Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κανακάκη στις δημαιρεσίες του δημοτικού συμβουλίου ΚηφισίαςΑγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους.
Σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκαινιάζουμε το 2011 αλλά και την απαρχή μιας νέας δημοτικής περιόδου.

Τα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και μεγάλα.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί και επηρεάζουν κυρίως τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, η ανεργία που καλπάζει, τα μαγαζιά που κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο συνθέτουν μια εικόνα απαισιοδοξίας για το παρόν και για το μέλλον αφού δεν διακρίνεται αχτίδα φωτός και ελπίδας για το ορατό μέλλον. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει και μεγάλα θέματα που επιβάλει η διοικητική μεταρρύθμιση ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Θα ξεκινήσουμε από την διοικητική συνένωση των τριών πρώην δήμων και την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτήν την πορεία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο δήμος χωρίς να μεταφέρονται και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι, γεγονός που θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όχι μόνον στις νέες αρμοδιότητες αλλά και στις βασικές ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης ένα πιο συγκεντρωτικό δήμο, με δημαρχοκεντρικο καθεστώς όπου οι μειοψηφίες γίνονται απόλυτες πλειοψηφίες και όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα έχει αποτύχει παταγωδώς.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών αποτυπώνουν πλήρως αυτήν την εικόνα.
 Το 50% των συμπολιτών μας απείχε η έριξε λευκό και άκυρο που σημαίνει ότι έχει γυρίσει την πλάτη στο υπάρχον μοντέλο διοίκησης.
Η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές πήρε μόλις το 23% επί των εγγεγραμμένων και όμως στο δημοτικό συμβούλιο έχει συντριπτική πλειοψηφία.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών εφαρμόζοντας πολιτικές με πλήρη διαφάνεια , κοινωνική δικαιοσύνη , διευκολύνοντας και προτρέποντας την συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική παράταξη «Ανάσα» θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που τις δίνει το υπάρχον διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο για να υπηρετήσει τον θεσμικό της ρόλο και ταυτόχρονα θα πάρει πρωτοβουλίες μέσα στην κοινωνία για να διεκδικήσει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοτικές διαδικασίες, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας και οι πολίτες, με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο.

Αγαπητοί φίλοι πριν τέσσερα χρόνια σε αυτήν την ίδια αίθουσα και για την ίδια διαδικασία, μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε αφού επικράτησαν λογικές αποκλεισμού και μικρο-παραταξιακά και προσωπικά συμφέροντα.
Σήμερα φαίνεται κατ’ αρχάς ότι υπάρχει μια συμφωνία, για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα όργανα του δήμου. Ελπίζω αυτή η συμφωνία να επικυρωθεί και με την ψήφο των συνάδελφων στην διαδικασία εκλογής.
Καλώ τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι σε αυτές τις επιτροπές θα καλούνται και τα αναπληρωματικά μέλη και θα έχουν δικαίωμα λόγου.

Προτείνω, οι θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου των δημοτικών κοινοτήτων, να καλυφθούν από την αντιπολίτευση, για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στα τοπικά διαμερίσματα, παρά την ερμηνεία του νόμου την οποία εμείς θεωρούμε, πως είναι σε βάρος της αντιπροσωπευτικότητας. 
Καλή σύνεση και καλή δύναμη σε όλους μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου