Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Δεν περισσεύει κανείς για εργασιακή εφεδρεία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στο πλευρό  των εργαζομένων του δήμου με ομόφωνη απόφαση του
















Αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς δήλωσαν δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν περισσεύει κανείς που θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης».
Παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων μέσα και έξω από την αίθουσα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση-ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:
1. Ο Δήμος Κηφισιάς αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
2. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ψηφίσει πρόσφατα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου κατοχυρώνονται όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς μονίμων, αλλά και διεκδίκησαν τη μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις.
3. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, με σειρά προσφάτων αποφάσεων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση ίσου αριθμού συμβάσεων μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αντίστοιχο αριθμό με τους τρεις πρώην δήμους.
4. Σεβόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη κι ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς είχαν ζητήσει τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων.
Το ψήφισμα φαίνεται πως τους καλύπτει, εκτός του σημείου «περί µη συµµετοχής του δήµου και όλων των Νοµικών του Προσώπων σε προγράµµατα απασχόλησης ανέργων που υλοποιούνται µε τη συνεργασία Μ.Κ.Ο. και σε υλοποίηση προγραµµάτων αυτεπιστασίας», το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε.
Νωρίτερα, ο Νίκος Χιωτάκης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Φυλής, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και αναφερόμενος και στην απόφαση της Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, που ζητούσε συνάντηση για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η λύση που ελπίζουμε να βρεθεί, θα έχει να κάνει με την αναστολή των κινητοποιήσεων για να μαζευτούν τα σκουπίδια και αυτό είναι το αίτημά μας. Είμαστε μαζί στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σας, θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να στηρίξουμε το εισόδημά σας και τις θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κινδυνεύσει η Αττική», τόνισε ο δήμαρχος στους εργαζόμενους.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, διαφαινόταν το «πλήρες αδιέξοδο», φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη. Κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία «ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι, συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια. Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο, βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας».
Μειωμένα
τα έσοδα του Δήμου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, τα έσοδα του δήμου για το πρώτου εξάμηνο του 2011 ήταν λιγότερα κατά 6,5% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από 19.240.558 ευρώ διαμορφώθηκαν σε 17.980.105 ευρώ), ενώ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζουν μείωση 4,9% (από 12.433.068 ευρώ το 2010 σε 11.828.532 ευρώ το 2011). Σε επίπεδο προσωπικού, στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με την απογραφή, την 1η/1/2011 εργάζονταν  994 εργαζόμενοι (461 μόνιμοι, 187 ιδιωτικού δικαίου, 72 μερικής απασχόλησης και 274 ορισμένου χρόνου, οκταμηνίτες ως επί το πλείστον), ενώ σήμερα εργάζονται 79 άτομα λιγότερα.
«Κλήθηκαν να πληρώσουν
κι από πάνω»
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε πρώτα στους προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι λειτουργούν και κινητοποιούνται με κοινές αποφάσεις τους ως ενιαίος σύλλογος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων με μειώσεις άνω του 25% και τα νέα αναδρομικά χαράτσια που έρχονται. «Ζητούμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις μας, όχι για κάποια προνόμια, αλλά για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, που αφαιρεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας στοχοποιεί με το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι μόνιμοι υπάλληλοι πληρωθήκαμε 150-250 ευρώ. Ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν συνδέσει το μισθό τους με κάποιο δάνειο, κλήθηκαν να πληρώσουν κι από πάνω. Το επόμενο διάστημα δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε καν μισθούς. Με αντισυνταγματικό τρόπο καταργείται η μονιμότητα στο Δημόσιο. Όσοι φύγουμε ή συνταξιοδοτηθούμε, θα καταργηθεί η οργανική μας θέση. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Ο κύβος ερρίφθη και ο αγώνας μας είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τα αιτήματά τους που απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους δήμους, ενώ κάποιοι, όπως ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Φώτης Δημάκης, ζήτησαν και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αιρετών και εργαζομένων «απέναντι σε αυτούς που φταίνε και, ‘‘ευτυχώς’’, εδώ κοντά μας μένουν».
Ο Βασίλης Βάρσος δήλωσε πως «οι πρώτοι που θα έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία, είναι οι 150 της Βουλής».
Η Αγγελική Συνοδινού πρότεινε το κείμενο της ΠΕΔ Αττικής να υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και έκανε έκκληση στους εργαζόμενους «να σταθούν κοντά στον πολίτη».
Η Βάσω Σπηλιωτοπούλου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο για «εξαθλίωση του ελληνικού λαού» και «αγώνα θανάτου για την Ελλάδα».
Ο Παναγιώτης Κανακάκης πρότεινε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε ότι «από την τραγική κατάσταση δεν μπορούν να μας βγάλουν αυτοί που μας οδήγησαν στην πτώχευση».
Τέλος, ο Νίκος Σφαντός, μέσω email στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένης συνδικαλιστικής υποχρέωσης ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθηνών, δήλωσε την αλληλεγγύη της παράταξής του στα αιτήματα των εργαζομένων, «που δείχνουν το δρόμο της λαϊκής πάλης» και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους.

Η τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/10ου/2011 του Παναγιώτη Κανακάκη κατά τη συζήτηση με θέμα, τα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς






Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής και δίπλα του οι πρόεδροι των συλλόγων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης κ.κ. Τσικρίτης και Χρυσογονίδης, αναλύουν τα αιτήματά τους στο δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους




Παναγιώτης Κανακάκης
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι εργαζόμενοι του δήμου Κηφισιάς η κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη και για τους περισσότερους έλληνες τραγική.

Εδώ και δυο χρόνια που υπογράφτηκε το μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε, ερήμην του λαού:
να μειώσει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις,
να αποδομήσει τις εργασιακές σχέσεις,
να αποδιοργανώσει το ασφαλιστικό,
να αποτελειώσει το εθνικό σύστημα υγείας,
να καταργήσει στην πράξη τις προνοιακές δομές καταφέρνοντας να δημιουργήσει μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα,
να αυξάνονται καθημερινά οι άνεργοι, που τώρα πια έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο,
να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη και ταυτόχρονα,
να έχουμε συνεχή μέτρα φορολόγησης που αφορούν πάντα τους εύκολους στόχους δηλαδή τους συνεπείς έλληνες φορολογούμενους.

Και παρά το οποία μέτρα λαμβάνονται, η κατάσταση στην οικονομία χειροτερεύει και είναι απορίας άξιον πως οι κυβερνώντες βλέποντας το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής συνεχίζουν να φέρνουν σε απόγνωση την πλειονότητα των ελλήνων.
Ήρθε πια η ώρα να ξεφύγει ο έλληνας από την ανασφάλεια και την φοβία που του προκαλούν η κυβερνητική προπαγάνδα που δυστυχώς αναπαράγεται με προκλητικό τρόπο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι οι έλληνες ότι αυτή η μονοσήμαντη πολιτική του άκρατου φιλελευθερισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, και που δυστυχώς έχει συμπαραστάτες και αυτούς που προαλείφονται να κυβερνήσουν την χώρα, μας οδηγεί μαθηματικά στην πτώχευση, στον εξευτελισμό και στην υποτέλεια.

Είναι πια καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι από την οδυνηρή και τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν μπορούν να μας 3γάλουν αυτοί που με τις πολιτικές τους μας οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική πτώχευση.

Ο έλληνας δεν μπορεί και δεν αντέχει να βλέπει να χαρίζονται από την μια με προκλητικό τρόπο εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς ομίλους και από την άλλη να λαμβάνονται μέτρα για εργασιακή εφεδρεία για τριάντα χιλιάδες συμπολίτες που θα αποφέρει μια εξοικονόμηση της τάξεως των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι στον δήμο Κηφισιάς πιστεύουμε ότι τα αιτήματα σας είναι δίκαια και όχι μόνον θα είμαστε κοντά σας, αλλά θα αγωνιστούμε μαζί σας για να ανατρέψουμε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο.

Προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση να αρνηθεί να στείλουμε καταλόγους εργαζομένων για εργασιακή εφεδρεία, αφού είναι γνωστό ότι ο δήμος μας υπολείπεται σε προσωπικό.

Προτείνουμε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο .

Πριν κλείσω θέλω να πω δυο λόγια για αυτά που μου απάντησε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε δήμαρχε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μου είπατε ότι θα κόψετε τις χάρες και τα προνόμια προς τους εργαζόμενους και μου διευκρινίσατε ότι τόσα χρόνια είχατε επιτρέψει να μην τηρούν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ότι έπαιρναν οδοιπορικά και υπερωρίες και αυτοί που δεν τα δικαιούνταν.

Γιατί κύριε δήμαρχε τόσα χρόνια δεν τα βλέπατε και ξαφνικά επειδή έγινε κατάληψη του δημαρχείου αποφασίσατε εν είδη τιμωρού να πάρετε μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

Κύριε δήμαρχε με αυτά που είπατε εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο, απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου Κηφισιάς και απέναντι σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας.

Δεν περισσεύει κανείς για εργασιακή εφεδρεία»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στο πλευρό  των εργαζομένων του δήμου με ομόφωνη απόφαση του

Παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων μέσα και έξω από την αίθουσα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση-ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

429_DS_11. Ο Δήμος Κηφισιάς αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
2. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ψηφίσει πρόσφατα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου κατοχυρώνονται όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς μονίμων, αλλά και διεκδίκησαν τη μονιμοποίησή τους με δικαστικές αποφάσεις.
3. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, με σειρά προσφάτων αποφάσεων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση ίσου αριθμού συμβάσεων μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αντίστοιχο αριθμό με τους τρεις πρώην δήμους.
4. Σεβόμαστε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη κι ενώ οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς είχαν ζητήσει τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων.
Το ψήφισμα φαίνεται πως τους καλύπτει, εκτός του σημείου «περί µη συµµετοχής του δήµου και όλων των Νοµικών του Προσώπων σε προγράµµατα απασχόλησης ανέργων που υλοποιούνται µε τη συνεργασία Μ.Κ.Ο. και σε υλοποίηση προγραµµάτων αυτεπιστασίας», το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε.
Νωρίτερα, ο Νίκος Χιωτάκης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Φυλής, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και αναφερόμενος και στην απόφαση της Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, που ζητούσε συνάντηση για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Η λύση που ελπίζουμε να βρεθεί, θα έχει να κάνει με την αναστολή των κινητοποιήσεων για να μαζευτούν τα σκουπίδια και αυτό είναι το αίτημά μας. Είμαστε μαζί στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σας, θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να στηρίξουμε το εισόδημά σας και τις θέσεις εργασίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κινδυνεύσει η Αττική», τόνισε ο δήμαρχος στους εργαζόμενους.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, διαφαινόταν το «πλήρες αδιέξοδο», φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη. Κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία «ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι, συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια. Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο, βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας».
Μειωμένα
τα έσοδα του Δήμου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, τα έσοδα του δήμου για το πρώτου εξάμηνο του 2011 ήταν λιγότερα κατά 6,5% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (από 19.240.558 ευρώ διαμορφώθηκαν σε 17.980.105 ευρώ), ενώ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζουν μείωση 4,9% (από 12.433.068 ευρώ το 2010 σε 11.828.532 ευρώ το 2011). Σε επίπεδο προσωπικού, στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με την απογραφή, την 1η/1/2011 εργάζονταν  994 εργαζόμενοι (461 μόνιμοι, 187 ιδιωτικού δικαίου, 72 μερικής απασχόλησης και 274 ορισμένου χρόνου, οκταμηνίτες ως επί το πλείστον), ενώ σήμερα εργάζονται 79 άτομα λιγότερα.
«Κλήθηκαν να πληρώσουν
κι από πάνω»
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε πρώτα στους προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι λειτουργούν και κινητοποιούνται με κοινές αποφάσεις τους ως ενιαίος σύλλογος.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Αλέξανδρος Κουρής, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων με μειώσεις άνω του 25% και τα νέα αναδρομικά χαράτσια που έρχονται. «Ζητούμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις μας, όχι για κάποια προνόμια, αλλά για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, που αφαιρεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας στοχοποιεί με το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι μόνιμοι υπάλληλοι πληρωθήκαμε 150-250 ευρώ. Ορισμένοι συνάδελφοι που είχαν συνδέσει το μισθό τους με κάποιο δάνειο, κλήθηκαν να πληρώσουν κι από πάνω. Το επόμενο διάστημα δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε καν μισθούς. Με αντισυνταγματικό τρόπο καταργείται η μονιμότητα στο Δημόσιο. Όσοι φύγουμε ή συνταξιοδοτηθούμε, θα καταργηθεί η οργανική μας θέση. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Ο κύβος ερρίφθη και ο αγώνας μας είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τα αιτήματά τους που απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους δήμους, ενώ κάποιοι, όπως ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Φώτης Δημάκης, ζήτησαν και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αιρετών και εργαζομένων «απέναντι σε αυτούς που φταίνε και, ‘‘ευτυχώς’’, εδώ κοντά μας μένουν».
Ο Βασίλης Βάρσος δήλωσε πως «οι πρώτοι που θα έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία, είναι οι 150 της Βουλής».
Η Αγγελική Συνοδινού πρότεινε το κείμενο της ΠΕΔ Αττικής να υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και έκανε έκκληση στους εργαζόμενους «να σταθούν κοντά στον πολίτη».
Η Βάσω Σπηλιωτοπούλου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο για «εξαθλίωση του ελληνικού λαού» και «αγώνα θανάτου για την Ελλάδα».
Ο Παναγιώτης Κανακάκης πρότεινε να ψηφιστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε ότι «από την τραγική κατάσταση δεν μπορούν να μας βγάλουν αυτοί που μας οδήγησαν στην πτώχευση».
Τέλος, ο Νίκος Σφαντός, μέσω email στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένης συνδικαλιστικής υποχρέωσης ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθηνών, δήλωσε την αλληλεγγύη της παράταξής του στα αιτήματα των εργαζομένων, «που δείχνουν το δρόμο της λαϊκής πάλης» και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό τους.


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Χαριστικό και Ανταλλακτικό Παζάρι

Στέκι «ΑΝΑΣΑ»
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κυριακή 16 Οκωβρλιου 2011 ώρες 11:00 - 13:00 

Αγαπητοί φίλοι,

Το Στέκι Ανάσα για τον πολιτισμό, τον προβληματισμό και την αλληλεγγύη σας καλωσορίζει στην πρώτη εκδήλωση συμπαράστασης στα προβλήματα που επισωρεύει η κρίση στην ζωή μας.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε έμπρακτα κοντά σας, για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και κατά το δυνατό, τις ανάγκες σας.

Το χαρτί που κρατάτε στο χέρι σας είναι ένα βαρόμετρο των αναγκών σας και γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλους να σημειώνατε επάνω ποιες είναι οι χρηστικές και μη ανάγκες και τα αδύνατα σημεία στην καθημερινότητά σας, ώστε να μπορέσουμε να τις ιεραρχήσουμε συνολικά και να βάλουμε προτεραιότητες ανάλογα με αυτά που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμβολή σας και σας περιμένουμε κοντά μας και για άλλες μας εκδηλώσεις.


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ "ΑΝΑΣΑ" ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Για να γίνουμε πειστικοί στους κάτοικους και δημότες της πόλης μας
πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αναδεικνύουμε, να
αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε τα προβλήματα τους.


«Σε Δημοτική Κίνηση του Δήμου Κηφισιάς, μετεξελίχθηκε ο εκλογικός συνδυασμός ΑΝΑΣΑ με απόφαση της γενικής συνέλευσης την περασμένη Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 που έγινε στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της Γρηγορίου 5ου 20 στη Νέα Ερυθραία.
Στη Γ.Σ. συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα φίλοι της ΑΝΑΣΑ οι οποίοι συνέβαλλαν στην τελική διαμόρφωση και έγκριση του ιδρυτικού κειμένου καθώς και του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κίνησης.
Τη συνέλευση άνοιξε ο επικεφαλής κ. Π. Κανακάκης ενημερώνοντας τα μέλη για τις ως τώρα προσπάθειες των εκπροσώπων της «ΑΝΑΣΑ» στο δημοτικό συμβούλιο και τις δημοτικές ενότητες του δήμου Κηφισιάς.
Η Γ.Γ. εξέλεξε πενταμελές διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τον κ. Μανώλη Μιχάλα πρόεδρο, τους κ. κ. Δημοσθένη Αντωνόπουλο, Χρήστο Δημακόπουλο, Παρασκευά Ποθητό και την κα Λία Καυγαλάκη, μέλη».

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Κανακάκη στην Ιδρυτική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ
Αγαπητοί συνεργάτες,
Πριν από ένα χρόνο φτιάξαμε την δημοτική μας παράταξη, την Ανάσα, και λάβαμε μέρος στις δημοτικές εκλογές δίνοντας έναν ειλικρινή, έντιμο και προπάντων έναν πολιτικό προεκλογικό αγώνα προτάσσοντας την αντίθεση μας στο μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Τότε πολλοί μας κατηγόρησαν ότι δεν έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτά τα δυο μεγάλα θέματα που απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία και ότι θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα τοπικά προβλήματα.
Σήμερα ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι η επιλογή μας ήταν απόλυτα σωστή, αφού οι συμφωνίες που απογράφησαν με το μνημόνιο αφορούσαν όλους τους τομείς και δομές του ελληνικού κράτους με κυρίους στόχους τις μεγάλες οικονομικές περικοπές και την δημιουργία μεγάλων, απρόσωπων και μη αντιπροσωπευτικών θεσμών.
Δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής αναφορά για τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στην ελληνική κοινωνία.
Ήδη οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι μεγάλες και δυσμενείς για τους εργαζομένους ανατροπές στο ασφαλιστικό, στο ΕΣΥ, στις προνοιακές δομές , στις εργασιακές σχέσεις, η τρομακτική αύξηση της ανεργίας έχουν δημιουργήσει συνθήκες φόβου, ανασφάλειας απόγνωσης και απελπισίας για την πλειονότητα των ελλήνων.
Θα περιοριστώ σε μια μικρή ανάλυση των προβλημάτων που μας δημιούργησε ο ΚΑΑΛΙΚΡΑΤΗΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Είχαμε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα το αποτέλεσμα του οποίου ήταν οι μειοψηφίες να παίρνουν την απόλυτη πλειοψηφία και επίσης να ευνοείται ο δεύτερος συνδυασμός σε βάρος των υπολοίπων.
Αυτό το σύστημα θα έπρεπε να το αλλάξει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και να φέρει την απλή αναλογική για να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των τοπικών δυνάμεων.
Δυστυχώς η διοικητική μεταρρύθμιση αυτό το καθεστώς το άλλαξε επί τα χείρον, και συγκεκριμένα ο πλειοψηφούν συνδυασμός με 38 τις εκατό έβγαλε 25 δημοτικούς συμβούλους, η δεύτερη δημοτική παράταξη με 18 τις εκατό έβγαλε 7 δημοτικούς συμβούλους, η τρίτη παράταξη με 15 τις εκατό έβγαλε 3 δημοτικούς συμβούλους, η τέταρτη δημοτική παράταξη με 10 τις εκατό έβγαλε δυο δημοτικούς συμβούλους και ούτω καθεξής.
Η δημοτική αρχή που ψηφίστηκε από το 38 τις εκατό έχει 25 δημοτικούς συμβούλους και όλη η αντιπολίτευση που έχει το 62 τις εκατό έβγαλε 16 δημοτικούς συμβούλους.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς υπάρχει μας χειροτέρευση της εκπροσώπησης σε βάρος της αντιπολίτευσης.
Αύτη η αναλογία ισχύει και για την στελέχωση όλων των προβλεπομένων επιτροπών και νομικών προσώπων του δήμου Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προέβλεψε ότι οι τρεις πρώην δήμοι έπρεπε να εκπροσωπούνται στο νέο καθεστώς από τις δημοτικές κοινότητες.
Ηθελημένα όμως έγιναν δυο λάθη.
1. Συνέδεσε την εκλογή των εκπροσωπών των κοινοτικών συμβουλίων με τις δημοτικές παρατάξεις και ουσιαστικά τους αφαίρεσε την δυνατότητα της ανάδειξης και επίλυσης των τοπικών προβλημάτων [παράδειγμα με το νεκροταφείο]
2.0 αριθμός των δημοτικών κοινοτήτων αδικεί κατάφωρα κυρίως το πρώην δήμο Κηφισίας αφού με πολλαπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Εκάλης έχει μια δημοτική κοινότητα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην εκπροσωπούνται στην δημοτική ενότητα [παράδειγμα με την περιοχή πάνω και κατ(0 από την οδό Τατοΐου]
Πριν την συνένωση των δήμων είχαμε ένα δημαρχοκεντρικό καθεστώς το οποίο ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δυστυχώς το ενδυνάμωσε με αποτέλεσμα η άποψη του δήμαρχου να είναι καθοριστική από τα ποιο μεγάλα θέματα μέχρι τα ποιο άπλα [παραδείγματα για χρήσεις γης, περίπτωση μαυρομάτη και Κουδούνα]
Αυτό συμβαίνει γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης εξαρτώνται από τις αποφάσεις του δήμαρχου για την θέση που θα καταλάβουν στην διοίκηση με αποτέλεσμα να ακολουθούν πιστά τις εντολές και απόψεις του δήμαρχου.
Πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είχε σαν βασικη επιδίωξη την μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με αυτόν τον τρόπο για το 2010 είχαμε μείωση της χρηματοδότησης κατά 32 τις εκατό από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ενώ για το 2011 έχει γίνει μια περαιτέρω μείωση που φτάνει το 50 τις εκατό.
Η μείωση της χρηματοδότησης καθίστα τους δήμους μη βιώσιμους και στο τέλος αυτός που θα επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά θα είναι ο κάτοικος αφού θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φορολογία.
Η απαγόρευση πρόσληψης μονίμου προσωπικού και η σημαντική μείωση των προσλήψεων με σύμβαση έργου έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τον δήμο Κηφισίας και κυρίους την υπηρεσία καθαριότητας.
Πιστεύω ότι οι κυβερνώντες μας οδηγούν ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση αρκετών υπηρεσιών που σήμερα παρέχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα και χειρότερες και ποιο ακριβές υπηρεσίες θα απολαμβάνουμε στο μέλλον.
Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες γνωρίζαμε από την αρχή ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα έπρεπε να δουλέψουμε δεν θα ήταν ευνοϊκό για την δημοτική μας παράταξη.
Η παρουσία μας τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό ήταν αξιοπρεπής αλλά όχι καταλυτική αφού ο συσχετισμός των δυνάμεων δεν μας ευνοεί.
Καταφέραμε και πήραμε κάποιες θέσεις στις επιτροπές [αυτό έγινε με πολύ αγώνα] και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό και σε σημαντικά θέματα όπως αυτό του ΟΚΑΝΑ.
Οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου της δημοτικής παράταξης γινόταν τακτικά και κάναμε προσπάθειες να υλοποιήσουμε αυτά που είχαμε αποφασίσει, δηλαδή το στέκι και την μετατροπή της δημοτικής παράταξη σε δημοτική κίνηση.
Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες οικονομικού χαραχτήρα και πέσαμε έξω στους χρόνους, αλλά τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον χώρο μας που ευελπιστούμε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρολό στην προσπάθεια μας για ουσιαστική παρέμβαση στα δρώμενα της πόλης μας.
Σήμερα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, το οποίο είναι αναγκαίο, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τον τρόπο δουλείας μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την διαδικασία.
Όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε αρκεί να θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αλλάξουμε τα δεδομένα .
Για να γίνουμε πειστικοί στους κάτοικους και δημότες της πόλης μας πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αναδεικνύουμε, να αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε τα προβλήματα τους.
Μόνο με την δουλεία μας θα αποδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι αξίζει να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Καλώ όλους τους συνεργάτες που βρίσκονται εδώ σήμερα, αλλά και αυτούς που απουσιάζουν για διάφορους όλους, να βοηθήσουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια.
       

ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πριν από ένα χρόνο περίπου η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΥΘΡΑΙΩΤΩΝ» και  πολίτες από τους τρεις πρώην Δήμους (Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης), αφού συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» (ΑΝ.Α.Σ.Α.). Το ψηφοδέλτιο συμμετείχε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κανακάκη. Το ψηφοδέλτιο εξέλεξε δύο Δημοτικούς συμβούλους στο Δημοτικό συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς και από μία τοπική σύμβουλο στις δημοτικές ενότητες Κηφισιάς (Κανακάκη Αντωνία) και τη δημοτική ενότητα Νέας Ερυθραίας (Καυγαλάκη Λία).
Ένα χρόνο μετά ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και η διοικούσα επιτροπή απευθύνονται σε όλους όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΑΝ.Α.Σ.Α, στους φίλους και τις φίλες που στήριξαν το ψηφοδέλτιο με την ψήφο τους, αλλά και σε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Κηφισιάς, με την πρόταση να συμμετάσχουν ενεργά στην  ίδρυση Δημοτικής κίνησης με τον ίδιο τίτλο: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. (ΑΝ.Α.Σ.Α)
Ο ΡΟΛΟΣ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
          Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές από αυτήν έχουν αγγίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ατομικό τρόπο ή ατομικούς τρόπους αντίδρασης. Η δημιουργία μιας Δημοτικής κίνησης, όπου μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς όλοι οι δημότες ενός Δήμου δίνει τη δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης και αντίδρασης.
          Βασικό χαρακτηριστικό της Δημόσιας ζωής είναι η απουσία ή η έλλειψη προϋποθέσεων  για ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση των πολιτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
1.    Να ευνοούνται ο παραγοντισμός και η επικράτηση μηχανισμών προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.
2.    Οι παρατάξεις που συγκροτούνται είναι ένα σύνολο ετερόκλητων ανθρώπων, με μόνο συνδετικό στοιχείο και σκοπό τη διεκδίκηση της τοπικής εξουσίας.
3.    Οι διοικήσεις που καταφέρνουν να αναδειχτούν διαιωνίζουν ένα πελατειακό σύστημα εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.
4.    Ο όποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης τοπικών ζητημάτων γίνεται από ένα κλειστό σύστημα εξουσίας με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Η κίνηση συγκροτείται ως αυτόνομη συλλογικότητα κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων στη βάση τριών αρχών.
1.    Το όραμά μας είναι μια πόλη όπου την πρώτη θέση θα την έχει ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του.
2.     Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση και η προστασία του περιβάλλοντος.
3.    Το συλλογικό συμφέρον είναι πάντα πάνω από το ατομικό.
Οι άνθρωποι που θα συναντηθούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είτε ανήκουμε σε κόμματα και οργανώσεις, είτε όχι, προσερχόμαστε με γνώμονα την ευθύνη της προσωπικής μας επιλογής και συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα στις αποφάσεις.
Οι θέσεις και το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει (μέσα από συμμετοχική διαδικασία) η Δημοτική κίνηση, για οποιοδήποτε ζήτημα γενικού ή τοπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να υπηρετούν τις πιο πάνω αρχές. 
Στην κίνηση μπορούν να γίνουν μέλη όσοι είναι κάτοικοι του νέου Δήμου Κηφισιάς, είναι πάνω από 16 χρονών και συμφωνούν με τις αρχές και το πρόγραμμά της. Όλες οι διαδικασίες της  κίνησης  είναι δημόσιες και ανοιχτές να τις παρακολουθήσουν και να λάβουν το λόγο ακόμα και όσοι πολίτες δεν είναι μέλη της.
Επιδίωξη της κίνησης είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης και τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα εκφράσει την απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή στη  σημερινή κατάσταση.
Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η συγκρότηση της Δημοτικής κίνησης,  γίνεται σε μια περίοδο όπου η χώρα μας και οι πολίτες της, βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, όπου τις συνέπειες καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο χώρο της μεσαίας τάξης.
Η αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική, φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή τους όχι μόνο στα κοινά, αλλά και σε διαδικασίες που άλλοτε θεωρούνταν αυτονόητες.
Η κρίση στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών  θεσμών είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενικότερη κρίση του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος.   
Τοπική αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει τοπική λαϊκή εξουσία, αποκέντρωση  των δημόσιων δομών και λειτουργιών του κράτους  με την μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού. Σημαίνει ενίσχυση του δημοκρατικού περιεχόμενου των θεσμών της. Σημαίνει τη δυνατότητά της να συνδυάζει την αντιπροσωπευτική με την συμμετοχική δημοκρατία, να είναι δίπλα και μαζί με το λαό της τοπικής κοινωνίας. Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ουσιαστική αποκέντρωση και όχι απλή αποσυγκέντρωση των κρατικών λειτουργιών.
Σήμερα, όπου το εθνικό κράτος εγκαταλείπει  βαθμιαία τον κοινωνικό του ρόλο, παραδίδοντας το πεδίο στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικεί τους κεντρικούς πόρους που δικαιούται. Οφείλει  να στηρίζει τους πολίτες της διατηρώντας και αναπτύσσοντας  κοινωνικές δομές. Οφείλει να δημιουργεί αλλά και να στηρίζει την τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
          Η Τοπική αυτοδιοίκηση αφού αντιπαρατεθεί στην ασυδοσία της αγοράς και στην από τα πάνω  τεχνοκρατική και γραφειοκρατική διαχείριση της αναπτυξιακής πολιτικής, πρέπει να προβάλλει το δημοκρατικό προγραμματισμό, ως κατ εξοχήν πολιτική διεργασία συμμετοχικού χαρακτήρα. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπερβεί τη λογική της διαχείρισης και της λειτουργίας της ως διοικητικού μηχανισμού και βέβαια  να χαράσσει και να υλοποιεί τις πολιτικές της μαζί με τον πολίτη, με την συμμετοχή του, με την δική του προσφορά και αποφασιστική γνώμη. Η τοπική  αυτοδιοίκηση επίσης θα πρέπει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει την κοινωνική  συλλογικότητα, να συμπαραστέκεται και να πρωτοστατεί στα κοινωνικά κινήματα, και στις παρεμβάσεις συλλογικών φορέων και πολιτών που αποσκοπούν στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.
Μέσα από αυτές τις λειτουργίες και πολιτικές της  η ΤΑ , δίπλα και μαζί με τον πολίτη δίνει συγκεκριμένες  απαντήσεις στην καθημερινότητά του. Βοηθάει στη διαμόρφωση της συνείδησης ότι για να αναβαθμιστεί σήμερα ο ρόλος της  είναι απαραίτητη η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που έχουν τις παραπάνω αντιλήψεις για την ΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται.
1)    Η επίλυση του προβλήματος των αλληλοεπικαλύψεων στις αρμοδιότητες.
2)    Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η ανακατανομή και μεταβίβαση συγκεκριμένων πόρων στην ΤΑ.
3)    Η καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
4)    Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της ΤΑ.
5)    Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα.
6)    Η κατάργηση του δημαρχοκεντρικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, όπως αυτό αναδεικνύεται και μέσα από τον Καλλικράτη, και η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αγαπητοί συμπολίτες, η δημοτική μας κίνηση θα επιδιώξει να έρθει σε επικοινωνία και να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.
Θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, με συλλογικότητες  που έχουν παρόμοιους σκοπούς και στόχους.
                                                                                                                        9/10/2011

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή πρόσκληση σε γενική συνέλευση

Καλούνται οι φίλοι της Δημοτικής Παράταξης Ανάσα σε τακτική γενική συνέλευση την Κυριακή 9  Οκτωβρίου 2011 και ώρα . στο «ΣΤΕΚΙ Ανάσα» οδός Γρηγορίου 5ου 20 στην Νέα Ερυθραία με θέματα συζήτησης:

1.    Μετεξέλιξη της Ανάσα σε Δημοτική Κίνηση και αποδοχή νέων μελών.
2.    Έγκριση πρότασης θέσεων και Κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κίνησης.
3.    Προγραμματισμός παρέμβασης στα τοπικά θέματα και προβλήματα.
4.    Ενημέρωση για την ως τώρα παρουσία της Ανάσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κηφισιάς. 

Η γενική συνέλευση είναι ανοιχτή σε κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη που θέλουν να συμβάλουν δημιουργικά με τη δική τους σκέψη στην μετεξέλιξη της Ανάσα σε δημοτική κίνηση, τόσο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, όσο και κυρίως για την αποτελεσματική παρέμβασή της στα τοπικά και δημοτικά θέματα και προβλήματα. 

Για την Ανάσα
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Στόχος μας,
να γίνει ΣΤΕΚΙ δημιουργικής αναφοράς για την πόλη μας
    

Ομιλία του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ
στα επίσημα εγκαίνια το βράδυ του Σαββάτου 1η Οκτώβρη 2011 στο στέκι της ΑΝΑΣΑ



 
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι του τοπικού τύπου, θέλω να σας καλωσορίσω στον καινούργιο μας χώρο.
Όταν πριν ένα χρόνο περίπου κάναμε τις πρώτες συζητήσεις για την κάθοδο μας στις δημοτικές εκλογές μας είχαν προβληματίσει πολλά πράγματα.
Μας είχε προβληματίσει η υπογραφή του μνημονίου και κυρίως μας είχαν προβληματίσει οι συνέπειες που θα πλήρωναν οι έλληνες πολίτες από αυτήν την συμφωνία.
Μας είχε προβληματίσει η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και οι συνέπειες που θα προκαλούσε αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση σε οικονομικό και τοπικό επίπεδο.
Μας είχε προβληματίσει επίσης ο τρόπος παρέμβασης στα τοπικά ζητήματα πέρα και έξω από την προεκλογική περίοδο.
Όπως όλοι γνωρίζετε, η δημοτική μας παράταξη, κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με δυο βασικά πολιτικά συνθήματα.
Ήμασταν ενάντιοι στην υπογραφή του μνημονίου και στην έλευση του διεθνούς νομισματικού ταμείου στην χώρα μας, προβλέποντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα υπήρχαν στην ελληνική οικονομία και κυρίως, τις συνέπειες που θα πλήρωναν οι πιο αδύναμες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.
Μιλήσαμε για την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μιλήσαμε για την μεγάλη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, μιλήσαμε για την επερχόμενη αποδόμηση του ασφαλιστικού, της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, των δομών πρόνοιας, μιλούσαμε για την ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών σχέσεων.
Δηλώσαμε την αντίθεση μας στην διοικητική μεταρρύθμιση, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, γιατί κατανοήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν ήταν η διόρθωση στα κακώς κείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά μόνον, οι οικονομικές περικοπές και η δημιουργία μεγάλων και απρόσωπων διοικητικών ενοτήτων.
Δεν τόλμησαν να φέρουν την απλή αναλογική, δεν τόλμησαν να αλλάξουν τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν τόλμησαν να εξασφαλίσουν την επαρκή χρηματοδότηση της.

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ένα χρόνο μετά επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.
Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και οι πραγματικά άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, καταρρέει το εθνικό σύστημα υγείας και οι προνομιακές δομές, φυλλορροεί το εθνικό σύστημα παιδείας, ξεπουλιέται η δημόσια περιούσια και οι πλουτοπαραγωγικές πήγες της χώρας.
Και οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που επιβαρύνουν πάντα τους ίδιους, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, υποτέλειας και αβεβαιότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ένα χρόνο μετά προσπαθεί απεγνωσμένα να απορροφήσει τις συνενώσεις με σαφώς μειωμένους οικονομικούς πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο της εργασιακής εφεδρείας και της απόλυσης.
Αρκετές δημοτικές υπηρεσίες οδεύουν ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η ανεξάρτητη αγωνιστική συνεργασία για την αυτοδιοίκηση, υλοποιεί τις αποφάσεις που είχε πάρει πριν ένα χρόνο.

Μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης με οικονομική συνεισφορά και με εθελοντική εργασία, καταφέραμε να στήσουμε το στέκι μας το οποίο θέλουμε να γίνει στέκι αναφοράς για την πόλη, να γίνει το στέκι ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού.

Την επόμενη Κυριακή θα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα και θα πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε την δημοτική παράταξη σε δημοτική κίνηση με κύριο στόχο να καθορίσουμε κανόνες λειτουργίας, μέλη, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Θέλουμε στην πράξη να δώσουμε έναν μόνιμο χαρακτήρα στην δημοτική κίνηση που θα ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία και θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον πέρα και έξω από παραγοντισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικά μικροσυμφέροντα.
Επιθυμούμε με την στάση μας, την λειτουργία μας και τις παρεμβάσεις μας να πείσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στην διαχείριση των κοινών προβλημάτων της πόλης μας.
Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και επίπονη, ταυτόχρονα όμως είναι και η μοναδική διέξοδος για να βγούμε από την κατήφεια και την μιζέρια των ημερών, γιατί σκοπός μας πάνω από όλα είναι η δημιουργία συνθηκών αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας .

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία