Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΣΑ στις εκλογές με υποψήφιο τον Παναγιώτη Κανακάκη

kanakakis_anasa
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: «Οι προσπάθειες για συνεργασίες δεν έχουν τελειώσει, συνεχίζονται».
Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, Βοηθήσαμε να αναδειχτούν σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες και προτείναμε λύσεις. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά το μεγάλο θέμα του χαρατσιού, που μαζί με άλλους φορείς οργανώθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις. Το άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας στην δρομολογούμενες λύσεις.
Πρώτοι εμείς αναδείξαμε το μεγάλο θέμα με τα μπαράκια της Νέας Ερυθραίας, πριν τρία χρονιά και προειδοποιήσαμε την δημοτική αρχή ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ανεξέλεγκτης χορήγησης άδειων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επιβαρύνει τόσο την πόλη όσο και την ζωή των κάτοικων.
Με ευκαιρία την πιθανολογούμενη εγκατάσταση μονάδας χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών στο ΚΑΤ, αντικρούσαμε τον ρατσισμό και τις φοβίες που καλλιέργησε η δημοτική αρχή, και με σωστή ανάλυση του φαινομένου προτείναμε λύσεις. Πριν από λίγους μήνες, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, κάναμε μια εκδήλωση με σκοπό να ενημερώσουμε τους πολίτες για την μεγάλη μάστιγα της χρήσης τοξικών ουσιών. Τέλος εμείς πρώτοι αναδείξαμε το θέμα εγκατάστασης μονάδας παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος από αεριοποίηση βιομάζας, και που ο δήμαρχος επιμελώς απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο. Πληροφορήσαμε τους κάτοικους για αυτό το θέμα και βοηθήσαμε στην οργάνωση του συντονιστικού των φορέων της πόλης μας , ούτως ώστε και το συγκεκριμένο θέμα αλλά και παρόμοια θέματα να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.
Αγαπητοί συμπολίτες, πριν τέσσερα χρονιά είχαμε το σύνθημα ενάντια στο μνημόνιο και ενάντια στην διοικητική μεταρρύθμιση τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Τότε λίγοι μας πίστευαν, σήμερα δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως. Η παγκόσμια κρίση των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών, έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τα δημοκρατικά ελλείμματα, επιταχύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την άναρχη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση των άνεργων, το κλείσιμο των μαγαζιών, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, επιφέρουν την διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
Οι εναλλασσομενες δικομματικές κυβερνήσεις ,αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό , αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο μοντέλο , άνοιξαν την πόρτα στους δανειστές και στην εφαρμογή των μνημονίων. Στα τέσσερα χρονιά εφαρμογής μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο εφαρμογής της πιο ακραίας δημοσιονομικής πολιτικής, ανάλγητης λιτότητας και εξάλειψης κάθε μορφής κοινωνικού κράτους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, που του δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία ,να εκφράσει τις ιδέες του και να ενεργήσει κάτω από ένα πλαίσιο άμεσης και άρα πραγματικής δημοκρατίας, απαξιώνεται και θεσμικά και πρακτικά. Η εφαρμογή των μνημονίων μείωσε κατά 60% τους θεσμοθετημένους πόρους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται και νέα μείωση της τάξης του 30%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των ΟΤΑ να εκπληρώσουν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Η οικονομική ασφυξία, η απαγόρευση των προσλήψεων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μαζί με την μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων , οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την τοπική αυτοδιοίκηση σε οικονομική και πολιτική ασφυξία. Παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών,τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών. 
Αγαπητοί συμπολίτες, η κυβέρνηση επιχειρεί να να υποβαθμίσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, πιστεύοντας ότι θα αποφύγει την πολιτική καταδίκη των εκπροσωπών της, που στήριξαν και στηρίζουν την καταστροφική πολιτική τους.
Η σημερινή δημοτική αρχή του ενιαίου δήμου Κηφισίας από την εκλογή της ακολούθησε το υπόδειγμα ενός πειθήνιου δήμου στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και της οικονομικής και πολιτικής απαξίωσης του θεσμού. Η σημερινή διοίκηση και ο δήμαρχος κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης στην αυτοδιοίκηση , γεγονός που προσπαθεί να αποκρύψει δηλώνοντας ότι είναι ανεξάρτητος και αντιμνημονιακος, ουδεμία αντίσταση προέβαλαν στην μνημονική λαίλαπα. Αντίθετα με κάθε ευκαιρία διαφήμιζαν τα κυβερνητικά προϊόντα και τους υπουργούς, που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν ότι και δημόσιο απέμεινε π.χ. τον Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, τον Βρούτση και τον ανεκδιήγητο υπουργό καταστροφέα του ΕΣΥ Γεωργιάδη.
Εγκατέλειψαν την ανάπτυξη του δήμου στις δυνάμεις της αγοράς, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σταδιακά σε απέραντο κέντρο φαγητού και διασκέδασης, με εργαλείο την σταδιακή καταπάτηση του θεσμικού πλαισίου των χρήσεων γης. Μετατρέπουν την πόλη σε ανεξέλεγκτο χώρο στάθμευσης με υποβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες.
Η παραμονή της σημερινής διοίκησης στο τιμόνι του δήμου,το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η συγκατάθεση της στην ολοκληρωτική απαξίωση του θεσμού, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της και την ολοσχερή μετατροπή της σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του δήμαρχου και των συνεργατών του, με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή και νομή της εξουσίας.
Επιπλέον η αλαζονική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής και του δήμαρχου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης μα, η προσωπική πολιτική που εφαρμόζει ο δήμαρχος σε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για την πόλη αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες του [ πχ σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προβαλλόμενα οικοδομικά τετράγωνα στην εθνική οδό , εγκατάσταση εργοστάσιου παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος από αεριοποίηση βιομάζας; περίπτωση μαυρομάτη , περίπτωση μπαλάσκα ], τους καθιστά όχι μόνον επιβλαβείς αλλά και επικίνδυνους για το μέλλον της πόλης
Αγαπητοί συμπολίτες,
Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της δημοτικής μας κίνησης, και με το πλαίσιο άρχων που μόλις προανέφερα προσπαθήσαμε τους τελευταίους δυο μήνες να χαράξουμε κοινή πορεία με συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών .
Για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι καθίσαμε στο τραπέζι άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και προσπάθησαν να βρουν κοινό πεδίο δράσης, προκείμενου να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα ικανό να αλλάξει τα πράγματα στην πόλη μας . Πρέπει να πω ότι αυτή η προσπάθεια πέτυχε στο αρχικό στάδιο , δηλαδή στην συμφωνία ενός πλαισίου άρχων.
Διαφωνήσαμε στην διαδικασία επιλογής του υποψήφιου δήμαρχου. Εμείς προτείναμε από την αρχή την ανοικτή και δημοκρατική επιλογή μέσω εκλογής από τους πολίτες. Οι άλλες δυο προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η δημοσκόπηση με το αιτιολογικό ότι δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο και η άλλη πρόταση ήταν ορισμός εκλεκτόρων 15 από κάθε φορέα.
Μπροστά σε αυτήν την δυσκολία και μετά την ανακήρυξη από την μια ομάδα, υποψήφιου δήμαρχου , δεν είχαμε άλλη επιλογή από την σύγκλιση της σημερινής γενικής συνέλευσης ώστε να αποφασίσουμε την κάθοδο μας στις δημοτικές εκλογές και την εκλογή του υποψήφιου δήμαρχου. Οι προσπάθειες για συνεργασίες δεν έχουν τελειώσει, συνεχίζονται.
Αγαπητοί πολίτες του ενιαίου δήμου Κηφισιάς, όλα αυτά τα χρονιά έχουμε αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε με αρχές, με εντιμότητα και αγωνιστικότητα για το κάλο της πόλης και των κάτοικων της. Δεν έχουμε χορηγούς, ούτε θα αποκτήσουμε, δεν χρωσταμε σε κανέναν παρά,μόνον στους κάτοικους της Κηφισιάς, που μας στηρίζουν και συ μετέχουν στις προσπάθειες μας. Τώρα αρχίζει να διαφαίνεται ότι αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ μας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, μπορεί να δημιουργηθεί
Αγαπητοί συμπολίτες,
Εμείς που αποτελούμε την δημοτική κίνηση ΑΝΑΣΑ, αγωνιζόμαστε και θεωρούμε ότι μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί ένα διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο αυτοδιοίκησης το οποίο θα βασίζεται
1. Στην δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της δημοτικής ζωής, με αναλογική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο , περιορισμό των υπερεξουσιών του δήμαρχου , αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ουσιαστική συμμέτοχη των πολιτών, των εργαζομένων του δήμου , των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, με έλεγχο και διαφάνεια στην δημοτική λειτουργία.
2. Στην ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή των πόρων με θεσμική και οικονομική ενίσχυση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρολού των δήμων.
3. Στην υπεράσπιση με κάθε θυσία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Με αναβάθμιση του αστικού χώρου, έμφαση στα μαζικά μέσα μεταφοράς, επέκταση του ΗΣΑΠ, σύνδεση με προαστιακό , περιορισμό της ασυδοσίας των αυτοκίνητων, δημιουργία τοπικής συγκοινωνίας.Προστασία του περιαστικού πράσινου και των ρεμάτων .Καθιέρωση τοπικού δημοτικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή , κομποστοποίηση ,επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.
4. ΣΤΗΝ αποφασιστική και ουσιαστική του δήμου στην τοπική ανάπτυξη. Με αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και φορέων προσλαμβάνοντας και όχι απολύοντας προσωπικό . Με ενίσχυση της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των κάτοικων κυρίως των νέων. Στην αξιοποιήσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης.
5. Στην δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης και προστασίας όσων έχουν πληγεί από την κρίση. Με στόχο κανένας κάτοικος να μην στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα που θα φέρει την ανατροπή. Χωρίς υποκρισία, χωρίς προσωπικούς εγωισμούς, και με γνώμονα την συμμετοχή, την διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη,την αλληλεγγύη και την δημοκρατία μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή.»
Πηγή:
http://www.sepik.net/nea/anasa-stis-ekloges-me-ipopsifio-ton-panagioti-kanakaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου