Καλυφτάκι – Γράμμου – Φοίνικα εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να δώσει άδεια για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην Κηφισιά. Αυτό αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των δύο συλλόγων Καλυφτάκι και Γράμμου – Φοίνικα παρότι υπάρχει και απόφαση από το Δήμο Κηφισιάς να κάνει δικηγόρος του Δήμου προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη και στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Συζήτηση με ομιλητή τον κ. Γιώργο Μπάλια επίκουρο καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε ο σύλλογος Καλυφτάκι, το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου, στην αίθουσα του μουσείου Δροσίνη, στην Κηφισιάς. Το ενδιαφέρον για την ομιλία ήταν έκδηλο, ενώ παρόντες ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κανακάκης και Γιώργος Σκορδίλης. Ο κ. Κανακάκης αναφέρθηκε στην μη ενημέρωση για το θέμα εκ μέρους της δημοτικής αρχής και την πληροφόρηση για τη δημιουργία του εργοστασίου από άρθρο της εφημερίδας της εφημερίδας μας που αφορούσε την εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου, Δημήτρη Βαρελά.
Στο θέμα αναφέρεται με άρθρο του ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος, Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Γιατί είναι παράνομη η μονάδα καύσης στο Καλυφτάκι

Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ στην Κηφισιά με καύση βιομάζας είναι παράνομη διότι υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον και προσβάλλει σοβαρά την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των παιδιών. Ειδικότερα, μεταξύ των λόγων για τους οποίους το εν λόγω έργο είναι παράνομο, μπορούν να αναφερθούν οι εξής:
- Σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε κατοικημένη περιοχή και, παράλληλα, σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή στην οποία θα γίνεται η παραγωγή της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτή η περιοχή εντοπίζεται στη Φθιώτιδα. Τα παραπάνω αποτελούν παραβίαση της οικείας νομοθεσίας για τη χωροθέτηση τέτοιων έργων. Σύμφωνα με την τελευταία, απαγορεύεται η λειτουργία τέτοιων δραστηριοτήτων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και μακριά από την περιοχή παραγωγής της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί.
-Οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι επικίνδυνοι ρύποι, όπως  τα οξείδια του αζώτου και του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του άνθρακα, τα καυσαέρια των μηχανημάτων και τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 και ΑΣ2,5 που είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου (καρκινογόνα) σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του ατμοσφαιρικού αέρα από τους ρύπους, τέτοιου είδους δραστηριότητες απαγορεύονται σε κατοικημένες περιοχές ή πλησίον τέτοιων περιοχών.
-Η εν λόγω μονάδα, όπως κάθε τέτοια εγκατάσταση θα παράγει απόβλητα. Μεταξύ αυτών όμως περιλαμβάνονται επικίνδυνα ανόργανα απόβλητα, όπως το θειικό οξύ, η τέφρα και η πίσσα που περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι το βενζόλιο και οι φαινόλες. Τα εν λόγω απόβλητα βαφτίζονται στην εγκριτική απόφαση εντελώς αυθαίρετα ως μη επικίνδυνα και για το λόγο αυτό δεν προβλέπονται οι αυστηρές διαδικασίες για τη διαχείρισή τους όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παραβιάζεται, λοιπόν, η νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα.
-Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο εργοστάσιο χρειάζεται περί τους είκοσι τόνους ημερησίως καύσιμης ύλης (ευκάλυπτος και μίσχανθος). Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης θα χρειασθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για να παραχθεί αυτή η πρώτη ύλη. Τέτοιες διαθέσιμες εκτάσεις δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι θα κατασκευασθούν στην Αττική 11 τέτοια εργοστάσια.
- Αυτή η πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω μας οδηγεί στη βάσιμη υπόνοια, έως και βεβαιότητα, ότι το εν λόγω εργοστάσιο, όπως και τα υπόλοιπα δέκα, κατασκευάζονται για να χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη στερεά απορρίμματα που παράγονται στην Αττική. Όπως είναι γνωστό η καύση στερεών απορριμμάτων πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, τους εργολάβους δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα της υγείας των πολιτών αλλά η επίτευξη του μέγιστου κέρδους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κατασκευάζουν τα εργοστάσια στην Αττική και όχι στη Φθιώτιδα όπως θα ήταν λογικό σύμφωνα με τα επίσημα σχέδιά τους.
-Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη μονάδα καύσης στο Καλυφτάκι είναι παράνομη. Πέρα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι αναγκαία,  χρειάζεται επίσης η εγρήγορση των πολιτών και η οργάνωση του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Γιώργος Μπάλιας
Δικηγόρος
Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΗ: http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1854&Itemid=43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου