Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Ανάσα» μιλάει για την εκλογική αναμέτρηση σε περιβάλλον βαθύτατης οικονομικής κρίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ"  24/9/210

Αν και «ψημένος» για αρκετές τετραετίες στα δημοτικά πράγματα της Κηφισιάς ο Παναγιώτης Κανακάκης, γιος του επί δυο τετραετίες δημάρχου της πόλης, Μιχάλη Κανακάκη, βλέπει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης, ένα νέο «στοίχημα» που θα πρέπει να κερδίσουν οι ίδιοι οι πολίτες. «Πέρα από τα µεγάλα προβλήµατα, σε πρώτη προτεραιότητα βάζουµε τις συµµετοχικές διαδικασίες, γιατί ουσιαστική και πραγµατική λύση δεν µπορεί να δοθεί σε κανένα πρόβληµα χωρίς τη συµµετοχή και τη συναίνεση των πολιτών», υποστηρίζει ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Μετά την ανακοίνωση της δημαρχιακής του υποψηφιότητας, στη βάση ενός ενωτικού και αγωνιστικού ψηφοδελτίου που θα καταρτισθεί με τη σύμπραξη τριών δημοτικών παρατάξεων από την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία, ο Παναγιώτης Κανακάκης θέτει τον πήχη πιο ψηλά και υπογραμμίζει:
«Ο δικός µας στόχος σε αυτήν την εκλογική αναµέτρηση είναι την πρώτη Κυριακή να είµαστε µέσα στους δυο πρώτους συνδυασµούς και µε αξιώσεις να διεκδικήσουµε τη δηµοτική αρχή τη δεύτερη Κυριακή»


- Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές και ποια είναι η δική σας πρόταση;
«Οι δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου θα διεξαχθούν σε περιβάλλον βαθύτατης οικονοµικής κρίσης. Οι πολίτες της πατρίδας µας, κυρίως οι µισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, βιώνουν µε το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησης, για τη µείωση του ελλείµµατος. Αυτές οι καταστάσεις έχουν διαµορφώσει ένα κλίµα γενικότερης απαξίας του πολιτικού συστήµατος, µε πιθανή συνέπεια οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη, όπως δείχνουν οι σφυγµοµετρήσεις, σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, δύο δηµοτικές παρατάξεις και ανεξάρτητες προσωπικότητες κάναµε µια συµφωνία αρχών, προτείνοντας ένα διαφορετικό µοντέλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
Α. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να δρα επιτελικά, να αποσυγκεντρώνει αρµοδιότητες και πόρους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Β. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει εξασφαλισµένους τους αναγκαίους οικονοµικούς πόρους, καθώς και δυνατότητες αυτόνοµης χάραξης και εφαρµογής πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα σχεδιάζει και θα εξειδικεύει εθνικές πολιτικές στο χώρο ευθύνης της.
Γ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη για ριζικές τοµές µε αιχµή την ισχυροποίηση των δήµων, µε στόχο την εξασφάλιση της βιωσιµότητάς τους και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
Για να επανέλθω στο αρχικό σας ερώτηµα, το υπ’ αριθµόν ένα ζήτηµα σε αυτές τις δηµοτικές εκλογές είναι η κρίση αξιοπιστίας των θεσµών γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικά. Είµαστε η µοναδική δηµοτική παράταξη που κατεβαίνουµε στις δηµοτικές εκλογές µε σαφή προσανατολισµό και συγκεκριµένη πρόταση. Ελπίζουµε οι πολίτες να ανταποκριθούν και τελικά να κερδίσουµε το στοίχηµα για καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση».
- Μνημόνιο και «Καλλικράτης» βρίσκονται σε άμεση συνάφεια; Βλέπετε στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «ευκαιρίες» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Η διοικητική µεταρρύθµιση επονοµαζόµενη ‘‘Καλλικράτης’’ διαφηµίστηκε πολύ σαν τη µεγαλύτερη µεταρρύθµιση που έγινε ποτέ στην χώρα µας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν τόλµησε να φέρει και να ψηφίσει ένα νοµοσχέδιο που θα άνοιγε καινούργιους δρόµους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που θα διόρθωνε τα κακώς κείµενα. Περιορίστηκε στις συνενώσεις δήµων, µη λαµβάνοντας υπ’ όψιν τη γεωµορφολογία της χώρας, µε µόνο στόχο τις οικονοµικές περικοπές, ακολουθώντας κατά γράµµα το µνηµόνιο. Όπως είναι τα πράγµατα σήµερα, δεν βλέπουµε να δηµιουργούνται ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ευελπιστούµε ότι το µήνυµα που θα δώσουν οι πολίτες µε τη συµµετοχή τους και την ψήφο τους θα αλλάξει τη σηµερινή κατάσταση».
- Ειδικότερα για τις περιοχές της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, με ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο «Καλλικράτης» να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση για τους πολίτες;
«Η συνένωση των τριών δήµων καθιστά τον καινούργιο Δήµο Κηφισιάς έναν από τους µεγαλύτερους δήµους σε έκταση στο Λεκανοπέδιο. Τα προβλήµατα που πρόκειται να αντιµετωπίσουµε αµέσως µετά τις εκλογές είναι µεγάλα και η επίλυσή τους µη καθορισµένη. Για να έχουµε καλύτερη πορεία καλούµε τους πολίτες να συµµετάσχουν ενεργά στη δηµοτική µας παράταξη και µε την ψήφο τους στις δηµοτικές εκλογές να δείξουν ότι θέλουν ένα δήµο συµµετοχικό, ένα δήµο αυτοδύναµο και ανεξάρτητο, ένα δήµο κοινωνικό, ένα δήµο µε οικολογική συνείδηση».
- Ποιος είναι ο δικός σας στόχος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση; Πιστεύετε ότι μπορείτε να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή σας στο νέο δημοτικό συμβούλιο;
«Ο δικός µας στόχος σε αυτήν την εκλογική αναµέτρηση είναι την πρώτη Κυριακή να είµαστε µέσα στους δυο πρώτους συνδυασµούς και µε αξιώσεις να διεκδικήσουµε τη δηµοτική αρχή τη δεύτερη Κυριακή».
- Ποια θέματα θέτετε σε προτεραιότητα;
«Τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο δήµος είναι γνωστά σε όλους. Κυκλοφοριακό, χρήσεις γης, αποχετευτικό οµβρίων και ακαθάρτων, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων, έλλειψη βασικών υποδοµών κ.α. Πέρα από τα µεγάλα προβλήµατα, σε πρώτη προτεραιότητα βάζουµε τις συµµετοχικές διαδικασίες, γιατί ουσιαστική και πραγµατική λύση δεν µπορεί να δοθεί σε κανένα πρόβληµα χωρίς τη συµµετοχή και τη συναίνεση των πολιτών».
- Ποια είναι η εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια για τη λειτουργία του Δήμου Κηφισιάς ως δημοτικός σύμβουλος και από τη συμμετοχή σας στα δημοτικά όργανα;
«Η εµπειρία από τη συµµετοχή µου όλα αυτά τα χρόνια στο δηµοτικό συµβούλιο του Δήµου Κηφισιάς µπορεί να χαρακτηρισθεί µόνο µε αρνητικά σχόλια. Αντιδηµοκρατικές συµπεριφορές, αποκλεισµοί, αποφάσεις χωρίς ουσιαστικές συζητήσεις που αφήνουν πολλά ερωτηµατικά για τη σκοπιµότητά τους, είναι αυτά που έχω βιώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία.
Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν: Ο αποκλεισµός δυο δηµοτικών παρατάξεων από τη δηµαρχιακή επιτροπή (στη δηµαρχιακή επιτροπή συµµετείχε µόνο µια δηµοτική παράταξη από την αντιπολίτευση µε δυο µέλη τα οποία κατά παράξενο τρόπο και τα δυο έχουν προσχωρήσει στη δηµοτική παράταξη του κυρίου Χιωτάκη). Ο αποκλεισµός της δηµοτικής παράταξης ‘‘Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς’’ σχεδόν απ’ όλες τις επιτροπές του δήµου. Αυθαίρετες και παράνοµες αποφάσεις του δηµάρχου, χωρίς την έγκριση του δηµοτικού συµβουλίου, όπως έγινε µε την κατασκευή του σταθµού µεταφόρτωσης των απορριµµάτων µέσα σε δηµόσια δασική έκταση, στην α’ ζώνη του Κηφισού ποταµού, η οποία προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγµα και χωρίς να έχει απαντήσει ακόµα στις επίµονες και συνεχείς ερωτήσεις που του θέτω εδώ και επτά χρόνια να κατονοµάσει τους χρηµατοδότες του έργου. Ακόµα και οι ίδιοι οι συνεργάτες του κυρίου Χιωτάκη που κατεβαίνουν υποψήφιοι δήµαρχοι, αλλά και αυτοί που είχαν δηλώσει πρόθεση να κατέβουν, τον κατηγορούν για αυταρχική συµπεριφορά, για υπερσυγκεντρωτισµό και για αποφάσεις που παίρνει µόνος του, χωρίς να τους υπολογίζει. Αυτά και πολλά αλλά, τα οποία πραγµατικά θα χρειάζονταν πολλές ώρες, χαρακτηρίζουν την εµπειρία µου».
- Πού πιστεύετε ότι σκόνταψε το θέμα των συνεργασιών με άλλες ανεξάρτητες δημοτικές κινήσεις για την κατάρτιση ενωτικού ψηφοδελτίου;
«Επί δυο µήνες περίπου κάναµε µια σηµαντική προσπάθεια τρεις δηµοτικές παρατάξεις και ανεξάρτητα πρόσωπα να συµφωνήσουµε σε ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο και τελικά καταφέραµε. Στο επόµενο στάδιο της διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής, δηµιουργήθηκαν προβλήµατα τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν, κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου και πιθανόν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Παρά το γεγονός ότι δεν µπορέσαµε να καταλήξουµε, αισθάνοµαι την ανάγκη να καλέσω και πάλι την κίνηση πολιτών να το ξανασκεφτεί και να έχουµε κοινή κάθοδο στις δηµοτικές εκλογές».

- Θα δεχθείτε κομματική στήριξη, κυρίως από το Συνασπισμό, τον πολιτικό χώρο που κινούνται αρκετά μέλη σας; Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν τελικά με πολιτικά ή με τοπικά, κυρίως, κριτήρια;

«Θα επαναλάβω αυτά που περιλαµβάνονται στη διακήρυξη της δηµοτικής παράταξης. Η συµφωνία αρχών που κάναµε αφορά δυο δηµοτικές παρατάξεις και ανεξάρτητες προσωπικότητες, πέρα και έξω από κόµµατα, πέρα και έξω από τις όποιες κοµµατικές προτιµήσεις των µελών. Εάν παρόλα αυτά κάποιο κόµµα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, δεν συνεπάγεται καµία συµφωνία και κανέναν όρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου