Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στην Κηφισιά

(Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στον πλάτανο της Κηφισιάς)


Ο Μανώλης Μιχάλας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κηφισιάς ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, παίρνοντας το λόγο είπε: 
Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Είμαστε αντιμέτωποι τα τελευταία δύο χρόνια με έναν απερίγραπτο εκβιασμό:
  • Δεχτείτε τα μέτρα για να μην πτωχεύσουμε
  • Δεχτείτε κι΄άλλα μέτρα για να πάρουμε τη δόση
  • Υπομονή και άλλα μέτρα για να μπορούν να δοθούν οι συντάξεις και οι μισθοί
Μέτρα –μέτρα και στο βάθος; Αδιέξοδο. Οι ίδιοι που προτείνουν και ψηφίζουν όλο αυτό τον καιρό την πολιτική που ακολουθείται παραδέχονται ότι τα μέτρα που πήραν δεν μας έβγαλαν από τη κρίση. Ποια είναι η λύση που προτείνουν;  Και άλλα μέτρα. Ε! δεν ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Φίλες και φίλοι
Η αλήθεια είναι ότι τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια πολλοί και από εμάς δεν τα διαβάσαμε. Η διαφορά μας όμως από αυτούς που δεν τα διάβασαν αλλά τα ψήφισαν είναι ότι εμείς, οι περισσότεροι από εμάς, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αυτά τα μέτρα τα διαβάζει καθημερινά στο πετσί του. Τα αποτελέσματά τους τα νοιώθουμε, τα βλέπουμε γύρω μας.

  • Βλέπουμε το νέο και τη νέα που τελειώνει το πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να βρει δουλειά.
  • Βλέπουμε το νέο και τη νέα που αναγκάζεται να φύγει μετανάστης αναζητώντας μέλλον σε άλλη χώρα.
  • Βλέπουμε τις απολύσεις και την ανεργία να αυξάνει.
  • Βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μη φτάνουν για να βγει ο μήνας.
  • Βλέπουμε τις μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν.
  • Βλέπουμε τα έξοδα μας να αυξάνουν και τα έσοδα μας να συρρικνώνονται.
  • Νοιώθουμε τη ζωή μας να  υποβαθμίζεται
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όλοι εμείς, οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που πάντα πληρώναμε και πληρώνουμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη φοροεπιδρομή. Μέρος αυτής της φοροεπιδρομής είναι το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Δηλαδή το χαράτσι της ΔΕΗ για να συνεννοούμαστε.  Άλλη μια περίπτωση εκβιασμού.
Μας λένε: Πληρώστε το χαράτσι για να μη σας κόψουμε το ρεύμα. Μας ζητάνε να πληρώσουμε άλλον έναν επιπλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε. Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, παρά μόνο την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας. Μας ζητάνε να πληρώσουμε άλλον έναν επιπλέον φόρο για το σπίτι που κληρονομήσαμε, που αγοράσαμε με τη δουλειά μας, που αγοράσαμε με δάνειο και το χρωστάμε. Μας ζητάνε τελικά να πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε μόνο μια επιλογή. Να αντιδράσουμε. Έτσι λοιπόν 30 πολίτες στην αρχή κυκλοφορήσαμε ένα κείμενο που το υπογράφαμε ως πρωτοβουλία  πολιτών ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Μέσα σε λίγες μέρες το κείμενο υπέγραψαν περίπου 100 άτομα. Απευθυνθήκαμε στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας. Ζητήσαμε τη στήριξή του και την κερδίσαμε. Το Δημοτικό συμβούλιο στις 7-12-2011 αποφάσισε να στηρίξει νομικά αλλά και με κάθε τρόπο τους πολίτες που δεν πληρώνουν το χαράτσι. Σε επιβεβαίωση αυτής της στήριξης απέστειλε στη ΔΕΗ στις 18-1-2012 εξώδικο που συνοδεύεται από 258 ονόματα συμπολιτών μας που δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Η συλλογή των αιτήσεων συνεχίζεται.
Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πουν: ΟΧΙ ΔΕΝ πληρώνω το χαράτσι. Όχι μόνο γιατί δεν θέλουμε αλλά γιατί πλέον δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε χωρίς προοπτική. Οι αντιδράσεις μας είχαν αποτέλεσμα. Αντιδράσεις σαν τη δική μας υπάρχουν παντού. Οργανώνονται σε όλους τους Δήμους της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας. Οι πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις οι Δήμοι οργανώνουν την αντίδρασή τους στέλνοντας εξώδικα ή προσφυγές προς τη ΔΕΗ. Αυτές οι αντιδράσεις ήταν που απομάκρυναν από τον κόσμο τον αρχικό φόβο για το κόψιμο του ρεύματος και προκάλεσαν πολλές αλλαγές στην αρχική ρύθμιση. Οι 40 μέρες για το κόψιμο του ρεύματος έγιναν 80 και τώρα 120. Η ΔΕΗ της Κηφισιάς αλλά και άλλες, δέχονται την πληρωμή μόνο του ρεύματος. Το σημαντικότερο είναι ότι για 500.000 λογαριασμούς έχει περάσει το 80ήμερο και σε κανένα σπίτι δεν έχει κοπεί το ρεύμα. Εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε. Πρέπει να γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Η μόνη λύση που μπορούμε να δεχτούμε για το χαράτσι είναι η κατάργησή του. Ο στόχος μας είναι αυτός και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε. Πρέπει επιπλέον να είμαστε σε επιφυλακή ώστε σε κανένα σπίτι να μη κοπεί το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσε το χαράτσι.
Φίλες και φίλοι
Θα ακουστεί λίγο περίεργο αλλά δυστυχώς ίσως είναι αλήθεια. Την ώρα που χωρίς να μας ρωτήσουν σκέφτονται να υπογράψουν όσα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση που τους προτείνεται. Την ώρα που μας κλέβουν τη ζωή και τη ζωή των παιδιών μας. Την ώρα που χρεοκοπούν την κοινωνία, το να αντιδράς για το χαράτσι της ΔΕΗ ίσως είναι μηδαμινό.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που μας προτείνουν τέτοιες συμφωνίες χρεοκοπίας δεν ενδιαφέρονται να «σώσουν» την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και ο πλούτος που η χώρα διαθέτει.
Πρέπει λοιπόν να φωνάξουμε δυνατά: Φτάνει ποιά δεν πάει άλλο. Θέλουμε να μιλήσουμε. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 
Να γίνουμε πολλοί. Να γίνουμε πολύ περισσότεροι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου