Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Το "έθαψαν" στον πίνακα ανακοινώσεων


Στην εφημερίδα «Γενική Δημοπρασιών» είχε δοθεί προς δημοσίευση στις 26 Φεβρουαρίου του 2013 από την Περιφέρεια Αττική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στη θέση Καλυφτάκι.
Για ασφάλεια όμως, σε περίπτωση που ο Δήμος δεν παρακολουθούσε τις δημοσιεύσεις από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, είχε γίνει και δημοσιοποίηση στο Δήμο.
Το έγγραφο μάλιστα έλεγε «Ο Δήμος Κηφισιάς, στον οποίο κοινοποιούμε το παρόν έγγραφο με την ανακοίνωση, παρακαλείται για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της, και την αποστολή των απόψεών του εντός 15 ημερών».
Δημοσιοποίηση από το Δήμο δεν είδαμε. Τουλάχιστον δεν έγινε καμία ούτε καταχώρηση αλλά ούτε στάλθηκε Δελτίο Τύπου. Επίσης δεν είδαμε να συγκαλέσει καμία δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Δεν ξέρουμε πώς ορίζει ο Δήμος την «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση». Από ότι φαίνεται στην απάντηση που λάβαμε σε ερώτημά μας θεωρείται αρκετή η ανάρτησή του στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου.
Πρώτη φορά ακούστηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο από ερώτηση του κ. Κανακάκη μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κηφισιά» στις 3 Μαΐου.
Τώρα αν αποστάλθηκαν και ποιες απόψεις εντός 15 ημερών, δε γνωρίζουμε. Δεδομένου όμως ότι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε θετική απόφαση, δια της ατόπου απαγωγής μπορούμε να εικάσουμε ότι είτε οι απόψεις του Δήμου δεν ήταν αρνητικές, είτε δε διατυπώθηκαν καθόλου, είτε η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκε στην ουσία για αυτές.
Δεν μπορούμε να απορρίψουμε βέβαια και το ενδεχόμενο να παράπεσε κάπου το συγκεκριμένο χαρτί. Εδώ ολόκληρη λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες είχε εξαφανιστεί για τόσους μήνες.
Σε περίπτωση βέβαια που ο Δήμος Κηφισιάς είχε δηλώσει αρχικά ότι συμφωνεί για να αποσύρει στη συνέχεια τη συμφωνία του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εταιρία, η οποία ίσως προχώρησε σε ενέργειες, αφού δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από το Δήμο Κηφισιάς.
Ενστάσεις μπορούσε κανείς να υποβάλλει εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, η οποία έγινε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Προφανώς όμως ο Δήμος έχει λεφτά για ξόδεμα, έτσι άφησε την ημερομηνία αυτή να περάσει και θα διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι προτίθεται να κάνει.
Επειδή όμως μας αρέσει να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, θα περιμένουμε απλώς να δούμε τι θα γίνει. Θα αεριοποιήσουμε τη βιομάζα στην Κηφισιά ή όχι;

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε
Η απάντηση από το Δήμο Κηφισιάς έχει ως εξής:
Στο ερώτημά σας που αφορά το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου 37868/26-2-2013 σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Καλυφτάκι», ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης έχει απαντήσει ήδη για το συγκεκριμένο θέμα, σε ερωτήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, «Πόλη Φως», Αγγελικής Συνοδινού και «Ανάσα», Παναγιώτη Κανακάκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2013 στην οποία ήσασταν παρών και καλύπτατε δημοσιογραφικά.
Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεστε, εστάλη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προς την εφημερίδα «Γενική Δημοπρασιών» και κοινοποιείται στο Δήμο Κηφισιάς, χωρίς να έχει αποσταλεί συνημμένα η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης είχε επισημάνει ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Καταστήματος, ως οφείλαμε να πράξουμε, ως Δήμος.
Ο Δήμος Κηφισιάς δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ουδέποτε εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Υπηρεσία Δόμησης. Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η περιοχή «Καλυφτάκι» όπως γνωρίζετε, είναι εκτός σχεδίου και ως εκ τούτου η πράξη εφαρμογής για να ενταχθεί στο σχέδιο δεν έχει αρχίσει, άρα ο Δήμος Κηφισιάς δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια για την κατασκευή της Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η θέση του Δήμου Κηφισιάς για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό άλλωστε η Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της (σας παραπέμπω στο Δελτίο Τύπου 2 Ιουλίου 2013), όρισε δικηγόρο για να καταθέσει εκ μέρους του Δήμου Κηφισιάς, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στη ΒΙ.ΠΑ Κηφισιάς, του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας.
Σημ της εφημερίδας: 1. Το έγγραφο ανέφερε ότι η περιβαλλοντική μελέτη ήταν στη διάθεση όποιου ήθελε να ενημερωθεί για αυτήν. Προφανώς ο Δήμος περίμενε να του τη στείλουν με courier.
2. Από ό,τι καταλάβαμε ο Δήμος δε θεώρησε απαραίτητο να στείλει τις απόψεις του εντός 15 ημερών.
3. Δεν είμαστε κακόπιστοι αλλά θα προτιμούσαμε να έχουμε και μια φωτογραφία από τον πίνακα ανακοινώσεων όπου είχε αναρτηθεί το έγγραφο της Περιφέρειας.
Οι κάτοικοι συντονίζονται
Εντωμεταξύ οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία Συντονιστικού Φορέων για αυτόνομη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και στον υπουργό ΥΠΕΚΑ) κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης του εργοστασίου βιομάζας. Αυτόνομη προσφυγή προφανώς καταθέτουν επειδή δεν εμπιστεύονται τον τρόπο που θα υποστηρίξει την υπόθεση ο Δήμος Κηφισιάς αρχικά στον υπουργό ΥΠΕΚΑ και ανάλογα με την κατάληξη στο ΣτΕ. Φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τουλάχιστον τα μισά.
Οι φορείς και οι κάτοικοι θα είναι παρόντες την Τρίτη 16 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου για έγκριση κονδυλίου για τα έξοδα της προσφυγής και θα διεκδικήσουν από το δήμο, σαν συνέχεια της ομόφωνης απόφασής του κατά της δημιουργίας του εργοστασίου, να συνδράμει στα έξοδα της προσφυγής τους στο ΣτΕ.

  
ΠΗΓΗ: http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1860&Itemid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου