Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Κούρεμα χρεών του ΕΔΣΝΑ;; ΝΑΙ!

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης  
ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ          

Με αντάλλαγμα την ανανέωση των συμβάσεων λειτουργίας των Μονάδων του; ΟΧΙ !!


Υπό τη σκιά του επικείμενου ανταγωνιστικού διαλόγου για τις ΣΔΙΤ για τις νέες Μονάδες  επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, σε συνθήκες αδιαφάνειας και χωρίς καμία αξιολόγηση για τις υφιστάμενες Μονάδες και τις συμβάσεις υποστήριξης της  λειτουργίας  τους από τους ιδιώτες, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και Περιφερειάρχης κ.Ι. Σγουρός με τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής δημιουργεί τετελεσμένα και δεσμεύει τον ΕΔΣΝΑ και τους πολίτες της Αττικής στο άρμα των εγκατεστημένων εργολάβων για τα επόμενα χρόνια.  
Με το δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ στις 15/7/2013, για κούρεμα στα χρέη του Συνδέσμου που απορρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2010 και το 2011 με τα Κοινοπρακτικά Σχήματα που λειτουργούν το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ), προαναγγέλεται "η περαιτέρω λειτουργία των συγκεκριμένων Μονάδων από τα ίδια Κοινοπρακτικά Σχήματα με έκπτωση 15% και 10% αντίστοιχα, ενώ σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος χρησιμοποιήσει και την τρίτη γραμμή παραγωγής του ΕΜΑΚ προσφέρεται έκπτωση της τάξης του 35 %."
Αλήθεια, σε ποιο προϋπολογισμό προσφέρεται η  έκπτωση από την κοινοπραξία των εργολάβων  για να διατηρήσουν τη λειτουργία των Μονάδων τα επόμενα 3  ή 4 χρόνια;; Στον υπερκοστολογημένο προϋπολογισμό των υφιστάμενων συμβάσεων και των μελετών του 2010 και 2011;;
Που είναι οι νέες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, απαραίτητα ακόμη και για διαδικασίες  απευθείας  διαπραγμάτευσης; 
Με ποια τεχνικά και οικονομικά ζητούμενα θα συνεχίσει  ο ΕΔΣΝΑ τη λειτουργία των μονάδων; Τι γίνεται με τα παραγόμενα προϊόντα, όπως στην περίπτωση του ΕΜΑΚ, που επιστρέφουν στο Χ.Υ.Τ.Α. μετά την επεξεργασία τους κοστίζοντας στους Δημότες της Αττικής 100€/ton; Τι γίνεται με τον έλεγχο των αέριων εκπομπών  και των οσμών;
Ούτε βέβαια  μπορούμε να παραβλέπουμε τα προβλήματα της «περιβαλλοντικής επίδοσης»  των υφιστάμενων Μονάδων.
Αν λοιπόν σήμερα, η απόφαση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ για επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού ανταλλάγματος των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι απαραίτητη  για τα δεδομένα του ΕΔΣΝΑ και ως τέτοια χαρακτηρίζεται θετική άλλο τόσο και πολύ περισσότερο  απαραίτητη είναι  η απεμπλοκή της  λειτουργίας των Μονάδων από τους όρους των υφιστάμενων υπερκοστολογημένων  συμβάσεων!
Στην κατεύθυνση αυτή, η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση αφενός της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και αφετέρου και κύρια της εφαρμογής  των συμβάσεων  για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας από ιδιώτες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε απόφαση που αφορά στην περαιτέρω λειτουργία των  υφιστάμενων Μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων και  τα σοβαρότατα ζητήματα όπως η λειτουργία των Μονάδων αφορά και εν τέλει επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών της Αττικής. Ο Πρόεδρος  και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ με τις υπερεξουσίες που τους έδωσε η μνημονιακή συγκυβέρνηση για άλλη μία  φορά αποφασίζουν για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες και συνεχίζουν την καταχρηστική και κατάφωρα απαξιωτική για τη αυτοδιοίκηση πολιτική τους.
Για την Περιφερειακή Παράταξη ¨Αττική Συνεργασία - Όχι Στο Μνημόνιο¨ τα παραπάνω συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη  αποφάσεων και δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι  στην  απόφαση της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για  ανανέωση συνεργασίας με τους εγκαταστημένους αναδόχους.
Ως ¨Αττική Συνεργασία - Όχι Στο Μνημόνιο¨ από πολύ νωρίς και επανειλημμένα θέσαμε το θέμα. Με γραπτές παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, η λειτουργία του οποίου  έχει ανασταλεί από τον  Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή, ζητήσαμε να  εξεταστεί η  λειτουργία του ΕΜΑΚ  με αξιολόγηση των έως σήμερα δεδομένων.
Το ζητάμε και σήμερα και καλούμε τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή  του ΕΔΣΝΑ:
·         Να δώσουν στη δημοσιότητα τις συμβάσεις για τη λειτουργία των Μονάδων (ΕΜΑΚ και Αποτεφρωτήρα) με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της προσφοράς των αναδόχων.
·         Να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τεχνικής και οικονομικής  αξιολόγησης  και αποτίμησης των πεπραγμένων κατά το χρόνο λειτουργίας των Μονάδων από τους ιδιώτες.
·         Να παραπέμψουν το θέμα για λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου